Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeNajlepše pesmi Janeza Menarta

Najlepše pesmi Janeza Menarta

Mladinska knjiga vabi na predstavitev knjige pesmi Janeza Menarta Zadnja pomlad. Ilustriran izbor pesmi, ki so bile pesniku najbolj pri srcu, bomo predstavili v četrtek, 14. aprila ob 12. uri v knjigarni Konzorcij, ko bodo z nami, pesnikova hči Barbara Menart Senica, ilustratorka Ana Zavadlav in likovni urednik Pavle Učakar.

slika

Mladinska knjiga vabi na predstavitev knjige pesmi Janeza Menarta Zadnja pomlad, ilustriran izbor pesmi, ki so bile pesniku najbolj pri srcu.
Srečali se bomo v četrtek, 14. aprila ob 12. uri v knjigarni Konzorcij, ko bodo z nami, pesnikova hči Barbara Menart Senica, ilustratorka Ana Zavadlav in likovni urednik Pavle Učakar.
Lepo vabljeni!

Prva jesen, naslov prve samostojne očetove zbirke, ki jo je izdal pri petindvajsetih letih. Jesen, kot prispodoba otožnosti, ki mlademu človeku kot tatica krade košček za koščkom srca. Počasi, a vztrajno.
Zadnja pomlad, petdeset let pozneje. Tako je želel dati naslov svoji čisto zadnji zbirki pesmi. Pomlad, kot prispodoba tistega koščka veselja v srcu, ki se ni pustil vzeti.
Kakšne pesmi bi za zbirko nastajale in nastale, ne bomo nikoli vedeli, prezgodaj nas je zapustil. Ker pa je vedno rad stvari dokončal, smo bili veseli, ko nam je Mladinska knjiga ponudila izdajo izbora njegovih pesmi. Tako lahko uresničimo njegovo željo in zaključimo njegovo pesniško ustvarjanje tako, kot je želel in bi storil sam.
Pred bralci je torej zbirka Zadnja pomlad. Izbor pesmi, ki so mu bile najbolj pri srcu. Pesmi sva iz vseh njegovih zbirk izbrali z mamo, vsaka zase, z mislijo, katere bi izbral sam. Po primerjavi najinih izborov pa ugotovili, da sva, razen nekaj pesmi, izbrali iste. Torej, glede izbora bi bil zadovoljen. Glede same knjige pa prav tako.

(odlomek iz spremne besede Barbare Menart Senica)

Janez Menart ZADNJA POMLAD
Risbe Ana Zavadlav, izbor Tonka Menart in Barbara Menart Senica, spremna beseda Barbara Menart Senica, urednica Nela Malečkar, likovno uredil in oblikoval Pavle Učakar, izdala Mladinska knjiga, naklada 4000 izvodov, 128 strani, 24,04 EUR

Zadnja pomlad je antologijska in ilustrirana zbirka pesmi Janeza Menarta.
Janez Menart (1929–2004), pesnik in prevajalec, je bil eden najbolj priljubljenih in branih slovenskih pesnikov, za svoje plodno pesniško in prevajalsko delo je prejel Prešernovo, Sovretovo in Župančičevo nagrado.
Leta 1953 je skupaj s Kajetanom Kovičem, Cirilom Zlobcem in Tonetom Pavčkom izdal Pesmi štirih. Dve leti kasneje je izšla njegova prva samostojna knjiga pesmi Prva jesen, ki so ji sledile še: Časopisni stihi, Bela pravljica, Semafori mladosti, Srednjeveške balade, Pod kužnim znamenjem. Statve življenja, Stihi mojih dni in Srednjeveške pridige in balade.
Knjigo Zadnja pomlad dopolnjujejo ilustracije Ane Zavadlav; igrive, skoraj lahkotne črte, ki pa niso brez baladnih prvin. Oba, tako pesnik kot slikarka, zmoreta z malo besedami ali črtami povedati veliko o eksistencialnih temah, kot so ljubezen, življenje in smrt. Barvata jih z minljivostjo, spomini in melanholijo pa tudi radoživostjo in satiro.

Noč knjige 2016 v Domu knjige Koper: Zadnja pomlad, večer posvečen Janezu Menartu
Ob izidu antologijske in ilustrirane pesniške zbirke Zadnja pomlad pripravljamo še en pogovor o življenju in delu Janeza Menarta. V petek , 22. 4., se bo ob 19. uri v knjigarni Dom knjige s pesnikovo hčerjo Barbaro Menart Senica pogovarjal novinar Andraž Gombač, ki je poeziji Janeza Menarta posvetil svojo diplomsko nalogo. Lepo vabljeni!

 

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.