Skip Navigation LinksDomovTrusted BrandTrusted Brand 2017

Trusted Brand 2017

RD TB 2017 LOGO

Osrednji cilj raziskave, ki  jo organizira revija Reader's Digest po vsem svetu, je odkriti, katerim blagovnim znamkam Evropejci najbolj zaupamo; katere so najbolj zaupanja vredne domače in tuje blagovne znamke, najbolj zaupanja vredne blagovne znamke na področju varovanja okolja ter najbolj zaupanja vredne osebnosti.

V Sloveniji je v raziskavi Trusted Brand 2017, ki jo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, sodelovalo 5.700 naročnikov revije Reader's Digest Slovenija. Anketiranci so navedli svojo najbolj zaupanja vredno blagovno znamko v skupno 32 kategorijah ter najbolj zaupanja vredne blagovne znamke na področju varovanja okolja. V kategorijah TV voditelj, radijski voditelj, glasbenik, poslovnež in športnik so izbirali, katera je najbolj zaupanja vredna osebnost v Sloveniji.

UGOTOVITVE IZ RAZISKAVE

Zaupanje v poklice

Gasilci ostajajo na prvem mestu, zaupa jim 97,7 % vprašanih. Sledijo jim piloti s 93,7-odstotno podporo. Povečalo se je zaupanje v medicinske sestre (za 1,2 odstotne točke). Za njimi so kmetovalci, ki jim je zaupanje od lanske raziskave padlo za 1,2 odstotne točke. Na petem mestu so zdravniki, ki so prvič, odkar se izvaja raziskava, prehiteli lekarnarje: anketiranci so jim letos izrazili kar za 4,4 odstotne točke višje zaupanje kot lani.

Med najmanj zaupanja vredne poklice v Sloveniji so uvrščeni politiki, saj jim ne zaupa kar 94,4 odstotka anketirancev, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot lani. Nezaupanje v sindikalne voditelje je upadlo za nekaj manj kot 3 odstotne točke, prav tako nezaupanje v finančne svetovalce. Nezaupanje v sodnike ostaja na približno enaki ravni kot lani, so se pa na lestvico prvih petih letos uvrstili duhovniki, ki jim ne zaupa več kot 70 % ljudi.

Zaupanje v institucije

Presenetljivo so Slovenci letos največ zaupanja med institucijami izkazali do poroke, in sicer tej instituciji zaupa kar 13 % več anketiranih kot lansko leto. Zaupanje v radio in televizijo je naraslo še za 6 odstotnih točk, ugled so pridobili okoljevarstveniki (za 3,3 odstotne točke) in tisk (kar za 5 odstotnih točk), na lestvico prvih pet najbolj zaupanja vrednih institucij pa se je letos uvrstil evro, ki mu je podpora od lani sicer nekoliko upadla, a ne toliko kot mednarodnim podjetjem.

Nezaupanje v vlado je od lanskega leta upadlo, in to za 3,8 odstotne točke. Vladi sledi pravni sistem, ki mu ne zaupa 85,2 % vprašanih, na tretjem mestu pa so javni uslužbenci, ki jim ne zaupa 82,9 % vprašanih. Nezaupanje v oglaševalsko industrijo se je znižalo za 1,5 odstotne točke, nezaupanje v cerkev pa je upadlo kar za 4 odstotne točke.

Letošnje zmagovalce neodvisne raziskave Trusted Brand 2017 bomo nagradili s posebnim priznanjem – plaketo Trusted Brand 2017 na prireditvi, ki bo 24. maja 2017, ob 19. uri v Cankarjevem domu.

Zaupanje v dobrodelne organizacije

Glede na to, da ima dobrodelnost v naši družbi vedno vidnejše mesto, smo anketirance letos vprašali tudi, katerim dobrodelnim organizacijam, ki delujejo v Sloveniji, najbolj zaupajo. Skoraj pričakovano so anketiranci največ zaupanja izkazali Zvezi prijateljev mladine Slovenije: zaupa ji kar 74,2 %. Sledijo ji precej izenačeni Karitas, Beli obroč, Rdeči križ in Amnesty International, ki jim je zaupanje izrazila približno polovica anketiranih. 

Logotipi

Trusted Brand

Trusted brand

                     Jpg                    Eps

 

logo Trusted brand Logo trusted brand
                   Jpg                  Eps

 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

KONTAKT

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1536 Ljubljana

E-naslov: inford@mkz.si
Telefon: 01 241 3661
Faks: 01 425 28 33

www.rdslovenija.si
www.facebook.com/rdslovenija

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.