Ciciban

Julij, avgust 2018

Naš ljubi Ciciban je spet tu!

Aprilski Cici nabiralnik in umetnija meseca

V aprilskem Cici nabiralniku si lahko med drugim ogledate umetnijo meseca – otroški likovni izdelek po izboru Cicibanove strokovne sodelavke – likovne pedagoginje Silve Karim. Mogoče najdete v Cici nabiralniku kako znano ime? Zagotovo pa boste našli veliko lepih risb, slik, grafik … katerih avtorji so šolski otroci.

Pošljite nam tudi vi  – od doma ali iz šole – zapise izvirnih otroških pesmic in pravljic, poročila o uspelih projektih, najlepše likovne izdelke … Izbrano umetnijo meseca nagradimo z lepo knjigo.Naš naslov: Mladinska knjiga Založba, d. d., Ciciban, 1536 Ljubljana; za Cici nabiralnik ali ciciban@mkz.si

Umetnija meseca

slika
Pajek, Jani Pizzoni

Drugošolec Jani vidi lepoto v drobcenih bitjih. Dosti pajčevine je že napredel mali pajkec. Križem kražem je prepredel temne niti, tako goste so, da se bo vanje ujela še tako majcena mušica. Pajek je naredil mrežo nekje v naravi, najverjetneje prav v gozdu. O tem nam pričajo rjavkaste barve in odtisi listov.

Jani Pizzoni je motiv naslikal s tempera barvo, mrežo pa je najverjetneje narisal s paličico, ki jo je pomakal v črn tuš.

Za prelepo umetnijo čestitamo Janiju, ki obiskuje OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini. Mentorici Anji Slejko Kobol pa čestitamo za dobro mentorsko delo.

Jani  dobi knjigo Petelinček Kratkorepec in druge bolgarske ljudske o živalih (ilustrirala: Jelka Godec Schmidt,  MKZ 2018).

Iz Cici nabiralnika

Zmajček Miha

Nekoč, pred davnimi, davnimi časi je živel zmajček Miha. Imel je dva brata in dve sestri. Živel je v Zmajevih Alpah. Zmajeve Alpe so imele samo sedem vrhov. V družini zmajev jih je bilo sedem. Vsak zmaj je imel svoj vrh.  Najmlajši je bil Miha, najstarejši pa Janez. Miho je zelo zanimal še preostali svet. Ta svet je ležal za devetimi gorami in devetimi vodami.
Zmajček je na skrivaj naredil načrt, kako bo pobegnil. Zvečer, ko so vsi spali, se je odpravil od doma. Šel je čez devet gora in devet voda. Potoval je neprestano deset dni. 
Končno je prišel v deželo za devetimi gorami in devetimi vodami. Tam je srečal srnjačka. Zmajček je vprašal, ali tu domujejo dvonoga bitja. Srnjaček mu je odgovoril, da se jim reče ljudje in da tu ne domujejo. 
Zmajček se je odpravil dalje. Prišel je do velike hiše. Potrkal je na vrata.  Ko so se vrata odprla, je ven pogledal majhen otrok. Zmajček mu je rekel, da je lačen, in ga prosil, če mu lahko pokaže, kje bi našel kaj za pod zob. Fantek je rekel, da mu je ime Denis. Zmajčku je pokazal pot do gostilne. Tam je zmajček naročil pečenega odojka. Tudi Denis je prigriznil. Ko sta pojedla, je Denis plačal. 
Fantek je rekel, da bo zmajčku razkazal mesto. Pokazal mu je Ljubljanski grad in ostanke rimskega zidu. Ko se je stemnilo, je Denis odšel domov, zmajček pa je spal na Ljubljanskem gradu. 
Naslednji dan se je zmajček odpravil na sprehod po stari Ljubljani. Lovit je šel ribe v reko Ljubljanico. Ulovil je tri velike sulce in jih takoj pospravil za zajtrk.
Denis je zmajčka čakal na Tromostovju. Zmajček je pohitel tja. Denis mu je povedal, da je Tromostovje zgradil arhitekt Jože Plečnik. Kupila sta si sladoled z okusom vanilije.
Odpravila sta se še na obisk v šolo Karla Destovnika Kajuha.  Pozdravit sta šla 3. a razred in učiteljico Branko. V razredu so imeli ravno govorne nastope.
Tega dne je zmajček Miha spal na Tromostovju.
Zjutraj ga je v Ljubljano prišla iskat njegova družina. Janez mu je rekel: »Kje si pa hodil?«
Odpravili so se domov. Denis jim je mahal v slovo. Odšli so nazaj v Zmajeve Alpe. In živeli so srečno do konca svojih dni.

