Monografije in priročniki

Partizanski kirurgPartizanski kirurg

VELIKA SLOVENSKA KUHARICA in VELIKA SLOVENSKA KUHARICA – elegantna izdaja
s. Felicita Kalinšek

Osnovna in elegantna različica dopolnjene in posodobljene izdaje ob 150. obletnici prvega izida.

Velika slovenska kuharica je zakladnica znanja, v kateri najdemo vse, da bo kuhinja srce doma. Pri tem so seveda ključni preizkušeni in zanesljivi recepti za slane in sladke jedi, primerne za prav vse priložnosti, od vsakdanjika do največjega praznika. V posodobljeni in dopolnjeni izdaji je receptov več kot 3000, od tega več kot 300 novih.
Velika slovenska kuharica je nepogrešljiv pripomoček za vsako slovensko kuhinjo. Jubilejno, 30. izdajo je prenovila in dopolnila sestra Bernarda Gostečnik:• pregledala in posodobila je recepte – vse sestavine so natančno popisane, postopki priprave so napisani bolj jasno in razumljivo, pri vsaki jedi je natančno naveden čas kuhanja/peke;
• dodala je nove recepte – za mesne, ribje in zelenjavne jedi, sodobnejše predjedi, različne vrste testa tudi brez bele moke oziroma z drugimi vrstami moke …;
• poskrbela je, da so recepti bolj zdravi (manj sladkorja, manj prežganja, nič jušnih kock …).

Elegantna izdaja Velike slovenske kuharice navdušuje s platnenimi platnicami, ki nam v spomin prikličejo v platno vezane kuharice naših babic. Pridih žlahtnosti doda unikatna knjižna obreza z vzorcem. Ker pa je to knjiga, ki gre iz roda v rod, jo varuje eleganten lesen ščitni ovitek.

 

Partizanski kirurgIVAN CANKAR: LITERARNI REVOLUCIONAR
dr. Mateja Pezdirc Bartol, dr. Alojzija Zupan Sosič in dr. Irena Novak Popov, dr. Jožica Ceh Steger, dr. Aljoša Harlamov

Knjiga je rezultat skupnega dela štirih slovenskih vodilnih raziskovalk s področij dramatike, poezije in esejistike, kratke in pripovedne proze, ki so z analitičnim očesom, a na vsakomur dostopen način na novo prebrale Cankarjev opus, ga osvetlile s sodobnimi literarnovednimi spoznanji in aktualizirale za sodobnega bralca. Uporabna je kot priročnik za dijake in študente in kot vodnik v Cankarjev literarni svet.
Literarna zapuščina Ivana Cankarja obsega kar trideset zvezkov Zbranih del. A še veličastnejša je literarna vrednost njegovih del. Njegova literatura je univerzalna in ne nagovarja samo Slovencev, četudi je prepletena z našo družbeno in politično zgodovino; predvsem pa je vedno sodobna in aktualna, ne glede na trenutek, v katerem jo beremo. Cankar je revolucijo in za vedno spremenil pokrajino slovenske književnosti.

 

Partizanski kirurgPARTIZANSKI KIRURG
Lindsey Rogers, prevod in spremna beseda: Alenka Puhar
Gre za pomembno knjigo zavezniškega kirurga o narodnoosvobodil­nem boju. Zdravil in operiral je v bolnici Ajdovec, svetoval in operiral pa še v petih drugih bolnicah na Rogu. Videl je veliko vojnega nasilja, hkrati pa je lahko kot tujec in intelektualec gledal na razmere v partizanih s kritične distance in opazil dejanja, s katerimi se ni strinjal. Njegova najbolj kritična opažanja so bila v prvi slovenski izdaji (1962) preprosto izločena, zdaj pa je besedilo objavljeno v celoti. Prevajalka knjige, Alenka Puhar, se v predgovoru posebej posveča prav vprašanjem partijske cenzure. Dokumentarno gradivo, fotografije.

 

ChurchillCHURCHILL
Ashley Jackson
V novi biografiji o Winstonu Churchillu ugledni profesor Ashley Jackson prepričljivo predstavlja izjemno kompleksno osebnost državnika, ki ga mnogi označujejo za največjega moža britanske zgodovine, drugi pa, nasprotno, kot groznega človeka z veliko osebnostnimi slabostmi. Spoznali boste njegovo burno življenje in kariero od časov, ko je bil še vojak, do vstopa v politiko in odločnega vodenja protihitlerjevske politike v Zahodni Evropi. Churchill je bil tudi znan novinar, zgodovinar, slikar in pisatelj, nagrajen z Nobelovo nagrado. V slovenski izdaji najdete še predgovor dr. Boža Repeta, v katerem znani slovenski zgodovinar analizira vpliv Churchillove politike in nekaterih njegovih odločitev na Slovence. Prevod: Igor Antič

 

Brezmejna SlovenijaBREZMEJNA SLOVENIJA
Iztok Ilich
Knjiga je nastala pod peresom publicista, urednika in prevajalca Iztoka Ilicha, ki pa sta mu etnološka tematika in varovanje kulturne dediščine zelo blizu. Poglavitna vsebina te knjige, ilustrirane z več kot 600 fotografijami in dokumenti, je iskanje odgovora na vprašanje, kaj je našim rojakom, ki so jih vojne in odločitve tujih diplomatov ločile od matice, dajalo moč, da so kljubovali vsem prepovedim in pritiskom ter svojo materinščino, tudi brez šol, ohranili do danes. Tej občutljivi temi je namenja prvo poglavje, a se avtor k njej vrača tudi v nadaljevanju, ko opisuje slikovite stare šege in navade ob cerkvenih in drugih praznikih. Predstavlja jih z življenjskimi zgodbami in spomini pričevalcev z obeh strani današnje meje in v pogovorih z ljudmi, ki se na robovih z jezikom zaznamovanega slovenskega sveta še danes zavzemajo za pravico do ohranjanja svoje temeljne identitete. Vseskozi je v ospredju tudi želja, da bi to dragoceno dediščino poznali in cenili tudi Slovenci v svoji državi. Obenem je knjiga z opisi poti tudi svojevrsten turistični vodnik skozi slovenski kulturni prostor brez meja.

 

Janez DrnovšekJANEZ DRNOVŠEK
Več avtorjev
Ob deseti obletnici smrti dr. Janeza Drnovška prinaša zbornik – nastal je ob simpoziju, ki ga je pripravil Narodni muzej Slovenije – prispevke njegovih najtesnejših političnih sopotnikov, sodelavcev in prijateljev o njegovem življenju in delu ter pomenu, ki ga je imel v času osamosvajanja Slovenije in njenega mednarodnega priznanja ter samostojne poti v skupnosti narodov. Kot predsednik vlade in kasneje države je vseskozi odločilno vplival na ključne odločitve, povezane z našim gospodarskim razvojem ter notranje-in zunanjepolitičnimi usmeritvami, dediščino njegovega političnega delovanja v času tranzicije naše države v politično pluralistično družbo pa izkoriščamo še danes. Knjiga vključuje tudi izbrano slikovno gradivo.

