Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostNaomi Klein in To vse spremeni

Naomi Klein in To vse spremeni

Naomi Klein v novi knjigi To vse spremeni, Kapitalizem proti podnebju opozarja na nevarnost podnebnih sprememb na prebivalce Zemlje in apelira, naj takoj spremenimo svoj odnos do narave in začnemo graditi novo ekonomijo

slika

Naomi Klein v novi knjigi To vse spremeni, Kapitalizem proti podnebju opozarja na nevarnost podnebnih sprememb na prebivalce Zemlje in apelira, naj takoj spremenimo svoj odnos do narave in začnemo graditi novo ekonomijo.

Podnebne spremembe so rezultat delovanja kapitalistične produkcije, ki ne deluje v korist večine ljudi, ampak male manjšine. Zato svoj način delovanja prikazuje kot univerzalen in neizogiben, čeprav v resnici vodi v uničenje življenjskih pogojev za vse. Ko se bodo tega dejstva ljudje zavedeli, bodo našli politično moč, da položaj spremenijo. To je bistvo odgovora, ki ga predlaga Naomi Klein.  Luka Omladič, v spremni besedi Slovenija v dobi podnebnih sprememb

Naomi Klein (1970), kanadska raziskovalna novinarka, pisateljica in aktivistka, je stalna sodelavka revij Harper’s, Rolling Stone, The Nation in The Guardian. Leta 2002 je izdala zbirko zapisov Ograje in okna, njena prva knjiga No logo pa je postala velika mednarodna uspešnica, prevedena v več kot 25 jezikov. Njeno osrednje delo Doktrina šoka je od leta 2007 izšla v več kot 30 jezikih, v milijonski nakladi in velja za obvezno branje današnjega časa.
Naomi Klein je leta 2004 za poročanje iz Iraka prejela nagrado Jamesa Aronsona za družbeno pravično novinarstvo ALI o družbeni pravičnosti, leta 2014 je dobila nagrado zveze International Studies za izjemne dosežke na področju sodelovanja med aktivisti in znanstveniki, leta 2015 pa nagrado Izzy za izjemne dosežke na področju neodvisnega novinarstva in medijev. Ima častni doktorat iz civilnega prava, ki ji ga je podelila univerza King’s College v Novi Škotski.

To vse spremeni – kapitalizem proti podnebju je dobila odlične ocene kritikov in osvojila prestižno nagrado Pisateljskega sklada Hilary Weston za stvarno literaturo. Knjiga je takoj po izidu septembra 2014 postala uspešnica, isto leto se je uvrstila na več seznamov najboljšega in obveznega branja, tudi seznam stotih pomembnih knjig revije New York Times.

Kako žalostna je misel, da narava govori, človeštvo pa ne posluša.  Victor Hugo leta 1940

Delo Naomi Klein o poškodovanem podnebju in malignem kapitalizmu je zelo izzivalno in bojevito. Samo po sebi kliče k široki, konkretni akciji. Le množična gibanja, ki se rodijo v konkretnih okoljih, lahko premagajo krdela neutrudnih iskalcev novih nahajališč nafte, premogokopov in nahajališč naftnih skrilavcev.  Jožica Grgič, Delo

Naomi Klein TO VSE SPREMENI, Kapitalizem proti podnebju
Prevedla Polona Mertelj, spremna beseda Luka Omladič, urednica Nela Malečkar, zbirka Premiki, naklada 1800 izvodov, 672 strani, cena: 37,96 EUR

 

Vabilo na novinarsko konferenco: v sredo, 4. novembra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij. Knjigo, ki je izšla je v zbirki Premiki in v prevodu Polone Mertelj bosta v pogovoru z urednico Nelo Malečkar predstavila dr. Luka Omladič, filozof, okoljski analitik ter avtor spremne besede Slovenija v dobi podnebnih sprememb, in dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja in slovenska članica Medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih.
Naomi Klein v knjigi alarmantno opozarja na nevarnost podnebnih sprememb: če bomo še naprej dopuščali, da se emisije toplogrednih plinov povečujejo iz leta v leto, bo velika mesta in starodavne kulture pogoltnilo morje in zelo verjetno je, da bodo naši otroci prisiljeni bežati pred srditimi ujmami in skrajnimi sušami. Mračno prihodnost lahko preprečimo le, če bomo spremenili prav vse.


Ker je knjiga res pomembna in si zasluži več, že sedaj vabimo tudi v Cankarjev dom: 11. novembra 2015 ob 19. uri
Reševanje človeštva pred posledicami globalnega segrevanja se dotika prav vsakega od nas, zato vas že zdaj vabimo na obširnejšo razpravo o tem, kako se slovenska država odziva na problematiko podnebnih sprememb. Pogovor z vodjo Greenpeacea v Sloveniji mag. Nino Štros, klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj in okoljskim analitikom dr. Lukom Omladičem bo vodil Slavko Bobovnik, v Klubu Cankarjevega doma, v sredo, 11. novembra ob 19. uri.

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.