Dramatika

slika

Pesmi iz iger
William Shakespeare/ Marjan Strojan
Pesmi iz iger so (večinoma) znani motivi iz Shakespearovih iger, ki znotraj dramskega besedila delujejo kot samostojne pesmice in so se dostikrat tudi zares pele. Od verjetno najbolj znanega monologa »Biti ali ne biti« iz Hamleta do pretresljive Ofelijine »Jutri bo svet' Valentin« iz iste drame ali »O, gadovo srce pod cvetom lic« iz Romea in Julije pred nami na novo, v mojstrskem ritmu, rimi in besedah, zazvenijo nesmrtni Shakespearovi verzi. A prevajalec in pesnik Marjan Strojan je šel še dlje: dodal je Igre iz pesmi–bardove motive je vzel za izhodišče in jih upesnil znova. Soočata se dva pesnika, sooča se prevajalec s pesnikom v isti osebi, drug ob drugem se ogledujeta dva časa. Prevod: Marjan Strojan

 

slikaMali nočni kvartet
Vinko Möderndorfer
V knjigi Mali nočni kvartet so zbrane štiri nove Möderndorferjeve gledališke igre: Evropa, Mali nočni kvartet, Obiski in Nostalgična komedija. Čeprav se igre med seboj razlikujejo (ločijo se že po podnaslovih, ki jih avtor tudi tokrat dodaja po skrbnem premisleku: prva drama je opremljena s celim zaporedjem žanrskih oznak, »drama s sporočilom, hudo blasfemična farsa, poetična burleska, težka evropska mora in še marsikaj«, druga je podnaslovljena z glasbeno oznako »adagio molto cantabile«, tretja je preprosto »komedija« in zadnja, ki nosi žanrsko opredelitev »komedija« že v naslovu, je poleg tega še »komična pripoved o času in ljudeh«), jih povezuje prepoznavna Möderndorferjeva avtorska pisava.

 

slikaDrame
Emil Filipčič
Devet izbranih dram Emila Filipčiča, pisatelja, performerja in igralca, ki je zaznamoval slovensko dramatiko konca 20. stoletja. Ob radijski Butnskali, ki je dobila razsežnosti ljudskega besedila, je poznavalce in ljubitelje gledališča navduševal z dramatičnimi fantazijskimi izleti Ujetnikov svobode in Altamire in dih jemajočimi persiflažami likov iz svetovne dramatike ali medijsko razvpitih imen vsakdanjega življenja. Izbrane dame ponujajo duhovni prerez enega najsrečnejših in temu ustrezno veselo norih obdobij slovenske zgodovine.

 

slikaSvoje igre - Izbrane drame
Milan Jesih
Dramatika Milana Jesiha (1950) je ob pesništvu in prevajalstvu pomemben del njegovega literarnega dela. Različni literarnozgodovinski in dramskoteoretski konteksti jo opredeljujejo kot najreprezentativnejši primer dramatike tako imenovanega ludizma, ki je najmočneje »cvetela« v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. In vendar Jesihovo delo ni ovrednoteno enoznačno oziroma se v opredelitvah kaže neka dilema.

 

slikaBlumen aus Krein
Vinko Möderndorfer
Izbrane igre enega najbolj plodnih in tudi največkrat nagrajenih slovenskih dramatikov zadnjih treh desetletij. Avtor z močno socialno senzibiliteto in izpiljeno dramsko pripovedno tehniko je nastavil ogledalo dvema desetletjema tranzicijskih anomalij in dramatičnih človeških usod. Kot pokaže izbor, pri tem posega po najrazličnejih dramskih zvrsteh, od prenove klasičnih dramskih zgodb do drame, melodrame in komedije. Prerez skozi nekaj desetletij Möderndorferjevega ustvarjanja reprezentativno zgošča ustvarjalčev opus in ga nadgrajuje z izčrpno študijo dr. Blaža Lukana.

 

Brvi čez morje Brvi čez morje
Andrej - Roza Rozman

Pričujoči izbor prinaša trinajst dramskih besedil Andreja Rozmana Roze: Najemnina, Skopuh, Kaj se je zgodilo v sobi sto ali Nekaj kapljic baldrijana kar tako, Brucka, Janko in Metka, Obuti maček, Ana Migrena, Jamska Ivanka, Kekec kontra Rožletova banda, Gensko spremenjeni Prešeren, Pus-ti otok, Rupert Marovt in Tartif.

 

slika Zbrane drame
Sarah Kane

Razvpita izzivalnost besedil je rušila ustaljene forme in iskala novo obliko, skozi katero bi bilo mogoče izpovedati izgubo sebe, fizično nasilje nad lastnim in tujim telesom, brezupnost depresije in življenjski nesmisel, ljubezenski obup ter predvsem nasilnost ljubezni, ki jemlje jazu smisel in celovitost.

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Komentarji

Naročanje

Vse izdaje Cankarjeve založbe lahko naročite na Emka.si

Emka.si

Spremljajte nas!

Facebook  Pinterest

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.