 

Rdeči baronRDEČI BARON: zgodba o baronu von Richthofnu
Floyd Gibbons
Prva sv. vojna se je v kolektivni spomin človeštva vtisnila ne samo zaradi velikanskih človeških žrtev, temveč tudi zaradi tega, ker so se bitke prvič v zgodovini prenesle tudi na nebo. To so omogočili hiter tehnološki razvoj bojnih letal in številni pogumni piloti, ki so v času, ko so na frontah že začeli uporabljati težke topove in vojne pline, še spominjali na stare, viteške čase, v katerih so si nasprotniki stali nasproti iz oči v oči in bíli častni boj. Med njimi je največjo slavo dosegel nemški vojaški pilot baron Manfred Albrecht von Richthofen, poznan kot Rdeči baron. Letalski as, ki so ga odlikovali tevtonski patriotizem, ponos, disciplina in pravi lovski nagon, je v neposrednih zračnih dvobojih sestrelil kar 80 zavezniških letal in se vpisal med legende prve svetovne vojne. Njegovo življenjsko pot do usodnega 21. aprila 1918, ko je na svoji zadnji misiji nad Francijo – zaradi prav začetniške napake in le dan pred nastopom načrtovanega dopusta – izgubil življenje, nam v knjigi slikovito in hkrati z vojaško natančnostjo popiše prav tako legendarni ameriški vojni dopisnik Floyd Phillips Gibbons. Prevod: Janez Žerovc in Milena Podgoršek

 

 

S črnilom in zlatom

S ČRNILOM IN ZLATOM
Nataša Golob
Dr. Nataša Golob, avtorica bibliofilske izdaje S črnilom in zlatom in vodilna poznavalka srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva pri nas, odkriva v tej knjigi bogastvo neprecenljive vrednosti tudi najširšemu slovenskemu občinstvu ─ in dodaja nova, presenetljiva spoznanja. Ob vsaki umetnini splete zanimivo zgodbo, prestavi bralca v čas in prostor njenega nastanka in širi pripoved v evropsko okolje: v šole knjižnega slikarstva, do slovitih umetnikov, pa tudi naročnikov iz vrst cerkvene in posvetne gospode.

V vseh pogledih vrhunska knjiga prinaša »jagodni« izbor najlepših umetnin knjižnega slikarstva, ki so se ohranile v srednjeveških in renesančnih rokopisih in knjigah v knjižnicah in arhivih po vsej Sloveniji.

UNIKATNO KNJIGO S ČRNILOM IN ZLATOM odlikuje ročna vezava v vrhunsko obdelano usnje, zlata obreza, več kot 300 vrhunskih fotografij rokopisov, fragmentov in prvotiskov.

Komplet S ČRNILOM IN ZLATOM vključuje:

  • prestižno knjigo (368 strani velikosti 31 x 40 cm),
  • varovalni ovitek, izdelan po meri knjige,
  • faksimilni natis iniciale z delom besedila Življenje svetega Bernarda in drugih svetnikov (270 x 191 mm),
  • pečatnik z inicialo črke po izbiri in zlat vosek,      
  • bombažne rokavice za listanje po knjigi.

 

Neznani Slovenci(NE)ZNANI SLOVENCI
Darinka Kladnik
Knjiga Darinke Kladnik (Ne)znani Slovenci bralcu kar zapre sapo, saj odstira tančico pozabe z velikega števila ljudi, o katerih danes vemo bore malo ali skoraj nič, čeprav so s svojim delom in vrhunskimi dosežki vgrajeni v same temelje slovenskega naroda. Po drugi strani pa prinaša tudi neznane podrobnosti in anekdote iz življenja in dela nekaterih velikanov naše preteklosti, ki jih tako spoznamo še z druge, intimne človeške plati. Predstavljene izjemne osebnosti s področij znanosti, umetnosti, športa, tehnike, medicine, šolstva, cerkvene zgodovine … so v preteklih treh stoletjih živele v zelo različnih okoljih, njihov sloves pa je segel onkraj meja naše ožje domovine, pogosto na vse celine sveta.

 

KruharijeKRUHARIJE IN CUKRNIJE
Pekovski in slaščičarski mojstri skrbno čuvajo svoje recepte in neradi izdajajo male, a ključne skrivnosti postopkov. To pa ne velja za avtorje te knjige, učitelje peke in slaščičarstva z BIC LJUBLJANA; svoje znanje dnevno razdajajo dijakom in jih spodbujajo k ustvarjanju. Navdih za vrhunske izdelke črpajo v tradiciji in ji dodajajo ščepec sodobnega, obzorje pa si širijo tudi onkraj meja. V knjigi KRUHarije & CUKRnije je več kot 100 receptov za raznovrstne kruhe, pekovske izdelke in slaščice. Napisani so natančno in razumljivo tudi za začetnike. Začnite dan s svežim ajdovčkom z orehi, hrustljavo francosko bageto ali finskim rženim kruhom z luknjo. Pust popestrite še z munkkiji, finskimi krofi. Kalejdoskop slaščic vas bo začaral z blazinicami s sezamom, barvitimi makroni, domačimi snickersi, kockami Emona pa tudi poticami, zamorčkom v srajčki, princes krofi in indijančki, tortami z obilo čokolade ali samimi zdravimi presnimi sestavinami. Izbira je brezmejna.

 

PlečnikJOŽE PLEČNIK
Andrej Hrausky, Janez Koželj, Damjan Prelovšek
Izvrstno in privlačna monografija o Plečniku, nedvomno enem največjih slovenskih umetnikov nasploh, in njegovem ustvarjanju. Knjiga je razdeljena na tri obdobja njegovega bivanja v različnih evropskih mestih, Dunaju, Pragi in Ljubljani, in obravnava stvaritve, pri katerih je sodeloval v tem času, predstavljenih z estetskimi fotografijami in opremljenih z jedrnatimi ter informativnimi zapisi o zgodovini njihovega nastanka in arhitekturi. Monografija se končuje s krajšim življenjepisom, kronološkim seznamom znanih izvedenih del in izbrano bibliografijo del o Plečniku.

 

Martin LuterMARTIN LUTER
Volker Leppin
31. oktobra 1517 je Martin Luter na vrata cerkve v Wittenbergu pribil liste s petindevetdesetimi tezami o moči odpustkov, s čimer je spodbijal del tedanje doktrine o odpustkih za mrtve v vicah (ni pa še obsojal drugih slabosti tedanje Cerkve). S tem dejanjem se je v Zahodni Evropi začelo obdobje t. i. reformacije, ki se je iz Nemčije hitro razširila v druge dežele — od Skandi­navije pa vse do današnje Slovenije. Pričujoča Lutrova biografija presega dosedanje po tem, da je avtor pridobil številne podatke o Lutrovi osebnosti, ki jih drugi pisci do zdaj niso upošte­vali ali pa jih sploh niso poznali. Mar­tin Luter se tako ob številnih drobnih detajlih iz zasebnega življenja bralcu razkrije kot polna osebnost in ne le kot uporni cerkveni dostojanstvenik, ki je v mnogočem spremenil tok zgo­dovine in vplival na razvoj sodobne Evrope. Prevod Igor Antič