Aleks Crček - Pilih, 9 let

 

Astronavt

Astronavt je šel v vesolje,
tam je veliko nevarnosti,
bil je dobre volje,
ni smel početi neumnosti.

Ni maral hrane iz vrečke,
rad je imel razgled,
sovražil je spalne srajčke,
bal se je iti na potep.

Ko na Zemljo je prišel,
mamo je objel.

Jakob Mahnič,  5. r., OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica: Petrina Faktor

 

Kadar osamljen si

Kadar osamljen si,
se ti zdi, 
kot da nikogar na svetu ni.

Zapreš oči
in zamisliš si,
da tečeš v dan,
 a nikogar ni s tabo tam.

Če osamljen si,
potrebuješ nekoga,
ki s tabo deli
lepe stvari.

Osamljenost ni lepa stvar,
zato pomagaj nam,
če ti je mar.

Manca Sušec, 5. a, OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica: Petrina Faktor

 

Gasilski krožek

Pri gasilskem krožku se učimo najmlajši učenci naše šole. Učimo se, kako se požar širi iz najmanjšega do največjega. Učimo se, kako se hitro pogasi požar. Učimo se tudi, kako pravilno pokličemo na številko 112 in kako ukrepamo ob požaru. O tem se veliko pogovarjamo tudi z učiteljico Marijo v šoli. Takrat mi je zelo lepo. Ko bom velik, bom tudi sam pomagal pri naravnih nesrečah. Že sedaj bi vedel, kaj moram povedati, če bi bilo treba kdaj poklicati na številko 112.

Žan Penko, 2. r., OŠ Košana, mentorica: Marija Mršnik

 

Poklical 112

Enkrat ponoči je zagorel naš kokošnjak zaradi vode. Voda je pokvarila ventilator. Moj tata je poklical številko 112. Tata je povedal, da gori kokošnjak v Neverkah. Tata se je predstavil, da je Polde, in povedal je svoj priimek Trebec. Gasilci so se hitro pripeljali in pogasili požar. Kako in zakaj se predstavimo in povemo o nesreči, smo se pogovarjali tudi v šoli.

Mark Trebec, 2. r., OŠ Košana, mentorica: Marija Mršnik

 

Miškin požar

Miška je imela svojo hiško v gozdu. Rada je kuhala. Pozabila je, da kuha juho, in je odšla na sprehod. Ko je prišla nazaj, je videla, da hiška gori. Klicala je na pomoč. Najprej je pritekel medo in je poklical na številko 112. Pridrvele so gasilske lisice. Hitro so pogasile hišo. Štedilnik in omare so bile uničene in potem je medo s še drugimi živalcami pomagal narediti novo hiško. Miška je bila vesela. Tudi jaz bi pomagala, če bi se komu pripetila takšna nesreča.

Taja Volk Rotar, 1. r., OŠ Košana, mentorica: Marija Mršnik

 

slika
Drevo, Jan Petrovčič,  1. r, likovna tehnika: odtiskovanje s tempero, OŠ Šturje Ajdovščina, mentorici Klavdija Jerončič in Suzana Gorup

slika
Maškara, Mark Trebec, 2. r., likovna tehnika: kolaž, OŠ Košana, mentorica: Marija Mršnik

slika
Snežak, Hana Ostrc, 2. r., likovna tehnika: kombinirana, OŠ Križevci pri Ljutomeru, mentorica: Mateja Balažek

slika
Maškara, Zala Cvelbar Grmek, 2. r., likovna tehnika: kolaž, OŠ Košana, mentorica: Marija Mršnik

slika
Ptič, Nika Rojc, 1. a r., OŠ Dornberk, likovna tehnika: monotipija, mentorici: Nataša Šuligoj in Sandra Fabjan

slika
Ptič, Luka Šinigoj, 1. r., OŠ Dornberk, likovna tehnika: monotipija, mentorici: Nataša Šuligoj in Sandra Fabjan

slika
Pajek, Maja Šušmelj Živec, 2. r., likovna tehnika: tempera, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Anja Slejko Kobol

slika
Mesto, Gala Nera Artač, 2. r., likovna tehnika: kolaž, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Anja Slejko Kobol

slika
Ptice pozimi, Jernej Marc, 1. r, likovna tehnika: kombinirana, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Maja Bitežnik

slika
Dinozaver, Jakob Karim, 2. r., likovna tehnika: žgana glina, podružnična šola Dolsko

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika

ciciumetnije

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.