Jaša Lukič Zlobec

Jaša Lukič Zlobec (1951–2011) je bil pesnik, publicist, prevajalec, urednik, civilnodružbeni aktivist, poslanec in veleposlanik.

Študiral je francoščino in italijanščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je odmevno deloval v študentskem gibanju in bil urednik več literarnih revij, med drugim je urejal tudi Tribuno. Pozneje je deloval kot svobodni umetnik in prevajalec, nekaj let tudi kot urednik na televiziji in v Cankarjevi založbi. Po letu 1990 se je posvetil političnemu delu, bil poslanec v slovenskem parlamentu in nato veleposlanik v Belgiji. 

Za časnike in revije je pisal članke, eseje in kolumne, v katerih se je osredotočil na aktualne družbene probleme. Pisal je pesmi in otroške radijske igre. Pesmi je objavljal že kot gimnazijec, prvo pesniško zbirko Zeleni bunker pa je izdal leta 1976. Sledile so še štiri.

V letu 2018 je pri Cankarjevi založbi izšla knjiga Moje življenje je moja revolucija, v kateri so zbrane vse njegove pesmi (iz pesniških zbirk Zeleni bunker, 1976, Mlado jutro, 1976, Udarci, udarci, 1981, Poti in potovanja, 1983, in Ob najvišji uri, 1991) ter izbrana legendarna publicistika.

 

Knjige avtorja

Simona Semenič. Foto: Nada Žgank
Modra ptica 2020

Simona Semenič: »Zmaji seveda obstajajo!«

Ena najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark je za svoj prvi roman prejela Modro ptico.

Skrivno drustvo KRVZ
Simona Semenič
O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Darja Potočan, Živa Jalovec in Robert Križaj so se pogovarjali o izgorelosti in čujejčnosti

Poslušajte naše podkaste

Prisluhnite pogovorom o knjigah z ljudmi, ki imajo radi dobre zgodbe.

Menu