Matjaž Schmidt

Matjaž Schmidt (1948–2010) je bil akademski slikar in ilustrator.

Po gimnaziji se je najprej vpisal na Fakulteto za arhitekturo, kasneje pa se je prepisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer se je specializiral za ilustratorstvo. Najprej je delal kot oblikovalec v oglaševalskem podjetju, nato je bil učitelj likovne vzgoje. Poleg tega je ilustriral za različne časopise. Večji del življenja pa je ustvarjal kot samostojni umetnik.

Skoraj štirideset let se je s svojim delom uvrščal med najpomembnejše in najbolj zaželene ilustratorje na Slovenskem. Ilustriral je za otroške revije, učbenike, knjige in pri tem sodeloval z mnogimi slovenskimi avtorji. Med drugim je ilustriral nekaj ključnih del slovenske mladinske literature: Kurirčke Janeza Bitenca, Hišo Daneta Zajca, Kekca na hudi poti ter Kekca in Bedanca Josipa Vandota, Periskop Borisa A. Novaka in Kosovirje na leteči žlici Svetlane Makarovič. Njegov opus pa obsega tudi avtorski knjigi Nejčev prvi leksikon in Nejčev drugi leksikon.

V zadnjih letih se je posvečal predvsem risanju stripov. Po slovenskih ljudskih pripovedkah je nastala knjiga Slovenske pravljice (in ena nemška). Ilustracije je razstavljal na več samostojnih razstavah.

 

Simona Semenič. Foto: Nada Žgank
Modra ptica 2020

Simona Semenič: »Zmaji seveda obstajajo!«

Ena najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark je za svoj prvi roman prejela Modro ptico.

Skrivno drustvo KRVZ
Simona Semenič
O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Darja Potočan, Živa Jalovec in Robert Križaj so se pogovarjali o izgorelosti in čujejčnosti

Poslušajte naše podkaste

Prisluhnite pogovorom o knjigah z ljudmi, ki imajo radi dobre zgodbe.

Menu