Reader's Digest

Pazimo na besede!

Pobrskali smo po našem mednarodnem arhivu in našli dva članka o slavnem komiku Robinu Williamsu (str. 42), ki si je avgusta vzel življenje. Kdo bi si mislil, da je bil igralec depresiven, da ni več videl izhoda ...

In prav v našem članku izvemo, kako je Robin odraščal in kako pomembno vlogo je imel v njegovem življenju oče. Kako si je mladi Robin prizadeval, da bi ga oče pohvalil, in pozneje, da bi sprejel njegovo odločitev, da bo igralec in ne bo končal študija političnih ved in ekonomije.

Kljub temu da je Robin ubral svojo življenjsko pot, pa ga je močna vez z očetom zaznamovala za vse življenje. Njun odnos se je pred očetovo smrtjo sicer izboljšal, a dejstvo, da se je moral Robin zaradi tega odnosa vse življenje dokazovati in da je bil nesamozavesten, je ostalo.

Kako pomembno je, da starši otrok ne jemljemo za samoumevne, da jih spoštujemo in seveda pohvalimo vsakič, ko si to zaslužijo. Da jih razumemo, da se z njimi pogovarjamo ali pa da včasih nič ne rečemo. Posledic ne puščajo samo dejanja, marveč tudi besede, zato pazimo, kaj govorimo. Kljub temu da mislimo, da nas otroci niso slišali, se pozneje izkaže, da nam pozorno sledijo in nam ob pravi priložnosti tudi povedo, če smo pojedli besedo.

Kaj zmore očetova ljubezen, si lahko preberete v zgodbi o Heinzu Kinigadnerju, svetovnem prvaku v motokrosu (str. 10), ki neutrudno išče 'zdravilo' za svojega sina, ki je po padcu z motorjem ostal tetraplegik.

In na strani 90 preberite o družini Petrač, v kateri se je očetu in sinu pridružil še dedek. Šport je tri generacije moških povezal v zgodbo o uspehu – preberite, koliko truda je v njo vložil vsak izmed njih.

Vsem trem zgodbam je skupna ena misel – brezpogojna ljubezen da, ampak ta se ne meri v ponavljajočih besedah 'Rad te imam', temveč v dejanjih in besedah, ki otroku omogočajo, da se brez strahu spoprime z vsemi izzivi v življenju. Vse drugo bo opravil otrok sam.

LIDIJA PETEK (2014/10)


naslovnica: © Tim Flach


Več o Programu ugodnosti RD TUKAJ

Kontaktni center za informacije in naročanje

Spletna naročilnica

Telefon: 01 241 36 61
E-pošta: rdslovenija@mkz.si

Uredništvo

Revija Reader's Digest Slovenija
1536 Ljubljana
urednistvo@rdslovenija.si

Postanimo prijatelji!


Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.