Skip Navigation LinksDomovZa medijeSporočila za javnostBoris Paternu

Boris Paternu

Premisleki o književnosti in jeziku

Cankarjeva založba v sredo, 5. oktobra 2016, ob 11. uri vabi v ljubljansko knjigarno Konzorcij na predstavitev knjige Borisa Paternuja, Premisleki o književnosti in jeziku.

Akademik in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, Boris Paternu, je junija dopolnil 90 let. Ob tej priložnosti je izšla njegova knjiga Premisleki o književnosti in jeziku.


Avtor, literarni zgodovinar in teoretik, je za pričujočo knjigo izbral vrsto svojih novejših raziskovalnih študij, tokrat usmerjenih v območja dveh različnih tematskih krogov.
Večji del študij problemsko posega na področje sodobne slovenske književnosti. Najbolj opazno zbran je ob Edvardu Kocbeku, Borisu Pahorju, Tomažu Šalamunu in Vladimirju Kavčiču ter ob mlajših modernistih tržaške literature, Ivanki Hergold in Mariju Čuku. V koroško problematiko pa je zasajena posebna razprava o Petru Handkeju.
Drugi del knjige prinaša študije, ki prestopajo meje književnosti in kritično aktualizirajo vprašanja, kot so: slovenščina na univerzi in v znanosti, problem amputacije rezijanščine iz slovenske jezikovne kulture, razmislek o avtonomiji univerze in končno vprašanje današnjega položaja ter pomena humanistike.
Zbrane študije, tokrat urejene v smiselno celoto, so bile posamično objavljene v znanstvenem in strokovnem tisku: kot spremne besede k literarnim delom, kot razprave različnih izdaj Slovenske akademije znanosti in umetnosti in kot prispevki v kulturnih prilogah dnevnikov.
Knjiga je izšla s finančno podporo Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Lepo vabljeni na pogovor ob knjigi, ko bosta z vami avtor Boris Paternu in urednik Tine Logar.

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.