 

SLOVENIJA, MOJA DEŽELASLOVENIJA, MOJA DEŽELA - Družbena revolucija v osemdesetih letih
Božo Repe, Darja Kerec
Knjiga podaja celovito, dokumentirano in slikovno podobo burnih 80. let – uvoda v osamosvojitev Slovenije. Zajema dogajanje od Titove smrti, razpadanja države in alternativnih političnih gibanj do provokativne kulture, majniške deklaracije in plebiscita, glasbo, film, modo in še marsikaj. V ospredju so civilna gibanja, ki so odločilno prispevala k rasti zavesti, da bi se Slovenija lahko osamosvojila. Pri tem je imela močno vlogo tudi akcija Slove­nija, moja dežela, po kateri so nas kmalu poznali v vsej Jugoslaviji. K prebujanju zavesti so pomembno prispevali tudi tednik Mladina, razvoj panka, prispevki v Tribuni, delovanje ZSMS, 57. številka Nove revije ... Na koncu knjige je dodana strnjena kronologija pomembnejših dogodkov od 1974 do 1990.

 

NapoleonNAPOLEON
Alan Forrest
Izvrstno napisana knjiga o človeku, ki je svojimi dejanji spremenil tok evropske zgodovine in vplival na nastanek novodobne Evrope. Pred bralcem se izriše portret vojskovodje, pretkanega politika in cesarja, megalomana, čigar karizma pa se je kljub vsem zločinom, ki jih je zagrešil, ohranila vse do danes. Avtor se posveti tudi številnim mitom, ki so se spletli v zvezi z njim, in na podlagi analize zgodovinskih dokumentov pokaže, da konec koncev ni bil le protagonist takratnih dogodkov, temveč so ga v enaki meri zaznamovali tudi čas, v katerem je živel, ter tedanje družbene razmere v Franciji in drugod po Evropi. Prevod: Igor Antič

 

MesečnikiMESEČNIKI: Kako je Evropa leta 1914 zabredla v vojno
Christopher Clark
Knjiga o času, ki je napovedoval vsesplošen spopad evropskih nacij in konec starega sveta … V času, ko svet 21. stoletja po napadu na newyorška Dvojčka dosti bolj spominja na čas pred izbruhom prve svetovne vojne kot pa na večino 20. stoletja, ponuja knjiga Christopherja Clarka bralcu številna izhodišča za premislek o naši preteklosti in sedanjosti. Detajlna analiza geopolitičnega stanja v Evropi ter ključnih dogodkov in odzivov vodilnih politikov velesil se osredotoča bolj na to, kako je prišlo do prve svetovne vojne (prepotenca, ignoranca, naivnost, nekompetentnost, kravje kupčije ipd. politikov in vladarjev) kot pa na vprašanje zakaj. Knjiga je za slovenskega bralca še toliko bolj zanimiva, ker veliko pozornost posveča razmeram na Balkanu, ki jih nihče ni znal realno oceniti, in balkanskemu »Piemontu« – Kraljevini Srbiji. Predgovor k slovenski izdaji izpod peresa dr. Boža Repeta pa osvetljuje položaj Slovencev, ki so po vojni na strani poražene Avstro-Ogrske za več kot 25 let izgubili tretjino nacionalnega ozemlja skupaj s tamkajšnjim prebivalstvom – Primorci. Prevod: Jolanda Blokar

 

Dobrote z žaraDOBROTE Z ŽARA
Milena Suwa Stanojević, Uroš Flis in Božica Mirić
Svinjska zarebrnica na žaru, bosanski čevapčiči, podujevski uštipci, sardele na žaru, medaljoni morske spake, nadevani lignji na žaru, s sirom nadevane paprike, ajvar, pindžur, malidžano, mlečne kumare … in še številne druge raznovrstne dobrote z žara in priloge k njim za pester vsakdanji jedilnik.

 

Jedi iz žitJEDI IZ ŽIT
Milena Suwa Stanojević in Uroš Flis
30 preprostih receptov za vsak dan: slano pecivo s skuto, domači kruh, čapati, orehova potica, baklava, čemaževa rižota z beluši, riževa solata, ričet, kremna polenta, ajdova kaša z gobami in kislo smetano, prosena kaša s suhimi slivami in jabolčno čežano ... in še številne druge raznovrstne dobrote iz žit za pester vsakdanji jedilnik.

 

Slastne domače jediSLASTNE DOMAČE JEDI – TESTENINE, ŠTRUKLJI IN KROMPIR
Milena Suwa Stanojević in Uroš Flis
Široki rezanci z mini paradižiki, jajčevci, bučko in svežimi zelišči, fuži s tartufi, ravioli z nadevom iz rukole in skute, skutni štruklji, borovničevi štruklji, krompir z bohinjskim sirom, čompe … in še številne druge slastne domače dobrote za pester vsakdanji jedilnik.

 

Zelenjavne jediZELENJAVNE JEDI
Milena Suwa Stanojević in Uroš Flis
30 preprostih receptov za vsak dan: ješprenjčkova zelenjavna juha, kremna špinačna juha z avokadom, bobiči, bučke z ajdovo kašo in zelenjavo, zelenjavna musaka z jajčevci, pretlačen fižol, gomoljna zelena z orehi, stročji fižol v solati ... in še številne druge raznovrstne, zdrave zelenjavne dobrote za pester vsakdanji jedilnik.

 

Žganja iz sadnja in grozdja

ŽGANJA IZ SADJA IN GROZDJA
Zdenko Rajher
Knjiga odlično podaja tehnološka spoznanja s tega področja; na svoj račun bodo prišli vsi, ki si poleg osnovnih znanj želijo poglobljenega uvida v tehnologijo destilatov iz sadja in grozdja.

 

Franc JožefFRANC JOŽEF
Gregor Antoličič, Filip Čuček idr.
Monografija slovenskih zgodovinarjev poglobljeno in na podlagi najnovejših odkritij predstavlja vladarja in stoletje, ki ga je »stari cesar« zaznamoval. Prvič boste lahko brali o tem, kakšen odnos je imel cesar do Slovencev, kako so njegovo vladanje dojemali slovenski intelektualci in preprosti ljudje, pa tudi o obiskih na Slovenskem, kjer je bil vselej prisrčno sprejet. Monografija osvetljuje tudi njegovo življenje, odnos do zunanje in notranje politike, vere ter vlogo, ki jo je odigral med prvo svetovno vojno, in tudi vpliv njegove smrti na potek dogodkov.

