napis 10 odstotkov cloveka

10 % človek

Se zavedate, da v svojem odsevu v ogledalu vidite samo deset odstotkov človeka? Ob vsaki človeški celici nosite še devet prisklednikov – mikroorganizmov. Če se ob tem podatku z gnusom stresete, nikar. Britanska biologinja Alanna Collen vas popelje na napeto in poučno popotovanje v skrivnostni svet »naših« mikrobov.

Ugotovili bomo, da brez njih ne bi bili živi, kaj šele zdravi. Z raziskovanjem človeškega mikrobioma smo na pragu nove dobe razumevanja in preprečevanja bolezni – debelosti, alergij, avtoimunskih in duševnih motenj, morda celo raka. Skrajni čas je, da spoznamo svoje male črevesne sopotnike, jih cenimo in varujemo, in skrb nam bodo vračali z zdravjem.

V vsakem človeku je le desetina človeškega. Na vsako celico, ki sestavlja naše telo, se v povprečju »priskledi« devet vsiljivih. Človek ni le iz mesa in krvi, mišic in kosti, možganov in kože, je tudi iz bakterij in gliv. V vsakomer je več »njih« kot njega samega. Samo vaše črevesje gosti sto bilijonov mikroorganizmov, ki kot koralni greben rastejo na razčlenjenem morskem dnu, v vašem črevesju. Med gubami vašega 1,5 metra dolgega debelega črevesa s površino zakonske postelje si je svojo nišo poiskalo približno 4000 vrst. V svojem življenju boste gostili tolikšno množico mikroorganizmov, kot je ima skupno pet afriških slonov. Vaša koža kar mrgoli od njih. Na konici vašega prsta jih je več kot ljudi v Veliki Britaniji.

Odvratno, kajne? Gotovo smo preveč napredni, prečisti in preveč razviti, da bi nas lahko kaj tako koloniziralo. Se ne bi morali mikrobov otresti, tako kot smo se kožuha in repa, ko smo zapustili gozd? Mar sodobna medicina nima sredstev, ki nam bi jih pomagala pregnati, da bi lahko živeli čisteje, bolj zdravo in neodvisno? Habitat mikroorganizmov na sebi in v sebi trpimo, odkar smo ga odkrili, saj se zdi, da je neškodljiv. Vendar nismo niti pomislili, da bi ga tako kot koralne grebene in deževne gozdove zavarovali ali celo cenili.

Prelistajte nekaj strani

O avtorici

Allana Collen

Allana Collen je evolucijska biologinja, ki je pri 22 letih tri mesece preživela v osrčju rezervata za prostoživeče živali Krau na Malajskem polotoku. Ti trije meseci – kot se je izkazalo pozneje – so ji spremenili življenje. Po nekaj mesecih bivanja doma, v Londonu, je zbolela za tropsko boleznijo.

Zdravljenje z antibiotiki ji je prineslo še več stranskih učinkov, zato se je z lastnim vedenjem in znanjem začela poglabljati v svet mikrobov. Takrat je že vedela, da motnje ravnovesja telesnih mikrobov povzroča številne dolgotrajne bolezni.

 

 

 

 

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

naslovnica 10-odstotno človek

NAROČITE TUKAJ
Informacije in naročanje
080 12 05

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.