Reader's Digest

Revija Reader’s Digest Slovenija

Avgust 2014

'Živali me niso nikoli ranile!'

Pri svojih 69 letih je zadnjih 28 let operiral gobce nekaterih najbolj nenavadnih bitij na svetu – od drobnih dolgorepih ameriških opic, ki tehtajo manj od zavitka masla, do slonov.

Zanimiva je njegova izjava: “Operiral sem leve in tigre, ki so mi lizali roke. Nekoč se je neki medved pobral na noge in začel hoditi po sobi. Vendar me niso divje živali nikoli ranile – to so storili samo ljudje.”

Pravkar sem se z družino vrnila iz Stuttgarta, kjer smo obiskali tudi Wilhelmo, enega največjih živalskih in botaničnih vrtov v Evropi. Posebno mesto v tem vrtu imajo opice, afne po nemško, ki so pred kratkim dobile čisto nove prostore – gledajo televizijo, z mladiči se oskrbovalci vsak dan igrajo, opice se učijo in uživajo.

Če že morajo biti zaprte, je za njih zares dobro poskrbljeno. Eno plišasto afno smo odnesli domov tudi mi. Vsak izmed nas si je moral izmisliti eno opravilo in ga odigrati z opico. Ko je naša afna v avtomobilu 'štopala' na armaturni plošči, so to opazili v mimovozečem avtomobilu in eno izmed nemških družin smo nasmejali do solz.

Še enkrat smo jih prehiteli, opica pa jih je tokrat bučno pozdravljala in žugala, kot znajo to samo opice. “Po mojem mislijo, da imamo živo opico v avtomobilu,” sem rekla, a smeha v avtomobilu nisem mogla preglasiti.

Žive ali plišaste, živali so velikokrat naše najboljše prijateljice, imajo jih radi otroci, starejši, čudaki ... vsi. Včasih se res vprašam, kako živalim, tudi domačim, uspe, da nas imajo tako brezpogojno rade, nam ljudem pa te ljubezni do bližnjega vedno primanjkuje oziroma jo pogojujemo. Nič hudega – živali so tu zato, da se od njih učimo.

LIDIJA PETEK (2014/08)


naslovnica: (fotografija) Joshua Scott, (stilist) Emma Feigenbaum za Big Leo in Laurie Raab za Apostrophe


Več o Programu ugodnosti RD TUKAJ

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Postanimo prijatelji!


Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.