 

Tone KraljTONE KRALJ IN PROSTOR MEJE
Egon Pelikan
Slikovno izjemno bogata in vsebinsko presenetljiva monografija predstavlja do zdaj prezrt pomen dela slikarja Toneta Kralja. Gre za fenomen »slovenske nacionalne markacije prostora« v času med svetovnima vojnama in celo med drugo svetovno vojno, ko so primorski Slovenci ječali pod fašizmom. Projekt sistematičnega cerkvenoslikarskega »pokritja« etnično izpostavljenega obmejnega prostora od Svetih Višarij do Jadranskega morja, ki ga je umetnik uresničil v sodelovanju s tajno organizacijo primorske duhovščine in krščanskosocialnega gibanja, v vsej Evropi in tudi v svetu nima primerjave. Knjiga predstavlja ozadja zgodbe, ki vse do danes zaznamuje omenjeni prostor. Po eni strani osvetljuje zgodovinsko ozadje nastanka cerkvenih poslikav, po drugi pa v slikovnem delu predstavlja konkretne politične motive, vključene v posamezne freske. Taras Kermauner je nekoč zapisal: »Kraljevo zadevno delo ni danes niti od daleč ustrezno (o)cenjeno. Prepričan sem, da Kraljev čas šele prihaja.« Ta čas je nastopil z izidom pričujoče monografije.

 

slikaDVA MILIJONA SMO JIH POSPRAVILI
Johannes Sachslehner
Odmevna knjiga o Odilu Globočniku, SS-ovcu slovenskih korenin, ki je bil med drugo svetovno vojno odgovoren za milijone življenj. Življenje in osebnost snovalca, graditelja in vodje številnih taborišč smrti, izumitelja plinskih celic. V monografiji uglednega dunajskega zgodovinarja, z dejstvi, prvič dostopnimi Slovencem, preberite, kako se je že kot mladi idealist zapisal nacizmu in nato postal eden najhujših rabljev v Tretjem rajhu. Na Poljskem je bil odgovoren za več kot 1.500.000 žrtev v taboriščih, kot vodja tržaške Rižarne pa je imel na vesti na tisoče življenj – tudi številnih Slovencev.  Prevod: Stanka Rendla

 

slikaSKOČITE, PREKLETO, SKOČITE!
Edward F. Logan, ml.
Poročnik Edward F. Logan ml. je kot pilot bombnika B-17, t. i. leteče trdnjave, letel pri 15. zračni sili ameriškega vojnega letalstva, v 817. bombniški eskadrilji 483. bombniške skupine v okviru 5. letalskega polka z oporiščem v južni Italiji in je sodeloval v zračnih napadih na strateško pomembne nemške tovarne orožja, rafinerije in tudi prepletene transportne sisteme po vsej Evropi. V napeto napisanih spominih nam podrobno predstavi svoja doživetja v času kariere pri ameriškem vojnem letalstvu. Še posebej so poudarjeni njegova odločnost med dveletnim urjenjem, da postane pilot, začetek bojevanja leta 1944 in življenje pilota bombnika na evropskih bojiščih. Avtor je izpostavil predvsem svojo 34. bojno misijo marca leta 1945. Med to operacijo je bil njegov bombnik B-17 nad Gradcem tako hudo poškodovan, da je bil skupaj s posadko prisiljen izskočiti nad sovražnim ozemljem. S pomočjo slovenskih partizanov so se Logan in njegovi tovariši izognili nemškim in belogardističnim četam, ki so jih iskale, in se varno vrnili v bazo v Italijo. V osebni pripovedi letalskega strokovnjaka se podrobno seznanimo tudi s tehničnimi podrobnostmi delovanja bombnika B-17 in s številnimi zaupnimi podatki o misiji. Avtor v epilogu navaja še dodatne informacije o partizanih in sestavu 15. zračne sile. Prevod: Janez Žerovc, Milena Podgoršek

 

slikaMUSSOLINI
Richard J. B. Bosworth
Knjiga izčrpno izriše Mussolinija kot lažnega intelektualca in impulzivnega hujskača, ki se vztrajno vzpenja, ustvarja o sebi mit, brutalno vlada in klavrno konča. Bralcu odpre izjemen vpogled v ozadje njegovega intimnega in političnega življenja: predstavlja vzvode fašistične ideologije, ki je pognala v smrt milijon ljudi. Prikazuje politika, ki je sejal vihar nasilja in sanjal, da bo pobil štiri milijone manjvrednih slovanskih Italijanov. Spremno besedo, ki obravnava položaj Slovencev v Italiji, je napisal dr. Jože Pirjevec. Prevod: Danica Križman in Polona Mesec Križman

 

slikaGLOBALNI MINOTAVER
Janis Varufakis
Janisa Varufakisa najbrž najbolje poznamo kot nekdanjega grškega finančnega ministra, ki je buril duhove Evrope s svojimi drznimi izjavami, pa tudi videzom in obnašanjem. Manj ljudi ga pozna kot visoko izobraženega intelektualca, matematika in ekonomista, akademika, publicista, blogerja in pisatelja. V Globalnem minotavru, izjemno berljivi in pronicljivi knjigi, nam Varufakis prek prispodobe o kretskem Minotavru razlaga zgodovino svetovnega gospodarstva in navede razloge za zlom in gospodarsko ter finančno krizo, ki je doletela cel svet. Naslovni Minotaver so Združene države Amerike, ki so v prvem delu tega obdobja hranile preostanek sveta, v drugem pa s svojimi primanjkljaji goltale njegove proizvode in kapital. Prevod: Seta Knop in Marjana Karer

 

Presne slaščicePRESNE SLAŠČICE
Tjaša Slana
Tjaša Slana je svetovalka za zdrav način življenja, ustanoviteljica priljubljene spletne strani www.PresniKoticek.si in ljubiteljica vsega sladkega, je vedno rada ustvarjala v kuhinji, toda prava ljubezen se je razvila šele s prehodom na presno prehrano. Manj sestavin ko imaš, bolj ustvarjalen moraš biti. Prav zato jo je presna kuhinja tako zelo privlačila: kako z nekaj sestavinami ustvariti nekaj nadvse slastnega, a še vedno preprostega. Mogoče ste vi na podobni poti, kot je bila ona. Morda ste ugotovili, da maščobe za telo niso najbolj prijazne, in ne veste, kako naprej. Mogoče je svet presne prehrane čisto nov za vas in se sprašujete, kje začeti. Morda pa ste celo izkušena kuharica ali kuhar in si želite preizkusiti nekaj novih receptov. Ta knjiga vam bo pomagala pri ustvarjanju nizkomaščobnih presnih slaščic, saj prinaša več kot 40 nizkomaščobnih presnih receptov. Videli boste, kako preproste in neverjetno okusne so.

