Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnost50 let Triptiha Agate Schwarzkobler

50 let Triptiha Agate Schwarzkobler

Triptih Agate Schwarzkobler, kratki roman pisatelja, dramatika in esejista Rudija Šeliga (1935–2004), je prvič izšel leta 1968 in zanj je avtor že v letu izida prejel nagrado Prešernovega sklada. Mladinska knjiga je ob petdeseti obletnici izida romana izdala njegov ponatis.

Rudi Šeligo
TRIPTIH AGATE SCHWARZKOBLER

Spremna beseda: Andraž Gombač
Uredila: Nela Malečkar

Zbirka: Jubilejna zbirka
Število strani: 120
Cena: 24,99 EUR

Triptih Agate Schwarzkobler, kratki roman pisatelja, dramatika in esejista Rudija Šeliga (1935–2004), je prvič izšel leta 1968 in zanj je avtor že v letu izida prejel nagrado Prešernovega sklada. Takrat je bil Šeligov način pisanja, imenovan reizem, nekaj novega in  eksperimentalnega; sprožil je številne polemike, premisleke in študije, sčasoma pa je Triptih obveljal za eno temeljnih del slovenske modernistične proze. Leta 1997 je bil posnet istoimenski film, ki ga je režiral Matjaž Klopčič, glavno vlogo je odigrala Nataša Barbara Gračner.
Mladinska knjiga je ob petdeseti obletnici izida romana izdala njegov ponatis.

»Šeligov reizem ni plod modnega eksperimentiranja, kratkočasnega igračkanja s slogom. Nasprotno, pisatelj je z njim odpiral resna, temeljna, bivanjska in druga filozofska vprašanja, na katera ni dokončno odgovoril. To niti ni bil cilj. Kako je zdaj s človekom, ujetim v hladno, zbirokratizirano, tudi posesivno, agresivno družbo, v nespremenljiv, večno enak ritem, med delovne naloge, ki so ena sama rutina? Je človek samo še predmet med predmeti ali je kaj več? Kljub pisateljevemu upiranju antropocentrizmu in antropomorfizmu je človek še zmeraj v osrčju pozornosti – pa je v njem še kaj subjekta? Ali je že objekt od glave do peta? Glavna »junakinja« Triptiha ni niti imenovana – bralec dolgo čaka, preden naleti na njeno »agatasto telo«. Andraž Gombač

Rudi Šeligo, rojen 14. maja 1935, je pustil pomembno sled v slovenskem literarnem pa tudi političnem prostoru. Na literarnem področju se je uveljavil s proznimi deli in dramami in postal ena osrednjih osebnosti slovenskega literarnega modernizma in reizma. Za svoje delo je prejel več nagrad: Prešernovo za dramska in prozna dela, dve Grumovi za dramatiko in kresnika za roman Izgubljeni sveženj. Šeligo je sodeloval pri Novi reviji vse od njene ustanovitve, v obdobju slovenske demokratizacije in osamosvajanja pa je opravil pomembno delo še v vlogi predsednika Društva slovenskih pisateljev. Kot urednik je zaznamoval tudi več drugih revij: Revijo 57, Perspektive, Probleme, urejal je knjižno zbirko Znamenja.
Rudi Šeligo je bil aktiven tudi na političnem področju, bil je soustanovitelj Slovenske demokratične zveze, poslanec in nekaj časa tudi minister za kulturo.

Govorniki na predstavitvi knjige, ki je bila 10, maja 2018 v knjigarni Konzorcij:
Aleš Šeligo, avtorjev sin, ustanovitelj Fundacije Rudi Šeligo
Andraž Gombač, avtor spremne besede k ponatisu romana
Niko Grafenauer, pesnik in poznavalec modernistične proze
Nataša Barbara Gračner, igralka
Nela Malečkar, urednica

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.