Gea

Ko začne delovati novo srce

Pol stoletja od prve transplantacije srca

Tekst: Helena Peternel Pečauer

slika
Foto: Shutterstock

Prvi poskusi presajanja človeških organov, delov telesa ali tkiv segajo že v čas pred našim štetjem, a zares uspešni so začeli postajati šele proti koncu 20. stoletja. Transplantacije še danes v 21. stoletju pri ljudeh izzovejo občudovanje in spoštovanje do kirurgov, ki uspešno opravljajo takšne posege. V naši zavesti ima običajno prav posebno mesto transplantacija srca, tega motorja človeškega obstoja. Minilo je že 50 let od prelomnice v zgodovini transplantacij – prve uspešne presaditve človeškega srca. Zdaj jih po svetu vsako leto opravijo približno 3500.

Pred pol stoletja je južnoafriški kardiološki kirurg dr. Christiaan N. Barnard opravil prvo uspešno presaditev srca. Južnoafričan Louis Washkansky je bil prvi bolnik, ki se je po tovrstni operaciji zbudil in bil pri zavesti. Dr. Barnard je vodil 30-člansko ekipo kirurgov, anesteziologov, medicinskih sester in drugega osebja, pri posegu mu je asistiral brat, dr. Marius Barnard. Na operacijski mizi je bil 54-letni trgovec, hud diabetik, ki je pred tem doživel tri srčne napade. Na operacijo so ga pripravili že novembra 1967, a so izvidi v zadnjem hipu pokazali, da s srcem darovalca ni vse v redu. Skoraj je že izgubil upanje, a se je že naslednji mesec zgodila nesreča –  pijani voznik je na ulici Cape Towna povozil mamo in hčer –, kar je spremenilo njegovo usodo. Mama 25-letne Denise Darvall je umrla na kraju nesreče, njeno hčer pa so prepeljali v bolnišnico, kjer je na primerno srce čakal Washkansky. Kmalu se je izkazalo, da je klinično mrtva. Osebje je takoj stopilo v stik z očetom pokojne mladenke, ki je privolil v darovanje njenega srca.

Dr. Barnard je bil s transplantacijsko ekipo 3. decembra 1967 že pripravljen ob Washkanskyju v operacijski sobi, počakali so nekaj minut, da so lahko darovalko uradno razglasili za mrtvo, nato pa so njeno srce hitro odnesli v dvorano. A odstranjeno srce dekleta ni delovalo, za ekipo je bil to hud šok. »Srce je bilo paralizirano, brez znakov življenja. Čakali smo, zdelo se nam je, da traja več ur, dokler se počasi ni začelo sproščati. Nato je oživelo kot strela,« je po poročanju takratnih časnikov dogodke slikovito opisal dr. Barnard. »Najprej je prišlo do nenadnega krčenja arterije, nato so poslušno sledili še ventrikli. Počasi je srce začelo delovati v čudovitem ritmu življenja,« je dodal takrat 45-letni južnoafriški kirurg, ki je po usposabljanju v ZDA imel že precej izkušenj s presajanjem nekaterih drugih organov, pogosto pa je operiral tudi otroke s prirojeno srčno napako.

Prva presaditev srca na svetu je v bolnišnici Groote Schuur, v domačem okolju dr. Barnarda, kjer ga niso ovirali strogi predpisi in omejitve, trajala šest ur. Poseg so opravili ob podpori aparata za zunajtelesni krvni obtok, ki so ga že deset let pred tem uspešno uporabljali pri operacijah na odprtem srcu, svojega predstojnika pa je kirurg o podvigu obvestil šele popoldne po operaciji, ko se je pacient začel prebujati iz anestezije. Louis Washkansky je po dobrem dnevu in pol dr. Bernardu dejal, da se počuti dobro. Četrti dan po posegu je bil tudi že dovolj pri močeh, da je ob bolniški postelji sprejemal novinarje in odgovarjal na številna vprašanja. Žal je 18 dni po operaciji umrl zaradi pljučnice, a kirurško gledano je bila transplantacija uspešna, saj »srce ni bilo stimulirano z nobeno električno napravo,« so zatrjevali medicinski strokovnjaki. Usoden zaplet pri bolniku s presajenim srcem je bil posledica zmanjšane odpornosti imunskega sistema zaradi zdravil, ki so mu jih dajali proti zavrnitvi organa. 

Več v februarski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.