 

Zgodovina EvropeZGODOVINA EVROPE V DOBI RACIONALISTIČNE CIVILIZACIJE
Janko Prunk
»V svoji domovini kot tudi v svetu zelo ugleden slovenski zgodovinar, humboldtovec in nekdanji štipendist Inštituta za evropsko zgodovino v Mainzu, Janko Prunk, predstavlja s pričujočo knjigo sintezo antropološkozgodo­vinskega razvoja zahodne civilizacije. Gre za delo, ki navdušuje predvsem z izvirnim zastavljanjem vprašanj, pa tudi z izjemno širokim znanstvenim horizontom pisca. Kot izhodišče in rdeča nit se skozi knjigo vlečeta vpraša­nji, zakaj oz. kako začenja racionalizem – to je na ratiu utemeljeno mišljenje in ravnanje – prevevati evropsko civilizacijo in kako se tudi iracionalizem vedno znova dviguje.«  Prof. dr. Heinz Duchhardt

 

ŠtrukljiŠTRUKLJI
Boris Kuhar, fotografije Tomo Jeseničnik
Štruklji, ta okusna dobrota, so ena največjih slovenskih znamenitosti. Naše gospodinje in kuharji jih pripravljajo že več stoletij. V zadnjem času pa njihova priljubljenost celo narašča. Kako tudi ne bi – saj so vsestranski štruklji skromna postna ali izvrstna praznična jed, lahko so slani ali sladki, jemo jih kot glavno jed, prilogo, posladek ali kot dodatek juhi. Zanje poznamo številne tradicionalne recepte z nadevi, kot je pehtranov, skutni, orehov …, ali modernejše, na primer s hobotnico, škampi, avokadom … Vso to raznolikost smo poskusili zaobjeti v tej knjigi s 100 recepti, ki jih je zbiral, izbral in preizkusil dr. Boris  Kuhar. Namenil jih je vsem, ki štruklje radi pripravljajo in jedo, v želji, da bi ta slastna jed še dolgo bogatila slovensko kulinariko.

 

Potice in domače sladice POTICE IN DRUGE DOMAČE SLAŠČICE
S. Bernarda Gostečnik, fotografije Tomo Jeseničnik
Je še kaj lepšega, toplejšega in prijetnejšega, kakor če med prazniki zadiši po sveže pečenih sladkih dobrotah? Zanje ne potrebujemo veliko: nekaj osnovnih sestavin, dragoceni čas in seveda preizkušen recept. Šolske sestre že stoletje in pol skrbijo za dediščino slovenske kuhe in peke. V drugi knjigi s. Bernarde Gostečnik, ki že tri desetletja vodi izjemno priljubljene tečaje peke, poiščite več kot 100 receptov in neprecenljivih nasvetov za peko večjega peciva: raznovrstnih kolačev, prazničnih šarkljev in tradicionalnih slovenskih potic ter prečudovitih tort za vsako priložnost.
 

slikaS PUŠKO IN KNJIGO
Božo Repe
Knjiga S puško v roki izčrpno in v razumljivem jeziku opisuje celotno dogajanje na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno in ob njenem koncu. Temu opisu sledi kronologija svetovnega dogajanja od 1941–45. V ospredju knjige je prikaz vzrokov in posledic dramatičnega dogajanja in vojnega nasilja na naših tleh, ki je v tovrstnih razpravah večinoma zanemarjena oziroma podrejena političnim in ideološkim interpretacijam in ciljem. Knjigo dopolnjujejo in dokumentirajo številne ilustracije in bogato fotografsko gradivo, tudi iz novih, zasebnih virov. 

 

slikaMARIJA TEREZIJA: VELIKA HABSBURŽANKA
Franz Herre
Biografija vladarice, ki so jo imeli radi celo Slovenci. Če bi med habsburškimi vladarji, ki so skoraj šeststo let uravnavali usodo slovenskih dežel, skušali izbrati tistega, ki je v njih zapustil najgloblje sledi, bi se gotovo morali odločiti za Marijo Terezijo. Ta je oblast v avstrijskih dednih deželah prevzela v trenutku, ko so bile te v slabem stanju. Vsa področja so klicala po korenitih spremembah, saj so bile finance v razsulu, vojska zastarela in neorganizirana, uprava neučinkovita, gospodarstvo pa oprto na zaostalo fevdalno kmetijstvo. Obrti je bilo bolj malo, industrije oziroma manufaktur pa skoraj nič. Čeprav Marije Terezije niso vzgajali za vladanje, se je po prevzemu oblasti presenetljivo hitro znašla. Bilo ji je jasno, da se mora takoj lotiti številnih reform, če hoče ustvariti državo, ki bo dovolj močna, da bo lahko obstala in se uveljavila v tedanji mednarodni skupnosti, zlasti v spopadu s Prusijo. Prevod: Igor Antič

 

slikaSLOVENIJA V ZGODBAH
Dragica Kladnik
Čeprav je izšlo že veliko knjig o Sloveniji, je ta nekaj prav posebnega. Povabila vas bo na potepanje po deželi, polni lepot, zanimivosti  in skrivnosti. 77 v celoto povezanih samostojnih zgodb vam bo slovensko preteklost predstavilo nekoliko drugače – malce nostalgično, igrivo in iskrivo, s številnimi razkritimi drobnimi skrivnostmi, zanimivostmi in podatki o domovini, ki jih najbrž niste poznali. Ali veste, na kateri slovenski železniški postaji ves čas stoji kovček? Kdo je bil znameniti slovenski pesnik na konju, kdo pa zaljubljena pisateljica, ki je umrla že pri 21-ih letih?  Kdo sta slovenska Kajn in Abel? Kam segajo začetki slovenskega pivovarstva? Kje najdete muzeje na prostem?

 

slikaTRETJI RAJH
Richard James Overy
Zakaj je bil Hitlerju dopuščen vzpon na oblast, čeprav je njegovo stranko podpirala le tretjina volivcev? Kako je mogoče, da je Hitler, ki je stran od govorniških odrov in tulečih množic veljal za povsem brezizraznega, tako presenetljivo vplival na nemško ljudstvo? Zakaj so bili firerjevi podaniki« pripravljeni v njegovem imenu početi nezaslišana grozodejstva? Kronika mračnih let tretjega rajha je polna protislovij. Zgodovinar Richard James Overy jih v kroniki Tretji rajh osvetli s kombinacijo privlačnega besedila, številnih dokumentov in fotografij. Prevod: Danica Križman in Marjana Karer

 

slikaPLANET VODA
Lučka Kajfež Bogataj, ilustracije: Izar Lunaček
Z mislijo, da moramo svoj odnos do vode čim prej spremeniti, sta Lučka Kajfež Bogataj in Izar Lunaček napisala in narisala Planet Vodo. Opozarja nas na prihodnost vodnega kroga, ki ga bodo zaznamovale podnebne in demografske spremembe, in na čas, ko bo čista pitna voda postala najbolj iskan naravni vir na planetu.

 

slikaDružinska kronika
Tina Mlakar Grandošek, Simon Mlakar, Maša Ogrizek
To je knjiga, v katero boste zapisali zgodbo svoje družine, vse dragocene spomine, doživetja, srečanja, vse tisto, česar ne želite pozabiti in kar želite nekega dne, morda ob kakšni posebej svečani priložnosti, predati prihodnjim rodovom. Zato z novo Družinsko kroniko osvežite spomine. Okrepite vezi. Ustvarite vaš družinski portret in najlepšo zakladnico vaših doživetij in spominov. Izpolnite svoje družinsko drevo.

