Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostFaruk Šehić in Knjiga o Uni

Faruk Šehić in Knjiga o Uni

Ob izidu Knjige o Uni lepo vabljeni na pogovor s Farukom Šehićem, v sredo, 11. 5. ob 18. uri v knjigarno Konzorcij. Pogovor bo vodil literarni kritik Matej Bogataj v sodelovanju z urednikom in prevajalcem Zdravkom Dušo.

slika

Faruk Šehić (1970) je bosanski pesnik, pisatelj, novinar in kolumnist, vodilni predstavnik t.i. "poteptane generacije". Do začetka vojne v Bosni in Hercegovini je študiral veterino v Zagrebu, nato pa se je kot prostovoljec priključil vojski Bosne in Hercegovine. V slabih dveh desetletjih, odkar objavlja svojo literaturo, se je dvignil med najboljše sodobne bosanske književnike.

Zbirka kratkih zgodb Pod pritiskom (2004) mu je prinesla nagrado Zoro Verlag, za romaneskni prvenec Knjiga o Uni (2011), ki je pravkar izšla pri Cankarjevi založbi, pa je prejel nagrado Evropske unije za književnost in nagrado Meše Selimovića.

Roman Knjiga o Uni je, kot pravi Šehić, knjiga o vsem. Je poskus preseči vojno travmo, zgodba o otroštvu v zavetju avtorju tako ljube reke Une in enciklopedija rastlin ter živali, popis drobnih, vsakdanjih sladkosti življenja v majhnem bosanskem mestu. Mustafa Huzar, ki zapisuje Knjigo o Uni, je bipolarna oseba: vojni veteran in pesnik hkrati. Če na trenutke tudi zmore sestaviti okruške svojega življenja, se mu takoj spet razbežijo. Iz labirinta se rešuje s pisanjem. Njegovi spomini na bivšo državo, nedavno vojno in ubijanja so "umazani in ogabni«, resničnost pa banalna. Pripoved se razveže in zvedri skozi vračanje v otroštvo, predvsem k reki Uni. Stapljanje z naravo in pogled iz kozmične perspektive pomanjšajo človeka, z namišljeno zgodovino vred, na smešnega pritlikavca. Šele banalni predmeti iz osebne zgodovine, zasledovanje lastnih vzgibov in strogo vztrajanje na poti do individualne resnice pripeljejo do smisla, ki je v občutenju enosti z vsemi soljudmi, v zavedanju, da nas veže skupno bivanje.

V petek, 13. maja ob 19. uri bo knjiga v isti avtorsko-prevajalsko-voditeljski zasedbi in s prijazno soudeležbo tolminske ribiške družine predstavljena na večeru O ribah, rekah in vojskah na Lukatelovi domačiji v Volčah.

Lepo vabljeni!

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.