Izvirna poezija

Moje življenje je moja revolucija

MOJE ŽIVLJENJE JE MOJA REVOLUCIJA
Jaša Lukič Zlobec

Jaša Lukič Zlobec (1951─2011) je v zavest javnosti odločno vstopil maja 1971 med študentsko zasedbo ljubljanske filozofske fakultete kot eden najdejavnejših v študentskem gibanju. Pozneje je deloval kot svobodni umetnik in prevajalec, nekaj let tudi kot urednik na televiziji in v Cankarjevi založbi. Po osamosvojitvi je deloval kot veleposlanik in poslanec.
V knjigi Moje življenje je moja revolucija so zbrane vse njegove pesmi (iz pesniških zbirk Zeleni bunker, 1976, Mlado jutro, 1976, Udarci, udarci, 1981, Poti in potovanja, 1983, in Ob najvišji uri, 1991) in izbrana legendarna publicistika. Spremni besedi sta napisala Miklavž Komelj in Zdravko Duša.

 

Pavček

ENA SAMA BESEDA, Zbrane pesmi
Tone Pavček

Tone Pavček (1928–2011) je eden najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov med bralci vseh generacij. Nekatere njegove pesmi so že ponarodele, njegove knjige pa se prodajajo v nakladah, ki so za poezijo fenomen tudi na svetovni ravni. Delo s preprostim naslovom Ena sama beseda na enem mestu prinaša vse njegove pesmi za odrasle v lično izdelani knjigi, vse od prve pesniške zbirke Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 napisal skupaj z Janezom Menartom, Cirilom Zlobcem in Kajetanom Kovičem. Ker je bil Tone Pavček od leta 1972 do upokojitve med drugim glavni urednik Cankarjeve založbe, pričujoča knjiga ne bo le poklon njegovim zvestim bralcem, temveč tudi hvaležna dolžnost njegove založbe. Ena sama beseda prinaša v eni knjigi vse Pavčkove pesmi za odrasle, iz zbirk: Pesmi štirih (1953), Sanje živijo dalje (1958), Ujeti ocean (1964), Zapisi (1972), Poganske hvalnice (1976), Dediščina (1983), Goličava (1988), Temna zarja (1996), Upočasnitve (1998), Starožitja (2004), Darovi (2005),Ujedanke (2006), Same pesmi o ljubezni (2008), Angeli (2012), Domu in rodu (2015), ter nove pesmi iz antologijskih zbirk Pesmi (1978) in Dolenjske bližine (1998).

 

SeganjeSEGANJE
Denis Škofič
Pesniška zbirka Seganje je koncep­tualna zbirka, ki gradi na širokem pomenskem obsegu besede seganje, predvsem na njenem manj znanem pomenu, in sicer gre za ribolovno tehniko, pri kateri ribič med plavanjem ali potapljanjem tipa za ribami in jih lovi zgolj s svojimi golimi rokami, brez kakršnih koli drugih pripomočkov. Glavnina simbolike in metaforike tako izhaja iz sveta ribištva ter rib in mitov, ki so povezani z njim: mit o ribi Faroniki, Jezusu, mit o Ozirisu itd. Podobno kot ribič med seganjem tudi Škofič tipa za svežimi, novimi načini pesniškega izražanja in skrajnimi možnostmi jezika, kar se odraža v močni eksperimentalni naravnanosti zbirke.

 

Uroš ZupanS PRSTI PREMIKAMO TOPEL ZRAK
Uroš Zupan
Kakšna so pravzaprav pričakova­nja? Izumljati se iz knjige v knjigo na novo? To sta verjetno želja in potreba zunanjega sveta, ki vedno pričakuje nove senzacije in razburljivosti. Ali pa gre mogoče za podobno pravilo kot pri slikah in slikarjih, kjer zaradi nečesa, kar se imenuje prepoznavnost, osebni pečat, takoj vemo, kdo jih je naslikal, in nam sploh ni treba brati podpisa na dnu platen? Zupanova knjiga S prsti premikamo topel zrak je nekje vmes. Atmosfera je tipično zupanovska; nekakšna počasi lebdeča melanholija, ali pa nostalgija, ali pa želja postati vernik počasnosti. Le sredstva so druga. To so pesmi, ki simulirajo klasično formo in se s tem bližajo glasbi, a hkrati delajo tudi prekrške, saj je rima v njih vedno naključna in se trudi biti neopazna. Skratka, gre za knjigo, ki s prefinjenimi in premišljenimi sredstvi pripoveduje o svetu, v katerem živimo.