 

slikaBarok na Slovenskem
Metoda Kemperl, Luka Vidmar
Razkošna monografija predstavlja bujen umetnostni razcvet tega obdobja na Slovenskem. Prikazuje in opisuje najlepše in najpomembnejše sakralne spomenike 17. in 18. stoletja pri nas in s tem zapolnjuje vrzel med tovrstnimi knjigami. Novost te knjige so celostne interpretacije spomenikov, njihovih arhitekturnih, kiparskih, slikarskih in drugih plasti. Ravno barok je bil namreč, kot zadnji univerzalni evropski slog, najbolj naklonjen celostni umetnini – spajanju vseh umetnosti v celoto.
Dr. Metoda Kemperl je izredna profesorica za umetnostno zgodovino na ljubljanski Pedagoški fakulteti in zavzeta poznavalka baročne umetnosti. Dr. Luka Vidmar je znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU

 

slikaOrodjarna – Kuhinja za prave moške
Boštjan Napotnik
Priljubljeni blogovski chef (pred kratkim smo mu lahko čestitali za 1.000.000 ogledov na njegovem blogu kruhinvino.com), sicer ostro oglaševalsko pero in nabrušeni jezik z Radia Študent, je v svoji prvi knjigi, Kuhinja za prave moške, raziskoval, kakšno je »moško« stanje duha za štedilnikom. Z nadaljevanjem, Orodjarno, pa se bo Napo posvetil orodjem, ki jih uporabljamo v kuhinji, pri čemer ni izbirčen, saj ga zanima vse: od najbolj primitivnih in preprostih do najnovejših hi-tech gadgetov. Z nožem vas bo torej naučil sesekljati tatarca, narediti suši, narezati pršut in filirati ribe ali zajca, z valjarjem, ponvijo, pečico in še več kot 20 drugimi orodji pa še dolgo vrsto drugih čudovitih jedi. Recepti so preizkušeni in zapisani v prepoznavnem, duhovitem slogu. Podprto z ilustracijami Cirila Horjaka in fotografijami Toma Jeseničnika.

 

slika Slaščice iz pečice
Bernarda Gostečnik
Kaj je lepšega, toplejšega in prijetnejšega, kakor če v hiši zadiši po sveže pečenem pecivu? V današnjih časih, ko vse bolj cenimo jedi, in mednje spadajo tudi drobne slaščice, ki jih naredimo sami doma, saj le tako zanesljivo vemo, kaj jemo, je knjižica preizkušenih receptov Bernarde Gostečnik, ki že leta poučuje o peki mlado in mlado po srcu, neprecenljiva. Peka obeta prijetno druženje ob mizi, lahko pa sodelujejo tudi drobne ročice in postane družinski dogodek. Vsekakor je prijetna, še posebej, če je preprosta. Sestra Bernarda Gostečnik je zbrala več kot 120 tradicionalnih in novejših, predvsem pa preprostih receptov sladkih dobrot, ki jih lahko namenimo svojim najdražjim in še tako zahtevnim gostom. Vsak dan ali na praznik. Fotograf: Tomo Jeseničnik

 

slikaStalin
Simon Sebag Montefiore
V tej vrhunsko napisani biografiji, polni žgečkljivih, grotesknih, še pogosteje pa grozljivih anekdot, ki jih je avtor zbral ob študiju tisočev dokumentov kot tudi v pogovorih z zadnjimi še živečimi pričami, sorodniki stalinističnih klavcev ali njihovih žrtev, spoznamo vožda v vsej njegovi večplastnosti. Na eni strani se nam razkriva kot brezobziren povzpetnež na partijski lestvici po Leninovi smrti, voditelj, ki je zorel v diktatorja, intelektualec in zločinec brez primere v človeški zgodovini, ki je bil za vzpostavitev novega družbenega reda pripravljen pobiti na milijone ljudi, ter zvit, preračunljiv, izjemno sposoben politik in hkrati nesposoben vojskovodja, na drugi strani pa kot spletkar, manipulator, patološki maščevalnež, preračunljivec, ljubosumnež, spolni perverznež, ljubimec, mož ter nežen ali pa neizprosno hladen in strog oče, ki ni prizanesel niti lastni družini. Prevod: Jolanda Blokar in Danica Križman

 

slikaSlovenske gore
Knjiga Slovenske gore je fotografska monografija o edinstvenem svetu višav, ob katerem človeški duši zaigra srce. Besedila znanih avtorjev razkrivajo osebno, intimno doživljanje odmaknjenih in od civilizacije nedotaknjenih kotičkov. Fotografije pričarajo čarobno vzdušje, lepe misli pod njimi pa sporočajo, da je življenje nekaj zelo posebnega in zelo lepega, le začutiti ga moramo. V knjigi so predstavljeni štirje letni časi, štiri zgodbe štirih znanih Slovencev, ki so vzvišenim gorskim vršacem vdahnili človeško toplino. Postanite tudi vi del zgodbe o navdihu in življenjski moči, ki jo Slovencem dajejo gore.

 

slikaSlikovite podobe Slovenije
Ivan Stopar
Vedutisti, »fotografi svojega časa«, so nam zapustili izjemno zakladnico nekdanjih podob naših krajev – od starih naselij do viaduktov, naravnih lepot in turističnih krajev v 19. stoletju, ko je tovrstna likovna dejavnost doživela razcvet. To bogastvo je večinoma skrito v arhivih in depojih številnih muzejev in zasebnih zbirk, razpršenih po vsej Sloveniji in širše po Evropi. V knjigi Slikovite podobe Slovenije je prvič tako celovito predstavljeno tudi slovenskih bralcem. Kaže nekdanjo svetovljansko podobo naših zdravilišč, s kančkom nostalgije pa tudi, kako zelo se je v zadnjih dobrih sto letih spremenilo naše mestno okolje in podeželje.Knjigo bogati izjemno besedilo priznanega zgodovinarja Ivana Stoparja, ki ob doživetih opisih podob podaja tudi izčrpen pregled te umetnosti pri nas in življenjepise njihovih avtorjev

 

slikaJedi na žlico
Terezija Crnetić, Berislav Crnetić
V restavracijah in gostilnah ali doma si pogosto zaželimo okusiti kako preprosto domačo jed na žlico, za naše kraje, tako, ki ni le izjemno okusna in zdrava, preprosta za pripravo, povrhu vsega pa še poceni. Ob takih obrokih začutimo vez z našimi predniki, ki še niso poznali hitre prehrane in so se prehranjevali izključno z živili, ki so jih pridelali doma. Ta kuharica prinaša skrbno premišljen in po tematskih poglavjih urejen izbor receptov za jedi na žlico, ki bo zadovoljil še tako zahtevnega kuharja, predvsem pa gosta, ki bo užival v prefinjenih okusih pa tudi ob pogledu na privlačno pripravljene obroke. Za pripravo jedi po receptih iz te knjige potrebujete le (gensko nespremenjena) živila, ki jih dobite na vseh tržnicah in v trgovinah s prehrano v Sloveniji, ter dobro voljo!

 

slikaZgodovinski atlas sveta
Tomaž Weber
Razgibani zgodovinski atlas sveta, kot ga pri nas še ni bilo, prinaša bogastvo informacij: nazorne zemljevide in drugo slikovno gradivo, ob tem pa jedrnate razlage in izčrpne komentarje. Atlas, ki obsega kar 28 preglednih poglavij, zanesljivo vodi bralca od razvoja avstralopiteka do zrušenja nebotičnikov v New Yorku leta 2001. Ob osnovnem, »veznem« besedilu so številna dodatna besedila z jedrnatimi opisi in pojasnili k slikam. Na koncu knjige so časovne in slikovne preglednice celotne zgodovine.

