Praznik Čebelice

Ilustratorji

 

Suzi Bricelj

Suzi Bricelj je diplomirala na ALU v Ljubljani. Kot ilustratorka ali oblikovalka se loteva slikanic, proze in učbenikov. Objavlja v Cicidoju, Cicibanu in Pilu. Njene najnovejše podobe krasijo slikanice O kralju, ki ni maral pospravljati, Eva in kozel, Neredko, Kako so nastale gosli, Enajstnik …

 

Ančka Gošnik Godec

Ančka Gošnik Godec je slovenska slikarka in ilustratorka, dobitnica Levstikove nagrade, Smrekarjeve nagrade in mednarodnega priznanja IBBY. Znane so njene upodobitve slovenskih pravljic, kot so Tri botre lisičice, Zlata ptica, Povodni mož, zbirke Pravljice, Babica pripoveduje, Mamka Bršljanka in Lonček, kuhaj. Najljubši knjigi, ki ju je ilustrirala, sta Lučka Regrat in Zelišča male čarovnice.

Njene ilustracije so zbrane v čudoviti knjigi Zlata ptica …

 

Zvonko Čoh

Zvonko Čoh je eden naših najbolj iskrivih ilustratorjev, ki je za svojo delo prejel nagrado Prešernovega sklada in druge. Njegove ilustracije krasijo strani v Cicibanu in Cicidoju ter več kot 50 literarnih del; najnovejše med njimi so: Enci benci na kamenci, Za devetimi gorami, Hudičeva volna, Kekec in Pehta , Čofli...

 

Lila Prap

Lila Prap je v tujini najbolj prepoznavna slovenska otroška pisateljica in ilustratorka, ki je zaslovela z mednarodno uspešnico Zakaj? po kateri so na Japonskem posneli risanke. Za svoje delo je med drugim prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. V njenih slikanicah uživajo otroci v 35 državah sveta.

Njena najnovejša slikanica Žuželčji zakaji nadaljuje serijo uspešnih zakajev: Pasji zakaji, Zakaj?

 

Jelka Reichman

Jelka Reichman

Jelka Reichman je ena najbolj priznanih slovenskih ilustratorjev, ki je svojo prvo knjigo Šivilja in škarjice ilustrirala leta 1964. Podpisana je pod čudovite ilustracije, ki krasijo knjige Maček Muri, Moj prijatelj Piki Jakob, Medvedki sladkosnedki, Zlata ladja, Pajacek in punčka, Zmaj Direndaj, Cepecepetavček, Čudežni vrt in druge.

 

Marjan Manček

Marjan Manček

Marjan Manček je slovenski ilustrator in karikaturist. Med svoje najljubše like uvršča Pedenjpeda, Mojco Pokrajculjo in Hribce. Ustvaril je tudi Modrega medvedka, ki se pojavlja v priljubljenih otroških revijah Cicido in Ciciban. Leta 2007 je prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

Pred kratkim je izšla njegova najnovejša slikanica Vnučki ropotuljčki …

 

Marlenka Stupica

Marlenka Stupica

Marlenka Stupica je akademska slikarka, ki je svojo ustvarjalnost v celoti namenila otrokom. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Ilustrirala je mnoge znane književne umetnine: Grimmove in Andersenove pravljice, Ostržka, Župančičeve Mehurčkei in še in še.

Njene ilustracije so zbrane v knjigi Drevo pravljic.

 

Gorazd Vahen

Gorazd Vahen

Gorazd Vahen je diplomiran oblikovalec. Živi in ustvarja na Brezovici. Prve ilustracije je objavil leta 1994 v knjigah Kamionarji, Kopači, Krila, sledile pa so še pravljice Svetlane Makarovič: Tacamuca, Sovica Oka, Pekarna Mišmaš, Sapramiška, Pod Medvedovim dežnikom, Kosovirja na leteči žlici, Kam pa kam kosovirja? …

 

Kostja Gatnik

Kostja Gatnik je svobodni umetnik, ki se ukvarja s slikarstvom, grafičnim oblikovanjem in ilustracijo. V njegov umetniški opus sodijo številne pravljice, mladinske knjige in učbeniki, stripi, ovitki za plošče, fotografije, scenografije, risanke, kolaži. Je dobitnik številnih nagrad, tudi Levstikove nagrade za življenjsko delo 2011, častnega znaka svobode Republike Slovenije in Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Njegove ilustracije krasijo slikanice kot so Jure Kvak-kvak, Vžigalnik, Pekarna Mišmaš ...

 

Marjanca Jemec Božič

Akademska slikarka Marjanca Jemec Božič že več kot pol stoletja ustvarja otroške knjige. Njene ilustracije so radožive in barvite, polne humorja. Podobe iz del, kot so Pavčkov Juri Muri v Afriki, Ribičičeva Nana, mala opica, Suhadolčanov Piko dinozaver in Melje, melje mlinček Anje Štefan, so že zdavnaj dosegle status kultne klasike. Zbrane bodo v antologiji Pravljični cvet.
 

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Vabimo vas v knjigarne in papirnice Mladinske knjige po vsej Sloveniji!

Postanimo prijatelji!


Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.