Gea

Delfini imajo različne obraze

Novo odkritje slovenskih raziskovalcev

Tekst: Tilen Genov

slika
Mladiči so podobni svojim mamam.
Foto: Tilen Genov

Raziskovalci slovenskega društva za morske sesalce Morigenos so odkrili, da je posamezne delfine mogoče razlikovati na podlagi obrazov, in s tem »izumili« novo metodo identifikacije delfinov. Svoje izsledke so predstavili v raziskavi, ki je bila objavljena v osrednji znanstveni reviji za znanost o morskih sesalcih Marine Mammal Science. 

Individualna identifikacija ali prepoznavanje posameznih osebkov je pomemben del raziskovanja kitov in delfinov ter mnogih drugih vrst. Če lahko posamezne živali prepoznavamo in ločimo med seboj, lahko ugotavljamo, koliko jih živi na nekem območju, kako se velikost populacije spreminja skozi čas (na primer glede na človeške aktivnosti), kje in kako pogosto se posamezni osebki zadržujejo, kakšna je njihova socialna struktura (preprosto rečeno, kdo se druži s kom), kakšna je rodnost in smrtnost itd. Takšni podatki so osnova za učinkovito varstvo vrste.

Mnoge vrste delfinov po vsem svetu prepoznavamo po naravnih oznakah na hrbtnih plavutih, ki nastanejo ob njihovih medsebojnih interakcijah, npr. igrah in bojih, ali pa jih povzročijo plenilci. Delfine fotografiramo in jih med seboj ločimo po oznakah, kot so brazgotine in zareze v hrbtnih plavutih. Vsak delfin ima ime, ki je njegova edinstvena identiteta. Ker živali fotografiramo in ob natančnem pregledu fotografij uporabljamo njihove oznake za identifikacijo osebkov, tej metodi rečemo fotoidentifikacija. Prav zaradi fotoidentifikacije danes vemo, da v slovenskem morju in Tržaškem zalivu živi približno 150 delfinov. Društvo Morigenos jih preučuje in spremlja od leta 2002. 

Toda oznake na plavutih se lahko spreminjajo, saj nove poškodbe spremenijo videz plavuti. Tudi mladičev praviloma na ta način ne moremo prepoznavati, saj tovrstnih oznak še nimajo – niso še namreč pridobili dovolj brazgotin, prask, zarez in drugih manjših poškodb plavuti. 

Društvo Morigenos v Tržaškem zalivu in ob zahodni Istri delfine spremlja in preučuje že 15 let. Na tem območju stalno živi vrsta velika pliskavka (Tursiops truncatus), to populacijo pa danes zelo dobro poznamo. Z večletnim raziskovanjem smo sčasoma opazili, da lahko posamezne delfine prepoznamo tudi na podlagi njihovih obrazov, kar doslej ni bilo znano. Odločili smo se, da bomo zadevo podrobneje preučili, zato smo iz naše fotografske baze najprej poiskali vse fotografije, na katerih so vidni obrazi delfinov. Te obraze smo nato povezali s hrbtnimi plavutmi in tako identificirali delfine, ki jim ti obrazi pripadajo. Nekatere fotografije obrazov istih delfinov so bile posnete v razmaku devetih let, zato smo lahko ugotavljali tudi, ali obrazi ostajajo enaki. Nazadnje smo zasnovali eksperiment, v katerem so morali tako izkušeni (tisti, ki imajo večletne izkušnje s fotoidentifikacijo delfinov) kot neizkušeni opazovalci primerjati fotografije obrazov delfinov in jih pravilno povezati. 

Izkazalo se je, da tako izkušeni kot tudi neizkušeni opazovalci izredno dobro ločijo posamezne delfine na podlagi obrazov, celo kadar primerjajo levo in desno stran obraza. Ugotovili smo, da  imajo različni delfini različne obrazne poteze, te pa so simetrične oziroma enake na obeh straneh obraza. Te poteze omogočajo identifikacijo delfinov na dolgi rok. 

Več v februarski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.