Gea

Največji razvojni mestni projekt v Evropi

Hafencity v Hamburgu, testno območje za napredne tehnologije in načine bivanja

Tekst: Smilja Štravs

slika
Model za novo mesto na vodi
Foto: arhiv HafenCity Hamburg 

Kar 157 hektarjev velik prostor na območju nekdanjega pristanišča na Labi je največji gradbeni projekt v Evropi (znotraj mesta). Lani je minilo 20 let, odkar so se mestne oblasti odločile, da idejo izpeljejo, kar bo, kot je videti, trajalo vsaj še kakšno desetletje, saj je gradnja kompleksa za zdaj nekje na polovici. Predvsem vzhodni del območja je tako rekoč še povsem prazen, tudi vsi načrti še niso narejeni. 

Staro pristanišče južno od znamenitega skladiščnega mesta Speicherstadt, slednje je danes na seznamu Unescove kulturne dediščine, je izgubilo svoj pomen, potem ko je kontejnerska revolucija v šestdesetih letih 20. stoletja popolnoma preoblikovala dotlej ustaljene koordinate ladijskega transporta. Leta 1956 je ameriški poslovnež Malcom McLean izumil kontejnerski prevoz blaga, kar je zamajalo delovanje starih pristanišč. Da bi  zagotovili dovolj prostora za žerjave in orjaške kontejnerje, so hamburško pristanišče, ki danes velja za drugo največje kontejnersko pristanišče v Evropi, takoj za nizozemskim Rotterdamom, premaknili na skrajni južni del brega Labe, za staro pa si je bilo treba izmisliti nekaj novega. Tako se je rodil  Hafencity, novo pristaniško mesto v Hamburgu.

Nov poslovno-stanovanjski kompleks je mesto v mestu, v katerem trenutno prebiva okrog 4000 stanovalcev, 5000 študentov ter 12.000 delavcev. Območje, ki pokriva 157 hektarjev, od tega 127 hektarjev kopnih površin, je raznoliko zasnovana urbanistična celota, ki bo kar za 40 odstotkov povečala obseg sedanjega mestnega središča. Gradnja kompleksa je v tem trenutku nekje na polovici, realiziranih je 64 projektnih nalog, 69 pa jih na začetek gradnje ali dokončanje načrtov še čaka. Struktura naložb zajema zasebne naložbe v vrednosti približno 8,5 milijarde evrov ter javne naložbe z 2,4 milijarde evrov, pretežno financirane iz prihodkov od prodaje parcel na celotnem območju. 

Več v februarski reviji Gea (2018)

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.