Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNagrada dr. Božu Repetu

Nagrada dr. Božu Repetu

Božo Repe za delo S puško in knjigo prejel stanovsko nagrado klio za najbolj opazno zgodovinopisno delo

Božo Repe, S puško in knjigo

Na 38. zborovanju slovenskih zgodovinarjev, ki je bilo minuli konec tedna na Ravnah na Koroškem, so podelili stanovsko nagradi klio za najbolj opazno zgodovinopisno delo, ki je izšlo lani, ter nagrado Ervina Dolenca, ki je namenjena mladim avtorjem za njihov zgodovinopisni prvenec. Med petimi nominiranimi deli je nagrado klio dobil naš avtor dr. Božo Repe za knjigo S puško in knjigo: narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda 1941-1945, ki je lani izšla pri Cankarjevi založbi.

Osrednja tema srečanja, ki ga organizirata Zveza zgodovinskih društev Slovenije in Zgodovinsko društvo za Koroško, je bilo izobraževanja od antičnih časov do samostojne Slovenije. Na srečanju je razpravljajo 120 zgodovinarjev iz Slovenije in zamejstva in tujine.

Slavnostni del srečanja je bila podelitev stanovskih nagrade klio za najbolj opazno zgodovinopisno delo, ki je izšlo lani, ter nagrade Ervina Dolenca, ki je namenjena mladim avtorjem za njihov zgodovinopisni prvenec. Komisija za podelitev nagrad je v ožji izbor za nagrado klio uvrstila pet del. Nominiranci so bili: Jure Gašparič za delo z naslovom Izza parlamenta: zakulisje jugoslovanske skupščine 1919-1941, Boris Golec za delo Valvasorji: med vzponom, slavo in zatonom, Karla Oder za delo Mati fabrika, mesto in dom, Božo Repe za delo z naslovom S puško in knjigo: narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda 1941-1945 ter Andrej Studen za delo Neprilagojeni in nevarni: podoba in status Ciganov v preteklosti.

Nagrado je prejel dr. Božo Repe za delo S puško in knjigo: narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda 1941-1945. Knjiga je ob 70-letnici konca druge svetovne vojna izšla pri Cankarjevi založbi.

Repe je v tej obsežni, s fotografijami in drugimi dokumenti bogati monografiji pokazal, da smo bili Slovenci med drugo svetovno vojno med najbolj ogroženimi narodi, saj so nam nacisti namenili popoln izbris. V knjigi opisuje dogajanje na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno in ob njenem koncu, večplastno in objektivno prikaže vzroke in posledice celotnega dogajanja in vojnega nasilja na naših tleh, osvetli edinstvenost slovenskega partizanskega gibanja, vloge Katoliške cerkve ... , vključil pa je tudi kronologijo svetovnega dogajanja v letih 1941–45.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.