Skip Navigation LinksDomovTrusted BrandKomu Slovenci najbolj zaupamo?

Komu Slovenci najbolj zaupamo?

Osrednji cilj raziskave, ki  jo organizira revija Reader's Digest po vsem svetu že šestnajsto leto, je odkriti, katerim blagovnim znamkam Evropejci najbolj zaupamo; katere so najbolj zaupanja vredne domače in tuje blagovne znamke, najbolj zaupanja vredne blagovne znamke na področju varovanja okolja ter najbolj zaupanja vredne osebnosti.

V Sloveniji je v raziskavi Trusted Brand 2016, ki jo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, sodelovalo 7.400 naključno izbranih slovenskih naročnikov revije Reader's Digest Slovenija. Anketiranci so navedli svojo najbolj zaupanja vredno blagovno znamko v skupno 32 kategorijah ter najbolj zaupanja vredne blagovne znamke na področju varovanja okolja. V kategorijah TV voditelj, radijski voditelj, glasbenik, poslovnež in športnik so izbirali, katera je najbolj zaupanja vredna osebnost v Sloveniji.

Najbolj zaupanja vredne blagovne znamke v Sloveniji

Renault (avtomobili), Gorenje (gospodinjski aparati), Canon (kamera, fotoaparat), HP (osebni računalnik), Samsung (mobilni/pametni telefon), Telekom Slovenije (mobilna telefonija), Sonček (turistična agencija), NLB (banka), Zavarovalnica Triglav (zavarovalnica),Telekom Slovenije (internetne storitve), Petrol (bencinski servis), Cedevita (vitaminski dodatki), Lekadol (protibolečinske tablete), Terme 3000 (terme/zdravilišče), Max Factor (ličila), Nivea (negovalna kozmetika za kožo), Ariel (pralni prašek), Fructal (sokovi), Lego (ponudnik igrač), Radenska (ustekleničena voda), Zlatorog Laško (pivo), Barcaffé (kava), Ljubljanske mlekarne (mleko), 1001 Cvet (čaj), Spar/Interspar (nakupovalni center), Dormeo (ležišča), Jupol (barve za dom), KD Skladi (investicijske družbe in vzajemni skladi), GEN-I (ponudnik energije), Pop TV (TV postaja), Val 202 (radijska postaja), Slovenske novice (dnevni časopisi).

Najbolj zaupanja vredne blagovne znamke na področju varovanja okolja

Toyota (avtomobil), Frosch (čistila), Mercator (prodajalec živil).

Najbolj zaupanja vredne osebnosti v Sloveniji

V petih kategorijah so bralci izbrali naslednje najbolj zaupanja vredne osebnosti v Sloveniji: Ivo Boscarol (poslovnež), Slavko Bobovnik (TV voditelj), Denis Avdić (radijski voditelj), Peter Prevc (športnik), Modrijani (glasbenik).

UGOTOVITVE IZ RAZISKAVE

Zaupanje v poklice

Med najbolj zaupanja vrednimi poklici so gasilci še bolj utrdili svojo prednost, zaupa jim pol odstotne točke več anketiranih kot lani. Povečalo se je zaupanje v pilote in medicinske sestre. Na četrtem mestu so kmetovalci, ki jim je zaupanje od lanske raziskave padlo za 0,3 odstotne točke. Na petem mestu so lekarnarji z največjim padcem med prvimi petimi najbolj zaupanja vrednimi poklici, in sicer za 2,7 odstotne točke.

Med najmanj zaupanja vredne poklice v Sloveniji so uvrščeni politiki, saj jim ne zaupa kar 95,2 odstotka anketirancev, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot lani. Nezaupanje v sindikalne voditelje se je povečalo za 2,5 odstotne točke, prav tako zaupanje v finančne svetovalce. Največji padec zaupanja so doživeli sodniki.

Zaupanje v institucije

V Sloveniji še vedno največ anketiranih zaupa televiziji in radiu, ki sta za razliko od lani doživela padec zaupanja za 8,2 odstotni točki, poroka je za pol odstotne točke manj zaupanja vredna, na ugledu so izgubili tudi okoljevarstveniki (1,7 odstotne točke). Največji skok je doživelo nezaupanje v državne institucije. Cerkev je edina, ki je uspela izboljšati svoje zaupanje, in sicer za 0,9 odstotne točke.

Najmanj zaupanja so anketiranci izkazali vladi, povečalo se je tudi nezaupanje v pravni sistem.

 

Letošnje zmagovalce neodvisne raziskave Trusted Brand 2016 bomo nagradili s posebnim priznanjem – plaketo Trusted Brand 2016 na prireditvi, ki bo 18. maja 2016, ob 19. uri v Cankarjevem domu.

 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

KONTAKT

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1536 Ljubljana

E-naslov: inford@mkz.si
Telefon: 01 241 3661
Faks: 01 425 28 33

www.rdslovenija.si
www.facebook.com/rdslovenija

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.