Skip Navigation LinksDomovTrusted BrandTrusted Brand 2018

Trusted Brand

RD TB LOGO

Osrednji cilj raziskave je odkriti, katerim blagovnim znamkam najbolj zaupamo; katere so najbolj zaupanja vredne domače in tuje blagovne znamke, najbolj zaupanja vredne blagovne znamke na področju varovanja okolja ter najbolj zaupanja vredne osebnosti.

RAZISKAVA TRUSTED BRAND 2018

V raziskavi Trusted Brand 2018, ki jo je izvedla agencija Valicon, je sodelovalo 5.000 naročnikov revije Reader's Digest Slovenija. Anketiranci so navedli svojo najbolj zaupanja vredno blagovno znamko v skupno 32 kategorijah ter najbolj zaupanja vredne blagovne znamke na področju varovanja okolja. V kategorijah TV-voditelj, radijski voditelj, glasbenik, poslovnež in športnik so izbirali, katera je najbolj zaupanja vredna osebnost v Sloveniji.

 
Zaupanje v poklice

Gasilci ostajajo na prvem mestu, zaupa jim 97,6 % vprašanih. Sledijo jim medicinske sestre in piloti, z 92,3- in 94,8-odstotno podporo. Za njimi so zdravniki, ki jim je zaupanje od lanske raziskave naraslo za slaba 2 odstotka. Na petem mestu so kmetovalci s 84,2-odstotno podporo.

Med najmanj zaupanja vredne poklice v Sloveniji so uvrščeni politiki, saj jim ne zaupa kar 94,8 odstotka anketirancev, kar je za 0,4 odstotne točke več kot lani. Sledijo jim duhovniki. Na tretjem mestu so sindikalni voditelji: nezaupanje vanje se je zmanjšalo za nekaj manj kot 3 odstotne točke. Nekoliko je upadlo tudi nezaupanje v sodnike in finančne svetovalce.

 
Zaupanje v institucije

Med prvo peterico institucij, ki jim Slovenci najbolj zaupamo, so se znašli zakonska zveza (71,2 %), evro (65,8 %), televizija in radio (63,5 %), tisk (49,6 %) ter mednarodna podjetja (44,3 %).

Nezaupanje v pravni sistem se je zmanjšalo za 3 odstotne točke, na 82,2 %. Na drugem mestu je cerkev, ki je ne zaupa 74,2 anketiranih. Nezaupanje v vlado je od lanskega leta upadlo kar za 5,5 odstotne točke, na 78,9 % (lani 84,4 %). Na četrtem mestu lestvice najmanj zaupanja vrednih institucij so pristali državni uslužbenci (84,9 %), na petem pa oglaševalska industrija, ki ji ne zaupa  80,4 % vprašanih.

Zmagovalce neodvisne raziskave Trusted Brand 2018 bomo nagradili s posebnim priznanjem ‒ plaketo Trusted Brand 2018 na prireditvi, ki bo 22. maja 2017, ob 19. uri v Cankarjevem domu.

 
Katera področja javnega delovanja največ doprinesejo k prepoznavnosti Slovenije

Anketirance smo vprašali, katera veja javnega življenja v Sloveniji ustvarja največje presežke in s tem najbolj vpliva na prepoznavnost Slovenije v mednarodnem okolju. Nekoliko pričakovano so največjo podporo pokazali športu in športnikom (96,7 %), ki jim sledi znanost (88,0 %). Umetnost zelo ali precej podpira 71,9 % vprašanih. Najmanjšo podporo so izkazali gospodarstvu, za katerega le 54,8 % meni, da zelo ali precej doprinese k mednarodnemu ugledu Slovenije. Na repu lestvice je politika, za katero kar 84,4 vprašanih meni, da ne vpliva preveč (oziroma sploh ne) na mednarodni ugled naše države.

Logotipi

Trusted Brand

Trusted brand

                     Jpg                    Eps

 

logo Trusted brand Logo trusted brand
                   Jpg                  Eps

 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

KONTAKT

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1536 Ljubljana

E-naslov: inford@mkz.si
Telefon: 01 241 3661
Faks: 01 425 28 33

www.rdslovenija.si
www.facebook.com/rdslovenija

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.