 

slikaKraljica Elizabeta
Sally Bedell Smith
V izjemno privlačno napisani pripovedi, ki temelji na številnih pogovorih avtorice s kraljičinimi sorodniki in njenimi najožjimi sodelavci na dvoru kot tudi z mnogimi drugimi dvorjani, pa tudi na obsežnem gradivu doslej nedostopnih uradnih dokumentov in zasebne korespondence kraljice in njenih najbližjih, se pred bralcem razpre zgodba Elizabetinega življenja od rojstva prek otroštva in obdobja deklištva pa do poroke, prevzema krone in končno praznovanja njenega diamantnega jubileja kot kraljice Združenega kraljestva in državne voditeljice 15 kraljestev Skupnosti narodov ter voditeljice same Skupnosti narodov, ki združuje kar 54 neodvisnih držav. Avtorici je na eni strani uspelo osvetliti intimno življenje Elizabete kot hčerke, ženske, žene, matere in babice, na drugi strani pa jo je poglobljeno orisala v vlogi monarhinje, strateginje, diplomatke, vrhovne poveljnice oboroženih sil. V knjigi spoznamo tudi življenje na dvoru in kraljičino družino – od moža, princa Philipa, prek tragične zgodbe princese Diane do vnukov, vključno s poroko princa Williama s Catherine Middleton. Prevod: Marjana Karer

 

Sodobna slovenska kuharica
S. Felicita Kalinšek

slika  slika  slika  slika

 

slikaHabsburžani
Eva Demmerle,
Izjemna monografija o eni najstarejših in največjih vladarskih dinastij. Slikovno razkošna knjiga vsebuje verodostojne opise, saj je avtorica monografije tudi tiskovna predstavnica Habsburške hiše. Knjiga vsebuje 280 strani in več kot 400 barvnih fotografij. Prevajalec: Igor Antič

 

slikaTitova kuharica
Anja Drulović
Kuharica na 250 straneh predstavlja, kaj so jedli na svečanih kosilih in večerjah, ko se je nekdanji jugoslovanski voditelj Tito srečeval z najpomembnejšimi svetovnimi voditelji in največjimi zvezdami. Sestavni del teh srečanj so bili tudi obedi. Tako v knjigi med drugimi najdemo poglavja: Svečana večerja pri Stalinu, Kosilo na jahti za Winstona Churchilla, Kosilo pri angleški kraljici, Sophia Loren kuha Titu, Gosta sta Elizabeth Taylor in Richard Burton, Intimno kosilo za Jacqueline Kennedy, Jabolčni zavitek za Indiro Gandhi, Leskovške jedi z žara za angleško kraljico, Bavarsko kosilo Willyja Brandta, Jastog za Nixona, Kosilo s Fidelom in še mnogo drugih. Poleg celotnih menijev ter 62 receptov jedi s srečanj v Jugoslaviji in tujini so na kratko opisane tudi zgodovinske in družabne okoliščine srečanj. V knjigi je veliko dokumentarnih fotografij, mnoge so objavljene prvič. Poleg vseh 62 receptov so tudi fotografije jedi, knjiga pa vsebuje tudi kazalo po srečanjih in kazalo po jedeh. Knjiga je nastala na osnovi izvirne in uradne dokumentacije o svečanih kosilih in večerjah. To je odstopil Branko Trbović, ki je bil več kot 20 let Titov nadzornik ustreznosti obrokov. V tem času je z ekipo sodelavcev ustvaril preko dvajset tisoč zajtrkov, kosil in večerij. V posebnem poglavju knjige Trbović piše o Titovih prehranjevalnih navadah. Prevod: Mojca Vodušek

 

slikaMoje odvetniško življenje
Peter Čeferin
Peter Čeferin, eden najvplivnejših slovenskih odvetnikov, je svojo pisarno odprl daljnega leta 1967. Od tedaj je zastopal in zagovarjal na tisoče klientov na skoraj vseh sodiščih nekdanje Jugoslavije in sedanje Slovenije. V teh letih je v svoji pisarni sprejel najmanj štirideset tisoč strank in spoznal njihove življenjske zgodbe: žalostne, pa tudi vesele. V knjižici Moje odvetniško življenje je avtor zbral 45 zgodb, ki jih je vsa ta leta nosil s seboj. V uvodu je o njih med drugim zapisal: »Velikokrat sem spoznal, da so dogodki v resničnem življenju pogosto precej bolj neverjetni, kot so lahko opisi dogajanj v še tako pretresljivi literaturi. Vse zgodbe v tej knjižici so resnične.«

 

slikaOkusi sredozemlja
Več kot 250 receptov iz 4 držav – velika knjiga francoske, italijanske, španske in maroške kuhinje. Prvič je v eni knjigi zbrana zakladnica receptov za vse vrste jedi vseh pokrajin in tipov iz štirih držav. Vsebuje čudovite fotografije jedi, izvirne priprave jedi in slikovit vpogled v kraje in običaje ljudi. Prevajalec: Mojca Vodušek

 

slikaSacro Egoismo
Uroš Lipušček

Prva slovenska monografija o tajni mednarodni pogodbi, sklenjeni 26. aprila 1915, s katero je Italija leta 1915 stopila v vojno na strani antante. Uroš Lipušček, izvrsten poznavalec ameriških in britanskih diplomatskih arhivov, je svojo monografijo o londonskem paktu utemeljil na obsežnem, doslej med slovenskimi in tujimi raziskovalci še neuporabljenem diplomatskem gradivu. Osrednja tema knjige sta italijanska politika in politika antantnih sil v času prve svetovne vojne: postopno pristajanje antantnih zaveznikov na italijanske zahteve, ruske ekspanzionistične ambicije in ruska vloga v tajnih pogajanjih ter nemoč jugoslovanske politične emigracije in Kraljevine Srbije, da bi vplivali

 

slikaJedi na žlico
s. Felicita Kalinšek

100 in več receptov slastnih tradicionalnih jedi, izbranih iz zakladnice Sodobne slovenske kuharice, prilagojenih sodobnemu okusu in zdravemu načinu prehrane.

 

slika Sladke pregrehe
s. Felicita Kalinšek

100 in več receptov slastnih tradicionalnih jedi, izbranih iz zakladnice Sodobne slovenske kuharice, prilagojenih sodobnemu okusu in zdravemu načinu prehrane.

 

slikaVegetarijanske jedi
s. Felicita Kalinšek

100 in več receptov slastnih tradicionalnih jedi, izbranih iz zakladnice Sodobne slovenske kuharice, prilagojenih sodobnemu okusu in zdravemu načinu prehrane.

 

slikaMeso in žar
s. Felicita Kalinšek

100 in več receptov slastnih tradicionalnih jedi, izbranih iz zakladnice Sodobne slovenske kuharice, prilagojenih sodobnemu okusu in zdravemu načinu prehrane.

