Ciciban

Julij, avgust 2019

Decembrski Cici nabiralnik in umetnija meseca

V decembrskem Cici nabiralniku si lahko med drugim ogledate umetnijo meseca – otroški likovni izdelek po izboru Cicibanove strokovne sodelavke – likovne pedagoginje Silve Karim. Mogoče najdete v Cici nabiralniku kako znano ime? Zagotovo pa boste našli veliko lepih risb, slik, grafik … katerih avtorji so šolski otroci.

Pošljite nam tudi vi  – od doma ali iz šole – zapise izvirnih otroških pesmic in pravljic, poročila o uspelih projektih, najlepše likovne izdelke … Izbrano umetnijo meseca nagradimo z lepo knjigo.

Naš naslov: Mladinska knjiga Založba, d. d., Ciciban, 1536 Ljubljana; za Cici nabiralnik ali ciciban@mkz.si

Umetnija meseca

slika
Moje kolo, Minea Mihalec, 3. a, likovna tehnika: kombinirana tehnika, OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica Anja Janežič

Kolo je s črnim flomastrom narisala tretješolka Minea. Črte so zelo poudarjene, zato je risba kolesa jasna, preprosta in izčiščena. Tisto, kar Minejini umetniji daje posebno moč, so barve. Deklica je sproščeno uporabljala močne, žareče barve. Prav nič se ni trudila, da bi upoštevala barve resničnega okolja, pač pa je z barvami izrazila svoje lastno veselje in igrivost. Za barvanje je Minea najverjetneje uporabila barvne tuše, ki so še posebej barviti.

V teh sivih, poznojesenskih dneh takšne slike prinašajo veselje tudi na naše uredništvo. Želimo si jih še in še. Za prelepo umetnijo čestitamo Minei Mihalec, ki obiskuje OŠ Martina Krpana v Ljubljani. Čestitamo tudi njeni učiteljici Anji Janežič, ki je Mineo strokovno spodbujala.

Minea dobi knjigo Lojzeta Kovačiča Dva zmerjavca z ilustracijami Ane Zavadlav (MKZ 2018).

Iz Cici nabiralnika

Zlata ladja

Z zlato ladjo bi potovala, 
kjer je dežela Čira-Čara.
Tam je vse po dvoje,
ampak vsaj lepo je. 
Ko vstopim v deželo Čira-Čara,
prekrasno je, 
a zakaj le, 
saj bi potovala še dlje. 
Potovala bi z zmaji 
ali po raznih krajih. 
Veliko samorogov bi srečala,
z njimi se potepala. 

Brina Zaman, 3.r., OŠ Kobilje, mentorica Brigita Zver 

 

Kuk najde prijatelja

Pred davnimi časi je živel majhen deževnik. Ime mu je bilo Kuk. Tako ime mu je dala njegova mama, ker je stalno kukal iz rova. 
Nekega dne se je odločil, da bo šel potovat na morje. S seboj je vzel kremo za sončenje in brisačo ter senčnik, da ga ne bi opeklo sonce. Ob morju je ugotovil, da je tam zanj prevroče. Nato se je odpravil domov.
Na poti domov je srečal vrtnarja. Pogovarjala sta se, kam gre in če mu Kuk lahko pomaga na vrtu. Deževnik Kuk je veselo prikimal. Odpravil se je z vrtnarjem na velik vrt. Tam je delal rove in kopal zemljo s pisano lopato. Jesenske liste je pridno grizljal. Listke je vlekel v rove. Pripravljal je kupčke zelo dobre zemlje. Vrtnar je bil z njim zelo zadovoljen. Živela sta srečno do konca svojih dni.
Kuk je ugotovil, da mu je na vrtu v njegovih rovih najlepše. Lepo pa mu je tudi, ko dežuje. Takrat pokuka ven in se veselo nasmeji vsem otrokom dobre volje.

Napisali učenci 1. razreda, OŠ Košana, mentorica Marija Mršnik

 

Zdravniški  pregled

Učenci 3. c razreda smo imeli v četrtek, 8. 11. 2018, sistematski zdravniški pregled, kjer so nam pregledali telo in zobe.  V Zdravstveni dom Vransko  sta nas spremljali učiteljici Darja Savinek in Manja Drnolšek. 
Deklice smo najprej šle k zobozdravnici (sošolci pa k zdravnici).  Natančno si je ogledala  naše zobe in zdravstveno stanje posameznih zob tudi  zapisala.
Potem smo se  v čakalnici kratkočasile  z igrami dan – noč in tepežkanje.  Ko so fantje zaključili s pregledom in smo bile s sošolkami na vrsti  za pregled tudi me, smo se postavile v kolono. Na poziv medicinske sestre smo  vstopile v ordinacijo. Izmerili so nam težo in višino ter nam preverili vid, sluh in pritisk. Sedle smo na stole in počakale za cepljenje. 
Ko smo bile s pregledom gotove, smo se na dvorišču zdravstvenega doma pridružile fantom pri različnih  igrah.  Čas je hitro minil in že je po nas prispel voznik  go. Jure Matko s šolskim kombijem. Odpeljali smo se nazaj na POŠ Tabor. V šoli smo do konca pojedli malico.
Vesela sem, da so mi dejali, da sem zdrava punca.

Ajda Drča, 3. r., POŠ Tabor, mentorica Darja Savinek

 

slika
Moj kuža, Eva Kobal, 1. r., likovna tehnika: voščenke, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica Tina Šušmelj 

slika
Hiše velikanke, skupinski izdelki učencev 1. r, OŠ Košana, likovna tehnika: slikanje s tempero na kartone, mentorici Marija Mršnik in Mojca Žnidaršič

slika
Deževnik, Karin Belovec, 1. r., likovna tehnika: barvni svinčniki, OŠ Košana, mentorica Marija Mršnik

slika
Jesen, Ilona Vogrin, 1. a, likovna tehnika: barvni svinčniki, akvarel, OŠ Ljudski vrt Ptuj, mentorici Aleksandra Braček in Sonja Pučko

slika
Jablana, Adrijan Srdić, 3. a, likovna tehnika: tempera barve, OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica Anja Janežič

slika
Jesen, Eva Kovačič, 1. a, likovna tehnika: barvni svinčniki, akvarel, OŠ Ljudski vrt Ptuj, mentorici Aleksandra Braček in Sonja Pučko

slika
Čudežni policist, Lavra Šprohar, 1. r, OŠ Košana, likovna tehnika: kolaž, mentorica Marija Mršnik

slika
Hiša, Jakob Karim, likovna tehnika: glazirana keramika, izdelek je nastal na počitniških delavnicah pri babici v Ajdovščini

slika
Zima, Maxim Batagelj, 1. c, likovna tehnika: kolagrafija, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica Maja Bitežnik
 

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.