Reader's Digest

Ko pride sonce

Živimo za sončne zimske dni, ko je zunaj mrzlo, pobeljeno in sije sonce. Takšno pravljico imam najraje, a največkrat omenjeno zimsko idilo doživimo le v hribih. A kaj porečete na to, da prebivalci v norveškem mestecu Rjukan od septembra do marca ne vidijo sonca (str. 91)?!

Leta 1928 so jim tako postavili gondolo, prvo v Severni Evropi, ki jih še danes prepelje na hrib nad vasico, da se lahko naužijejo vsaj malo sončnih žarkov.

Obiskali smo jih avgusta 2012 in tudi takrat je bilo vreme kislo. Upravljalec gondole se nam je po uvodni izmenjavi besed, od kod smo, samo smejal in dejal: “Pa kaj vse tako moti vreme.

Norvežani se z njim ne obremenjujemo. Pogledamo skozi okno in se oblečemo vremenu primerno.” Zanimivo je bilo to, da smo na hribu takoj vedeli, kdo je turist in kdo domačin. Slednji so se kljub pršenju dežja sprehajali v kratkih rokavih.

A prebivalci te globoke doline, obdane s hribi Nacionalnega parka Hardangervidda, so si že celo stoletje želeli sonca tudi v dolini. Na teh hribih nad mestom so leta 2013 namestili ogromna ogledala, ki sončno svetlobo usmerjajo na mestni trg.

Genialna rešitev, ki bo morda našla še kje posnemovalce, saj v življenju ni dovolj, da je lepo, ampak tudi toplo. Dobesedno in v prenesenem pomenu.

LIDIJA PETEK (2015/01)


Več o Programu ugodnosti RD TUKAJ

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Postanimo prijatelji!


Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.