 

slika Podobe Valvasorjeve Ljubljane
Leon Jerovec, Marina Zemljak
Knjiga o Ljubljani, njeni zgodovini, razvoju, graditvi in njenem rušenju. Mogočni zidovi so preživeli stoletja, stotine usodnih premikov in še več poseganj v njihovo stoletno jedro. Med zidovi ene izmed hiš, ki še danes stoji na Starem trgu, se je rodil Janez Vajkard Valvasor, avtor slavne Slave vojvodine Kranjske in opisovalec Ljubljane. Njegove spise in risbe o Ljubljani sta natančno pregledala in pretehtala Leon Jerovec in Milan Batista ter od blizu izrisala in ubesedila vrsto najimenitnejših mestnih zgradb in pogledov izpred treh stoletij. Valvasorju v zahvalo in Ljubljani v spomin. Prevajalec: Tina Škoberne

 

slika

Kuharica za mlade
Milena Suwa-Stanojević, Uroš Flis

Odlična popotnica za ženina in nevesto ali študenta, ki se odseli od doma. Pa za vse tiste, ki bi kuharsko znanje radi obnovili ali dopolnili!

 

slikaNajlepši slovenski dvorci
Ivan Stopar, fotograf: Tomo Jeseničnik

Knjiga je posvečena nenadomestljivemu delu slovenske kulturne dediščine – dvorcem. Te udobne, v dolini zidane rezidence nekdanje grajske gospode, ki so zamenjale utrjene, komaj dostopne postojanke – gradove, čedalje bolj pronicajo v našo zavest kot nekaj, kar smo dolžni ohraniti. Četudi v večini ni več stare opreme, se mnogi dvorci še vedno ponašajo z vrhunsko arhitekturo, razkošnimi freskami in čudovitimi parki.

 

slika Nostalgična kuharica
Božica Mirić, fotograf: Tomo Jeseničnik
Nostalgična kuharica – naslednica legendarne Jugoslovanske kuhinje – vas bo navdušila s tradicionalnimi recepti iz bogate kulinarične zakladnice nekdanje Jugoslavije. Zdaj si boste lahko sami pripravili jedi, ob katerih ste morda nekoč uživali, in tako obudili spomine na čase, ko so lonci od Triglava do Vardarja brbotali kot eden. Več kot 400 receptov!

 

slika Na današnji dan
Knjiga prinaša pregled pomembnih dogodkov, ki so zaznamovali vsak dan v letu. Dogodki iz lovenske in svetovne zgodovine so urejeni po datumih, zato je priročnik pregleden, predvsem pa drugačen od enciklopedij in leksikonov, ki so urejeni po abecedi. Podatke ilustrirajo tudi stara imena mesecev, reki, šege, zgodbice in druge zanimivosti. Prepričajte se, da navadnega dne sploh ni – ampak je vsak prav poseben!

 

slikaTito in tovariši
Jože Pirjevec
Najbolj celovita predstavitev Tita doslej. Prvič tako obširno in s toliko viri. Nova knjiga priznanega zgodovinarja Jožeta Pirjevca opisuje življenjsko zgodbo Josipa Broza Tita in ozadje njegovega političnega vzpona. Avtor se pri opisovanju dogodkov opira na spomine in pričevanja Titovih sodelavcev in tovarišev ter na dokumente iz različnih arhivov. Posebej za to knjigo je obiskal arhive po vsem svetu in pridobil ogromno gradiva.

 

slikaSlovenska zgodovina v preglednicah
Avtorji: Marko Zajc, Filip Čuček, Janez Polajnar

V Slovenski zgodovini v preglednicah so zgodovinski dogodki in procesi razvrščeni v štiri stolpce: svetovna zgodovina, slovenska zgodovina in politika, umetnost in kultura ter vsakdanje življenje. Na ta način so prikazane različne plasti preteklosti, pregled pa se začne z naselitvijo Slovanov, kot je v slovenski zgodovinarski tradiciji v navadi.

 

slika Najlepše vinske poti
Primož Plahuta

Te izjemne turistične monografije se boste zanesljivo razveselili vsi ljubitelji narave, žlahtne kapljice in dobre hrane (pa tudi dobrih knjig s prekrasnimi fotografijami). Avtorja vas namreč popeljeta od s soncem obsijane Istre in Goriških brd prek vetrovnega Krasa in Vipavske doline vse do zelene Štajerske in Prekmurja ter po drugih vinorodnih okoliših, ki se ponašajo z lepo naravo, bogato kulturo, predvsem pa z odličnim slovenskim vinom, ki je tako odlično in polno, da ga mora spoštovati vsakdo.

 

slika Kuhinja za prave moške
Boštjan Napotnik

Boštjan Napotnik - ostro oglaševalsko pero in nabrušen jezik z Radia Študent zadnja leta vedno bolj brusi tudi kuharske nože: svoja kulinarična raziskovanja že tri leta redno beleži v blogu kruhinvino.com, v televizijski oddaji Desetka pa se je učil od mojstra Urbana Demšarja. Akumulirano kuharsko znanje zdaj deli z bralci v svoji prvi knjigi Kuhinja za prave moške. Napotnik se je najprej odpravil na pot k nekaterim najvidnejšim slovenskim kmetom, proizvajalcem in predelovalcem pravih, iskrenih sestavin, potem pa iz teh sestavin skuhal celo vrsto poštenih, preprostih, srčnih jedi.

 

slika Čudoviti vrtovi Slovenije
Samo Jereb, Tomaž Vesel, Alenka Gorza Jereb

Čudoviti vrtovi Slovenije je drugačna knjiga o vrtovih. Je vodnik, ki bralcu predstavi: 26 najlepših okrasnih zasebnih vrtov v Sloveniji, lastnike vrtov, ki so ustvarili vrtove v svojem prostem času ter po svoji duši, raznolikost vrtov, ki je odvisna od geoloških in klimatskih razmer ter odnosa lastnika do posameznih rastlin, pestre zasaditve, saj se na vrtovih skrivajo rastlinski dragulji z vsega sveta.

 

slika Maks Fabiani
Andrej Hrausky

Čudovita monografija o življenju in delu enega najpomembnejših urbanistov in arhitektov avstro-ogrske monarhije, Maksa Fabianija. Knjiga poudarja predvsem pomen Maksa Fabianija za slovensko arhitekturo, hkrati pa daje prostor zgodbam, ki osvetljujejo duh časa in okoliščine, pomembne za razumevanje arhitektovega dela.

 

Max FabianiMaks Fabiani: Wien, Ljubljana, Triest
Andrej Hrausky, Janez Koželj, Miran Kambič
Izjemne monografije, izdana v nemškem jeziku, o Maksu Fabianiju (1865-1962), enem najpomembnejših urbanistov in arhitektov avstro-ogrske monarhije na prelomu stoletij ter uglednem profesorju na dunajski tehnični univerzi. Poudarja predvsem Fabianijev pomen za slovensko arhitekturo, hkrati pa daje prostor zgodbam, ki osvetljujejo duh časa in okoliščine, pomembne za razumevanje arhitektovega dela.

 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Komentarji

Naročanje

Vse izdaje Cankarjeve založbe lahko naročite na Emka.si

Emka.si

Spremljajte nas!

Facebook  Pinterest

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.