Ciciban

Julij, avgust 2018

Majski Cici nabiralnik in umetnija meseca

V majskem Cici nabiralniku si lahko med drugim ogledate umetnijo meseca – otroški likovni izdelek po izboru Cicibanove strokovne sodelavke – likovne pedagoginje Silve Karim. Mogoče najdete v Cici nabiralniku kako znano ime? Zagotovo pa boste našli veliko lepih risb, slik, grafik … katerih avtorji so šolski otroci.

Pošljite nam tudi vi  – od doma ali iz šole – zapise izvirnih otroških pesmic in pravljic, poročila o uspelih projektih, najlepše likovne izdelke … Izbrano umetnijo meseca nagradimo z lepo knjigo.

Naš naslov: Mladinska knjiga Založba, d. d., Ciciban, 1536 Ljubljana; za Cici nabiralnik ali ciciban@mkz.si

Umetnija meseca

slika

Hiše v okolici, Žan Penko, 2. r., likovna tehnika: kombinirana, OŠ Košana, mentorica Marija Mršnik

V Košani je še nekaj lepih starih hiš, ki so prav privlačne za ustvarjanje. Drugošolci tamkajšnje šole so se lotili risanja na poseben način. Na risalni list so nalepili kos fotografije, preostanek risalnega lista pa zapolnili z risbo. Žan se je prav posebej potrudil. Narisal je okolico stare hiše s cerkvenim stolpom v ozadju. Ob strani je narisal hišo z okni in okenci, s kamnito steno in z razpokami v zidu … Risba z barvnimi svinčniki prav imenitno dopolni fotografijo.

Z Osnovne šole Košana pogosto prejmemo lepe likovne izdelke. Čestitamo Žanu Penku za umetnijo, učiteljici Mariji Mršnik pa za prizadevno mentorsko delo.

Žan dobi knjigo Petelinček Kratkorepec in druge bolgarske ljudske o živalih (ilustrirala: Jelka Godec Schmidt,  MKZ 2018).

Iz Cici nabiralnika

Naredimo drugače

Jaz bi polepšal šolo. Želim si veliko znanja, zato si želim, da bi se moja mama več učila z mano. To mi je všeč in takrat se bolj potrudim. Tega še ne ve, zato ji bom povedal. Kadar bo likala, bom za pomoč prosil sestrice. One mi zelo rade pomagajo. Najlepše mi je, ko se igramo šolo. Takrat beremo pesmice in računamo. Jaz pišem, kar mi narekujejo. Ko bom izboljšal svoje znanje, bom tudi jaz lahko pomagal drugim. Želim si, da bi jaz in drugi še bolj ubogali učiteljico, zato se bom še bolj potrudil.
Lukas Sušelj

Kako lahko jaz pomagam izboljšati ta svet? Jaz bom predlagala, da bi v šoli veliko hodili ven, na sprehode in v naravo, kjer bi se igrali. Ker bomo hodili,  se bomo počutili bolje in bomo bolj zdravi. Potem se bomo tudi lažje učili. Rada bi, da bi bili vsi veseli. Rada bi naredila nekaj, da se bodo vsi počutili bolj srečno, da bo razred lepši. Učiteljico bom vprašala, če lahko v šolo prinesemo svojo igračko, da se bomo skupaj igrali. Igračke rada posodim tudi prijateljicam.
Lina Novak

Jaz bom pomagal počistiti Slovenijo. Sodeloval bom v čistilni akciji v Košani, v gozdovih okrog naše hiše. Do petega razreda bom v šolo hodil peš, ne več z avtom, kasneje pa se bom vozil s kolesom. Tako bo zrak bolj čist. Sedaj doma urejamo stanovanje in podiramo stare ploščice. To delamo s stroji. Če bomo vse to delali ročno, bomo naredili manj prahu.
Gal Rojc

Zdi se mi, da ne rabimo toliko trgovin. V Pivki je ena dovolj, v Postojni pa jih je cel kup. Rad bi še druge navdušil, da bi postali kmetje. Pri nas doma smo kot na kmetiji: imamo krave in zajce za zakol, race in kokoši. Prodajamo jajca. Kmet lahko prideluje tudi pridelke na njivi ali dela v gozdu. Jaz bom kmet kot moja nona, le manj živali bom klal. Od njih bom imel raje pridelke – mleko in jajca, morda tudi sladoled in jogurte. Krave in kokoši bom imel zunaj, na pašniku, zajce pa v zajčniku v štalci. Tam bodo imeli mrežasto ograjo in streho, da jih ne zmoči dež.
Jaka Furlan 

Moj stari ata ima gostilno. Tudi stara mama mu pomaga. Tudi jaz mu bom pomagala. Da bo  v gostilni lepše, bom  okrasila smreko z balončki in okraski, zvezdami in rožicami. Naredila bom maske in bleščice. Želim si, da bi imela stara mama in vsi lepe obleke, lepše žlice, krožnike, kozarce, tudi prtičke lepe. Da bi imeli lepe zavese. Da bi imeli še kaj lepega, kakšne zabave, kakšne tortice, kakšne mafine, dobre in lepe jedi. Ko se bom naučila, bom pomagala v gostilni, da bodo vsi veseli. Želim si, da ne bi hrane metali proč.
Tinea Dolgan

