Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeJavna hiša Slovenija

Javna hiša Slovenija

Cankarjeva založba vabi na novinarsko konferenco ob izidu knjige Javna hiša Slovenija avtorjev Francija Demšarja in Renate Zatler, ki bo v sredo, 25. aprila 2018, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij. Knjigo bosta skupaj z avtorjema predstavila urednika Zdravko Duša in Aljoša Harlamov.

Cankarjeva založba vabi na novinarsko konferenco ob izidu knjige JAVNA HIŠA SLOVENIJA  avtorjev Francija Demšarja in Renate Zatler, ki bo v sredo, 25. aprila 2018, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij. Knjigo bosta skupaj z avtorjema predstavila urednika Zdravko Duša in Aljoša Harlamov.

 »Ko sem vstopil v politiko, sem se odločil, da se nekaterim stvarem izognem: ljubicam in podkupninam,« sem ob neki priložnosti razlagal znancu, vplivnemu slovenskemu politiku. »Obstaja še kak razlog, da se ukvarjaš s politiko?« me je vprašal.
 
Javna hiša Slovenija je knjiga o slovenski politokraciji – spornem vpletanju politike v kadrovanje, slabi plačni politiki, netransparentnem ribarjenju v  kalnem, o medijih, ki ne opravljajo svoje vloge, in o pomanjkanju temeljnih človeških vrednot pri upravljanju slovenske države. O vplivu politike na delovanje državnega aparata, širšega javnega sektorja in gospodarstva v državni lasti. Vse zaradi uveljavljanja lastnih interesov in neodgovornega vladanja.Po orisu sedanjega stanja v slovenskem javnem sektorju – ne manjkajo resnični primeri – besedilo v drugem delu preseneti z rešitvami in dobrimi praksami.
 
Dr. Franci Demšar je bil med drugim obrambni minister in večletni uspešen direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost republike Slovenije. Nedavno se je vrnil v javno upravo kot predstojnik Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu.
Mag. Renata Zatler je delala kot državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo. Trenutno deluje kot svetovalka v projektih na mednarodni in EU ravni.
 

Franci Demšar in Renata Zatler JAVNA HIŠA SLOVENIJA, Politično kadrovanje
Izdala Cankarjeva založba, zbirka Premiki, urednika Zdravko Duša in Aljoša Harlamov, 156 strani, cena: 24,99 EURUvod
Pred dobrim desetletjem so kamere po naključju ujele neformalni  pogovor dvojice akterjev slovenske politike, takratnega predsednika vlade Antona Ropa in takratnega direktorja Mercatorja (podjetja v državni lasti) Zorana Jankovića. Na posnetku Rop Jankoviću reče: »Veš, kaj nisi povedal? Da sem te jaz postavil za direktorja, da te je politika nastavila. Točno politika te je nastavila, jaz sem te nastavil.« Pogovor, ki je bil posnet na družabnem dogodku in je prišel na YouTube (Rop napizdi Jankoviča, 2006), je hitro postal viralen ter ima skoraj 200.000 ogledov.
To je knjiga o slovenski politokraciji – spornem vpletanju politike v kadrovanje, slabi plačni politiki, netransparentnem ribarjenju v kalnem, o medijih, ki ne opravljajo svoje funkcije, in o pomanjkanju temeljnih človeških vrednot pri upravljanju slovenske države. O vplivu politike na delovanje državnega aparata, širšega javnega sektorja in gospodarstva v državni lasti. Kaj je pripeljalo do takšnega stanja? In: ali obstajajo načini, da se izvijemo iz teh pasti?
Knjiga ponuja tudi odgovore na ti vprašanji. Pri pisanju sva vzela pod drobnogled vse etaže naše »javne hiše« – pri čemer s tem pojmom, ki je knjigi dal naslov, nočeva žaliti spolnih delavk – in ugotovila, da je vloga politike pri odločitvah ključni problem Slovenije, saj občutno presega vpliv, kakršnega naj bi politika sicer imela. Kaj se s politiko v resnici dogaja? Dejanja, ki so v prvih letih samostojne države še veljala za moralno nedopustno ravnanje politika »per se«, danes postajajo del politične marketinške strategije.
Sredstvo političnega marketinga so postala celo kazniva dejanja, češ da gre za politične konstrukte »konkurence«. Etika delovanja političnih strank se je spremenila, s tem pa tudi standardi še dopustnega ravnanja njenih članov. Kot da bi samoomejevanje in morala, ki ju narekujeta politična odgovornost in ugled stranke, povsem izginila. V interesu strankarskih politik je dandanes žal dovoljeno vse.

...

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.