V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Slavko Pregl

Slavko Pregl (1945) je mladinski pisatelj, pripovednik, basnopisec, založnik in urednik. 

Leta 1972 je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1969 in 1991 je bil zaposlen v založbi Mladinska knjiga. Nato je bil samostojni založnik, glavni in odgovorni urednik Mladine, samozaposleni v kulturi, predsednik Društva slovenskih založnikov, predsednik Društva Bralna značka, predsednik Društva slovenskih pisateljev. Leta 2009 je postal direktor Javne agencije za knjigo, to funkcijo je opravljal do upokojitve leta 2012.  

Pisateljski opus Slavka Pregla je obsežen in žanrsko ter tematsko raznolik, umešča ga med klasike sodobne slovenske mladinske in otroške književnosti. V vseh njegovih delih je zaznati vedrino, radoživost in humor. Njegova prva knjiga Odprava zelenega zmaja je izšla leta 1976. Objavlja prozna dela, basni, satirične in humoristične tekste, poljudnoznanstvena dela.

Napisal je približno 50 knjižnih del, ki so izšla v nekaj deset tisoč izvodih in bila prevedena v petnajst jezikov. Med njimi so kultna mladinska dela, kot so Odprava zelenega zmaja, Geniji v kratkih hlačah, Priročnik za klatenje …Njegova dela so bila objavljena v številnih antologijah ter bila predmet znanstvenih razprav. Po njegovih knjigah sta bili posneti dve televizijski nadaljevanki (Odprava zelenega zmaja, Geniji in genijalci).

 

Elli H. Radinger, avtorica uspešnic Modrost volkov in Modrost starih psov, s psičko Shiro
Pogovor z avtorico

5 minut z Elli H. Radinger

Česa vse nas lahko naučijo stari psi? Odgovarja nemška raziskovalka narave Elli H. Radinger.

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Joe Abercrombie: Odloči naj vojna
Uredniki priporočajo

Fantazijski svetovi vabijo

Od temeljnih del fantazijske književnosti do sodobnih uspešnic, ki jih lahko prebirate tako v slovenskem kot angleškem jeziku.

Menu