 

Demon ljubezniDEMON LJUBEZNI
Feri Lainšček
Feri Lainšček je eden najbolj priljubljenih slovenskih pisateljev, naj gre za njegove romane, knjige za otroke, scenarije ali ne nazadnje njegovo poezijo, ki je pogosto tudi uglasbena. Pesniška zbirka Ne bodi kot drugi je bralce navdušila z ljubezensko liriko z ravninskimi melanholičnimi toni; Pesmi za ženski glas in zvonove pa so avtorjevim melodičnim verzom vdahnile še ženski glas. Tretja knjiga Demon ljubezni je poklon neustavljivi, a tudi temni moči ljubezni ter panonski širjavi, tenkočutno pa opeva tudi pokrajine »na oni strani sanje«.

 

slikaAVTOMOBILSKI BLUZ
Uroš Zupan
Malo je podobno glasbi skupine Boards of Canada; nekakšni dvigajoči se nanosi ali pa čiste podobe, ki lebdijo v zraku, še bolj pa nevidna vrata, ki vodijo do neke tuje preteklosti, ki lahko postane naša lastna, čeprav je nismo doživeli. To je ena možnost. Lahko pa bi bila tudi neka druga; avtomobilov je veliko, veliko kot zvezd, in pesnik ima rad avtomobile. Pravzaprav ima raje avtomobile kot poezijo in tudi kot zvezde.

 

slikaDOLGO PREHAJANJE
Maja Haderlap
Nobenega kraja ni, ki bi tako zelo klical po zamenjavi besed, po prevodu, kot je jezikovna meja, pravi Maja Haderlap. Prehajanje te meje, vrtanje po plasteh jezika, ki so tudi plasti osebnih, družinskih in kolektivnih zgodovin, dokumentirajo pesmi iz njene najnovejše zbirke. Govorijo o tujstvu in vračanju domov, o daljnih deželah in tesnih prebivališčih, o ljudeh, ki so na poti, iščoč tisto, kar bi lahko osmislilo njihovo življenje. To je lahko drugi, bližnji, skupnoast, lahko je samota ali pesem, za katero je treba najti jezik.

 

Domu in roduDOMU IN RODU
Tone Pavček
Tone Pavček (1928–2011) je verjetno najbolj priljubljeni slovenski pesnik, saj so nekatere njegove pesmi postale tako rekoč ljudske, za svoje delo pa je prejel najuglednejše nagrade. Po zbirki Pesmi štirih (1953) so nastale še znamenite pesniške knjige: Poganske hvalnice, Darovi, Same pesmi o ljubezni ... in izjemni Angeli. Tudi v zbirki Domu in rodu zanosno »zapoje« o ljubljeni rodni vasi in dolenjskih gričih – zibeli njegovega pojočega ritma. V pesmih o Istri slavi okus vina, svobodo ptice, solni kristal, dih morja. Številne pesmi posveča njemu dragim ljudem in pesniškim kolegom, kar je svojevrstna redkost v slovenski književnosti. Vse bolj pa se čuti tudi bridkost ob prihajajočem slovesu ...

 

slikaKAKO POSTATI ČLOVEK
Aleš Debeljak
Kako postati človek so pesmi o otroštvu, o odraščanju, o zgodbi dečka, ki odrašča v mladeniča, iz dneva v dan, od ene da drugo knjižno stran …

 

slikaPesmi štirih
Tone Pavček, Janez Menart, Kajetan Kovič, Ciril Zlobec
Jubilejna izdaja v darilni škatli. Kultna in prelomna zbirka (1953), ki je po drugi svetovni vojni vrnila poezijo v objem intime. Združila je štiri pesnike različnih liričnih in estetskih nazorov: Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Toneta Pavčka in Cirila Zlobca.

 

slikaLep pozdrav
Milan Kleč, kakršnega ne poznamo, in pesniška zbirka, kakršnih nismo vajeni. Čez skoraj vse strani je svojo senco narisala smrt. Vsa radoživost in igrivost, s katero nas je Kleč razveseljeval, se je stanjšala v začudene opazke spričo nenehnega odhajanja in poslavljanja, prešerni svet se je zožil v ris pokopališča, velika krivica lega čez vse in se noče več odmakniti. Smrt ni več nekaj, kar pripada mrtvim, ampak jo je treba živeti. Pretresljiv nabor pesmi, kot jih nima prav veliko slovenska poezija.

