VSEBINA KNJIGE


KAKO SE JE ZAČELO

Velika ilustrirana enciklopedija Pradavnina v prvih poglavjih opisuje sile, ki so ustvarile in oblikovale svet, dokler se pred približno 3,5 milijarde let ni pojavilo prvo življenje …

Pradavnina - prva bitja

PRVA BITJA

Najzgodnejši fosili so kupolasti stromatoliti. Zgradile so jih preproste cianobakterije. Merile so manj kot dva mikrona in so proizvajale prve zaloge kisika na Zemlji.

SKRIVNOSTNA DICKINSONIA

Eden bolj nenavadnih fosilov zgodnjega predkambrija. Največji primerek je dolg okoli enega metra. Ni dokazov o črevesju. Rod naj bi se prehranjeval z absorbiranjem hrane skozi spodnjo površino.

Skrivnostna Dickinsonia
 

ŽIVLJENJE VEDNO NAJDE POT

Kaj je gnalo bitja, da so se iz vode podala na kopno? Kako so se prilagodila? Zakaj so včasih preživeli najmočnejši, drugič pa najšibkejši? V osrednjem delu enciklopedije boste našli izjemno obsežno zbirko več kot 500 najrazličnejših bitij, ki so živela v obdobju pred človekom.

Pradavnina Trilobiti

RAZNOVRSTNI TRILOBITI

Trilobiti so bili izjemno raznolika skupina morskih členonožcev. Bili so ena najuspešnejših živalskih vrst vseh časov, saj so se obdržali kar 300 milijonov let.

MED VODO IN KOPNIM

Ichthyostega sodi med zgodnje štirinožne vretenčarje, ki naj bi med prvimi naselili kopno. Te živali so imele močne mišice za lazenje po kopnem, veslaste zadnje okončine pa so bile prilagojene plavanju

Pradavnina - med vodo in kopnim

PREŽIVELI GINKO

Vrsta je stara več kot 190 milijonov let! V obdobju jure je bil zelo pogosto in razširjeno drevo. Semena imajo sočen ovoj in trdo notranjost. Verjetno so se z njimi hranili dinozavri in prvi sesalci, ki so jih raznašali z iztrebki.

Pradavnina - ginko

STRAŠNI ANOMALOCARIS

Tale morski plenilec, dolg več kot meter, opremljen z zastrašujočimi okroglimi ustnimi izrastki, je bil verjetno strah in trepet kambrijskih morij, čeprav ni bil najboljši plavalec. Še posebej so mu teknili trilobiti.

Pradanina Strasni anomalocaris

TO NI DINOZAVER!

Dimetrodona boste pogosto našli v knjigah o dinozavrih, čeprav sodi med zgodnje sinapside in je bil bolj soroden sesalcem. Na hrbtu je imel značilen greben, ki mu je omogočal, da se je kot hladnokrvna žival na soncu hitreje ogrel.

Pradavnina  - Dimetrodon


VZPON ČLOVEKA

V zadnjem razdelku knjige si oglejte evolucijo naše vrste: prednike in sorodnike človeka, v obdobju pred 7 milijoni let pa vse do časa pred 150.000 leti in še bližje, ko so se že razvili v spretne lovce ter nabiralce.

Pradavnina Lucy

KDO JE LUCY

Lucy je ime fosila, ki sodi med ene bolj ohranjenih okostij človečnjaka. Svoje ime je Lucy dobila po pesmi skupine The Beatles »Lucy in the Sky with Diamonds«, ki so jo arheologi poslušali med proslavljanjem svojega odkritja.

NEANDERTALCI IN SAPIENS?

Dosedanji rezultati kažejo, da so imeli neandertalci precej drugačno DNK kot sodobni človek. Antropologi domnevajo, da sta se razvojni veji obeh vrst ločili pred približno 500.000 leti.

Pradavnina - Neandertalec

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.