Reader's Digest

Najboljše prihaja iz puščave

Kako tisto najboljše, kar imajo Arabci, prihaja iz puščave. Kako, saj ni drugega kot morje ničvrednega peska, boste rekli?! In sem se spomnila svojih prvih obiskov puščave, te mrtve, a hkrati tako žive pokrajine.

Bil je november, vročina, mi pa smo se po dobrih dvajsetih minutah povzpeli na manjšo vzpetino, da bi videli sončni zahod v Lunini dolini (leži na 2550 metrih nadmorske višine), v eni najbolj suhih in najvišjih puščav na svetu, čilski Atacami.

Pokrajina je bolj spominjala na razmere na Luni kot na Zemlji, a vroč pesek opečnate barve, prostranstvo in glas puščave, temu moraš prisluhniti, te znajo zasvojiti. In sem se spet znašla v puščavi. Tokrat v Egiptu, kjer so me domačini povabili na izlet.

Zvezdnato nebo, metin čaj, kot ga znajo pripraviti le Arabci, sedenje brez odvečnih besed, uživanje – v puščavi in s sama s seboj. Kot je v odlični knjigi Sprehajalka gospodovega psa (toplo priporočam v branje) pisateljica Carmen L. Oven povzela besede učitelja modrosti, Don Miguela Ruiza: “Kadar greš v puščavo, se soočiš s svojimi demoni. In ko se vrneš iz nje, vsi demoni postanejo angeli.”

In ko v dnevni rutini stvari ne gredo po moje, ko čutim, da jaz nisem jaz, da besede ne prihajajo od srca, pomislim na potovanje, na vnovičen obisk puščave. Vsak izmed nas jo ima – ni nujno, da je to dejanska puščava s sipinami, lahko je to reka, morje, gora, gozd za hišo ...

Nekaj, kar nas iz razburkanih čustev in jeze pripelje nazaj k nam, k tistemu najboljšemu, kar je v nas.

LIDIJA PETEK (2014/09)

naslovnica: © Tim Flach


Več o Programu ugodnosti RD TUKAJ

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Postanimo prijatelji!


Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.