 

slika  slika

Uglaševanje molka 1 in 2
Milan Dekleva (1946) je eden najplodovitejših in najvidnejših slovenskih ustvarjalcev – je pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, novinar, urednik, skladatelj in glasbenik. Osnovni namen Zbranih in dodanih pesmi je zaris razvoja njegove pesniške poetike, kot se kaže skozi njegovo poezijo od prvih ohranjenih začetkov iz leta 1960 do danes, od revijalnih objav do knjižnih zbirk (od Mushi Mushi (1971) do zbirke V živi zob (2003)). Že zgodnje pesmi Milana Dekleve zaznamujejo značilnosti, ki so še danes nezgrešljivi avtorski pečati njegove poezije – zanimanje za ritem in zvočnost in melodičnost pesmi –, motivi in teme, ki so avtorja zaposlovala desetletja in jih lahko strnemo v nekaj ključnih besed, med katerimi so tudi tišina, neskončnost, daljava, zemlja, pesem, ritem, pot, koraki.

 

slikaMolusk
Tomaž Šalamun

»Šalamun je epik, kronist svojega časa. Zbira metonimije, ker metafora ni več mogoča. Svet je razbit na nepovezane koščke, podoba, ki bi lahko nadomestila celoto, pa se izmika. Noben pesnik danes ne more biti več ’metafizični heroj‘. Zato ostajajo samo podrobnosti, ki jih Šalamun vedno znova, z neizmerno potrpežljivostjo, niza na vrvico. Sodobni človek je kot Borgesov junak spomina, Funes el memorioso: vsega se lahko spomni, vsake podrobnosti, tega, koliko listov je na drevesu, vidi lahko vsako posamezno vejico – a ne more ugledati celote. Živimo v bolečini odsotnosti. Lirika se danes torej izmika, ker se pesnikom izmika trden temelj, zato postaja pesništvo vedno bolj pripovedno, pesmi pa vzbujajo vtis po naključju napaberkovanih vtisov.«
Simona Škrabec

 

slikaSkuz okn strejlam kurente
Janez Ramoveš

Tam pod vasjo sa se zbral,
tam pod vasjo sa kozovc postavlal,
sa nov kozovc postavlal,
ke sa nem starga požgal.
Adn se z beciklam parpelu je mim.
Kdu j tu? sa gljedal za njim.
Tu je un. Ta je mrtu.
Tega sa snuč ubil.

 

slikaSame pesmi o ljubezni
Tone Pavček

Ljubezniva knjiga o ljubezni pesnika, ki nas je pred kratkim zapustil. O prasili, ki ji je ves svet pokoren in ki nas vodi v pesemvzetje, v srečo in v pogubo. O ljubezni so peli pevci od nekdaj v vseh jezikih sveta in samo v eni govorici: doseči želeno in preseči neizrekljivo. Soneti Same pesmi o ljubezni so stare in nove zgodbe približevanja Adama k Evi, človeka k domu in rodu, zemljana k zemlji, iskalca k neznanemu, romarja k svetemu, pesnika k skrivnostim in k besedi.

 

slika Počasno popoldne
Peter Svetina

Avtor v svoji drugi pesniški zbirki za odrasle nadaljuje »zapiske s poti«, kot opazovalca ga zanimajo notranji vzgibi in asociacije ob na videz nepomembnih vsakdanjih rečeh.

 

slika Žuželka na dekliškem trebuhu
Ivo Svetina

Svetina se v novih pesmih skuša soočiti s sladkogrenko, nežnokruto realnostjo ljubezni, ki je hkrati tudi resnica človeškega bitja. Ljubljeno bitje pač ni Julija, Beatrice ali Lavra, torej ideal, ampak je slej ko prej vsakodnevno, desetletja trajajoče izkušanje in preizkušanje erotične sle in strasti, a hkrati tudi spoznanja, da človek mora ljubiti in biti ljubljen.

 

slika Iz zvezd v trnje, v usta, v vihar
Andrej Medved

Iz zvezd v trnje, v usta, v vihar je trideseta pesniška zbirka uveljavljenega slovenskega pesnika, ki vedno znova preseneča, vsakokrat različno in na nov način, s svojo metaforiko in čudežnim, neznanim svetom.

 

Sto žalostnih in ena malo manj vesela Sto žalostnih in še ena malo manj vesela
Milan Dekleva

Sto sedemvrstičnic je razkošno branje celo za poznavalce bogatega opusa, ki ga je v desetletjih napesnil Milan Dekleva. Tu je njegov neustavljivi pesniški vir združil vse najboljše, po čemer poznamo večkratnega dobitnika najpomembnejših literarnih nagrad, in suvereno prehaja od filozofskih verzov do krhkih liričnih podob, od Nietzscheja do budistov in od temnih Grkov do pop zvezd.

