Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Ivana Djilas

Ivana Djilas (1976) je režiserka, pisateljica in kolumnistka.

Na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu je diplomirala iz gledališke in radijske režije, leta 2007 je zaključila podiplomski študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Trenutno dela doktorat na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer Edukacijske vede. Deluje kot samozaposlena v kulturi. Od leta 2004 je tudi vodja in producentka gledališke skupine Familija.

Režirala je okrog petdeset žanrsko različnih predstav v različnih slovenskih gledališčih in jih zaznamovala s svojo prepoznavno poetiko. Mnoge so nastale na osnovi adaptacije romana (na primer Fužinski bluz avtorja Andreja E. Skubica in prirejevalke Ane Lasić).  Posvetila se je tudi dramskim in lutkovnim predstavam za otroke. Njena ljubezen so še glasbeno-gledališki projekti, ki jih ustvarja z Boštjanom Gombačem (na primer O čem govorimo, kadar govorimo o ljubezni …). 

Piše tudi odmevne kolumne in članke. Njen članek, ki se je viralno razširil po spletu, je bil povod za njen prvenec Hiša. Izšel je 2017 pri Cankarjevi založbi. Uredila je tudi zbirko esejev Odraščajoča publika o vlogi gledališča za otroke in mladino v sodobni družbi.

Za svoje delo v gledališču je prejela več nagrad. 

 

Knjige avtorja

Saša Pavček s knjigo Zastali čas
Saša Pavček

»Zdaj je čas za poezijo«

Priljubljena igralka in pesnica o svoji drugi pesniški zbirki Zastali čas. Preberite intervju

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Iben Dissing Sandahl
Vabimo vas

Spletni pogovor z Iben Dissing Sandahl

Vabimo vas na pogovor s priznano strokovnjakinjo za vzgojo, avtorico knjige Igra po dansko

Menu