Matjaž Zwitter

Dr. Matjaž Zwitter je zdravnik in profesor.

Enainštirideset let je delal kot specialist onkologije za radioterapijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Diplomiral je na Medicinski fakulteti v Ljubljani, nato specializiral iz onkologije in radioterapije. Doktorsko disertacijo je posvetil mejnemu  področju med onkologijo in etiko.

Kot zdravnik je zdaj upokojen, še vedno pa dela kot predstojnik Katedre za medicinsko etiko in pravo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Je član komisije za pravna in etična vprašanja Zdravniške zbornice in je sodeloval pri novem Kodeksu zdravniške etike. Kot predavatelj na mariborski medicinski fakulteti o tem tudi predava. 

Na podlagi teh predavanj je nastala zanimiva knjiga Pogovori o zdravniški etiki, ki ni namenjena le strokovni javnosti, temveč vsem, ki jih zanimajo etična vprašanja.  V knjigi Pogovarjamo se o evtanaziji pa odgovarja vsem tistim, ki poskušajo to zapleteno vprašanje rešiti z eno samo pravno potezo.

Je tudi avtor 46 znanstvenih člankov s področja onkologije in etike, ki so vključeni v podatkovno zbirko PubMed, in sourednik dveh knjig o komunikaciji z onkološkimi bolniki, ki sta izšli pri The New York Academy of Sciences in pri založbi Springer.

 

Knjige avtorja

Simona Semenič. Foto: Nada Žgank
Modra ptica 2020

Simona Semenič: »Zmaji seveda obstajajo!«

Ena najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark je za svoj prvi roman prejela Modro ptico.

Skrivno drustvo KRVZ
Simona Semenič
O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Darja Potočan, Živa Jalovec in Robert Križaj so se pogovarjali o izgorelosti in čujejčnosti

Poslušajte naše podkaste

Prisluhnite pogovorom o knjigah z ljudmi, ki imajo radi dobre zgodbe.

Menu