 

Čreda

Čreda
Janez Ramoveš

Bard Poljanske doline je spet prišel, tokrat s presenetljivo tematiko: pretresljivim popisom štirinožnih bitij, ki delijo s človekom – s kmetom – bližino in življenje in smrt. O kravah poje pesem.

 

slika Končne avtobusne postaje
Milan Kleč

Pripovedna nota, blago čudenje, ironični zavihki in stroga pravičnost − vse to se še vedno preliva skozi vsakdanje utrinke, ujete v Klečevo pesniško govorico. In ko beremo zrelost, ki preseva skozi verze, se nam vedno znova utrinja vprašanje: kako je mogoče, da pesniški subjekt kljub vsemu še vedno zmore tako naivno držo?

 

Nihaji Nihaji
Kristina Hočevar

Z novo pesniško zbirko Nihaji avtorica tako kot v treh dosedanjih zbirkah vzpostavlja intimistično izhodišče, hkrati pa v četrti knjigi njen glas zavzema skrajne pozicije − od popolnoma distancirane pisave do neposrednosti doživljaja. Vprašanje izrekanja in označevanja subtilnosti bližine, sebe in drugega, samote vznika med fragmenti spomina pogovorov in dogodkov, drugič je misel kot (iz)ločena iz ‘zgodbe’, mestoma se obrača k družbenemu.

 

slika Najprej semza slišal pr denje
Kobrowsky

Kobrowsky je svojo poezijo najprej objavil na spletu, zdaj pa njegovi duhoviti verzi, razsekani na nenavadne črkovne sklope, ki kodifi cirani zapis mimogrede pokombinirajo z bolj fonetično različico, prihajajo urejeni v knjigo in sploh niso tako naivni, kot se na prvi vtis vidi. Pravzaprav so naivni še bolj. Pravzaprav imajo svojo logiko.

 

Ne bodi kot drugi Ne bodi kot drugi
Feri Lainšček

Knjiga Ferija Lainščka prinaša pesmi za posebne trenutke in za vse, ki znamo kdaj biti posebni. Obenem nas spominja, da je znani pisatelj, scenarist, dramatik, avtor zgodb za otroke in mlade najprej prišel med bralce kot pesnik. S pesmimi še vedno navdušuje najmlajše, njegova besedila pojejo najbolj znani slovenskih pevci, poezijo objavlja ne le v literarnih, ampak tudi v najbolj branih revijah. Priljubljena zbirka Ne bodi kot drugi je doživela že tretji ponatis.

 

slika Pesmi za ženski glas in zvonove
Feri Lainšček

Feri Lainšček je s pesniško zbirko Ne bodi kot drugi zasijal kot lirik in se dotaknil tolikih bralk in tudi bralcev, kot zmore le redko kateri slovenski pesniški glas; njegov spevni verz  boža uho in dušo. Pesmi za ženski glas in zvonove nadaljujejo to melodijo in ji dodajajo nove, še bolj osebne tone iz otroštva v Prekmurju.

 

slika Rimska cesta
Peter Semolič

Poezija, ki se zazira vase: po uspešnih pesnikih zbirkah, javnih priznanjih in nagradah, ki jih je prejel Semolič, je pred nami knjiga še vedno dvomečih razmišljanj o vlogi poezije, njeni vrednosti, o tem, kako daleč seže pesnikova misel in ‘roka’. Kam se zapisuje bivanje in kdo tehta njegovo mero?

 

slika Levu sem zribal glavo do pol gobca, potem sem nehal
Tomaž Šalamun

Naslov je zgovoren: Šalamun pesni z energijo, ki jo poznamo iz njegovih prvih pesniških nastopov in besedil. Ambasador evropske kulture, kot ga imenujejo v ZDA in drugod po svetu, je v razcvetu ustvarjalnosti, ki ne poneha, ampak se obnavlja z novimi in novimi zbirkami, prevodi v tuje jezike, nastopi. Gora Šalamun se igra naprej.

 

slika T'guwrš od t'grš: dejamais vu
Ivan Volarič

Jezik, besede, osvobojene slovarskih pomenov in napolnjene z novimi vsebinami, ki nastajajo kot Volaričeva reakcija na izpraznjenost sleherne govorice, na »podobarstvo«, ki ostaja kot edino znamenje prisotnosti plehkega duha, so v Volaričevi poeziji vedno postavljene kot oster, skoraj brutalen deziluzionistični obrat od sentimenta, fraze, jokave podobe, izpraznjenega emblema.
Denis Poniž

 

Ostali aktualni naslovi:

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Komentarji

Naročanje

Vse izdaje Cankarjeve založbe lahko naročite na Emka.si

Emka.si

Spremljajte nas!

Facebook  Pinterest

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.