Reader's Digest

Preprost kot papež

Čeprav sta od njegove izvolitve minili že skoraj dve leti, pa nekdanji argentinski kardinal še vedno preseneti s kakšnim dejanjem ali telefonskim klicem. Frančišek bi moral po protokolu nositi rdeče čevlje, a se je temu uprl.

V Buenos Aires je poklical Samario, svojega čevljarja, in mu naročil, naj mu ne naredi rdečih čevljev, pač pa popravi njegove preproste, že razhojene črne čevlje. Nekateri verniki so takrat trdili, da se to ne spodobi!

Meni je papež všeč, ker nas ravno s preprostimi prilikami uči, kaj je pomembno v življenju. Tudi moje potepanje (lahko mu rečemo romanje) po Toskani, Umbriji in nato v Rimu je bilo pomenljivo.

S sestro sva obiskali Assisi v nedeljo proti večeru, ko se je cerkev svetega Frančiška praznila, imeli sva mir in uživali, kar se zgodi le redko. V Rimu nama je pater Franc iz slovenskega študijskega doma organiziral ogled (bilo nas je kakih deset Slovencev) Vatikanskih vrtov.

Tega sicer omogočijo samo skupinam, a povabiti vas mora nekdo iz Vatikana. Nisva sodili k skupini 'pravih' študentov iz Ljubljane, gledali so naju malce postrani, a šok za njih je bil še večji, ko nas je sprejel pater Danilo, ki je, od tega je zdaj štiri leta, razlagal o Cerkvi (ne veri), kakršno danes predstavlja prav papež Frančišek.

Vrtovi so res krasni, ni poštirkano, kot bi si mislili, ampak so rože, drevesa ... svobodni – tako kot sva bili midve s sestro tistega lepega julijskega dne.

Srečno, preprosto in doživeto leto 2015 vam želi uredništvo vaše revije!

LIDIJA PETEK (2014/12)

Ilustracija na naslovnici: Tim O’Brien


Več o Programu ugodnosti RD TUKAJ

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Postanimo prijatelji!


Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.