Želim si, da bi bila s sošolkami prijateljica. Da bi se vsakič, ko je odmor, skupaj igrale. Doma pa bi sestrici posodila igračo dojenčka in druge igrače, ki jih imam. Sestrici bom podarila svoja oblačila, ki sem jih nosila, ko sem bila majhna. Potrudila se bom hitro napisati domačo nalogo, da bomo lahko veliko v naravi in se bomo igrali zunaj na zraku. Lepo  bom prosila učiteljico, da ne bi šli vsakič na sprehod, ampak bi se igrali na travniku za šolo. Za praznike bom pripravila sošolcem presenečenje in jim polepšala dan. Vsi bodo veseli in v šoli nam bo lepo.
Taja Volk

Zelo si želim imeti bazen. Z njim bom polepšala svojo hišo. Okrog bodo rasli zvončki. Na drevesih bodo rasla rdeča jabolka, sonce pa bo prijetno grelo. Moja hiša bo najlepša v vasi. Vsi prijatelji bodo hodili k meni. Skupaj se bomo zabavali. Zelo si želim zrasti, da bom dosegla drevo. Jabolka bom jedla kar z drevesa. Ne bom več  hodila  v trgovino. Niti avta ne bom rabila, ker bom imela že vse doma. Tudi metuljčki bodo pili iz bazena. Poskrbela bom tudi za druge živali, najbolj za mucke in pse.
Tajda Dolgan
Pripovedovali so učenci 1. razreda OŠ Košana, mentorica Mojca Žnidaršič

 

Sonce  gre  v  šolo

Sonce je šlo prvič v šolo. Balo se je, da ne bo znalo računati in pisati. Ko je prišlo v šolo, je učiteljica rekla: »Danes se bomo učili črko A.«
Sonce se je zelo balo, da bo naredilo napako.
Učiteljica pa je rekla, da naj si Sonce  ne dela skrbi, ker  sploh ne bodo ocenjeni.
Sonce je kasneje spoznalo, da ni težko pisati  črk. 
Mamica je prišla v šolo po  svoje Sonce. Vprašala je, če je bilo v šoli težko.
»Sploh ne!«  je zavriskalo Sonce.

Karla Kos, 3. r. ,POŠ Tabor, mentorica Darja Savinek

 

Sonce  gre  prvič  v  šolo

Sonce je šlo prvič v šolo.
Imelo je hudo tremo.
Nihče ni vedel, kaj se mu bo pripetilo.
Balo se je, da  sošolci ne bodo prijazni do njega.
Skrbelo ga je, da ne bo pravilno računalo.
In kaj, če ga učitelj ne bo maral?

Sonce je vzelo šolsko torbo  in se s težavo odpravilo od doma.
Ko je prišlo v šolo, je sedlo v šolsko klop in v strahu tiho čakalo …

Njegovi sošolci so ga lepo pozdravili.
Pa tudi učiteljica ga je prijazno ogovorila.
Vso šolo je iznenada obsijal  topel sončni žarek!

Lara Rak Jezernik, 3. r., POŠ Tabor, mentorica Darja Savinek

 

Šola  brez  časa

Šola brez časa  je zabavna,
saj  ves čas se igramo in divjamo
ter  ure in ure z lego kockami igramo.
Fino se imamo, saj samo šport imamo.
Telovadimo, tečemo,  športne in štafetne igre igramo. 

Take vrste delo –  je zelo, zelo  zdravo! 

Je super tudi za imunski sistem! 

Za to pa poskrbi tudi zdrav življenjski slog,

kjer se razne  igrice igramo.

Erik Špacapan, 3. r. , POŠ Tabor, mentorica Darja Savinek

 

Zakaj radi hodimo v knjižnico?

Jaz rada hodim v knjižnico, ker rada igram igre in knjige so zabavne in lahko se še bolj naučim brati, več je knjig.
Nika Karadžič Dimnik 

Hodim v knjižnico, da se lahko učim brati. Če ne bi bilo knjižnic, ne bi znali računati, brati, pisati. V knjižnico prihajam, ker imam rad stripe.
Lovro Žerdin

Jaz ne bi mogla povedati bralne značke, če ne bi bilo knjig. Več ko je knjig, bolj se ti polni domišljija. V knjižnico grem zaradi iger in knjig.
Julija Mia Krizmanić
OŠ Kašelj, mentorica Kristina Janc

 

slika
Z mavrico in dežnički so za Cicibanu zahvalili otroci, zaposleni in prostovoljci Centra za družine na Mirnskem gradu.

slika
Ptice pozimi, Jerneja Štrancar, 1. c, likovna tehnika: kombinirana, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Maja Bitežnik

slika
Ptič, Jan Ambrožič, 2. r., likovna tehnika: kolaž, OŠ Col

slika
Metulj, Rok Živec, 2. r., likovna tehnika: praskanka, OŠ Košana, mentorica Marija Mršnik

slika
Šatulja za mamico, Zarja Lončar, 1. d, likovna tehnika: žgana glina, Podružnična šola Ivana Cankarja Košaki, OŠ FRS MB, mentorica: Nina Markuš

slika
Ptice pozimi, Anika Jež, 1. c, likovna tehnika: monotipija, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Maja Bitežnik

slika
Telo v gibanju, Tinkara Lesar, 2. a, likovna tehnika: slikanje in tiskanje, OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica: Janja Lamovšek

slika
Kmetija, Jaka, 7 let, likovna tehnika: barvni svinčniki, mentorica: Anja Vesel, mama

slika
Kurent, Mia Arnuš, 2. d, likovna tehnika: kolaž, Podružnična šola Ivana Cankarja Košaki, OŠ FRS MB, mentorica Nina Markuš, prof. RP

slika
Mesto vzorcev, Klara Polanc, 3. r., likovna tehnika: flomastri, OŠ Col, mentorica: Heidi Rodman Sever

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika

ciciumetnije

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.