Ciciban

Julij, avgust 2019

Januarski Cici nabiralnik in Umetnija meseca

V januarskem Cici nabiralniku si lahko med drugim ogledate umetnijo meseca – otroški likovni izdelek po izboru Cicibanove strokovne sodelavke – likovne pedagoginje Silve Karim. Mogoče najdete v Cici nabiralniku kako znano ime? Zagotovo pa boste našli veliko lepih risb, slik, grafik … katerih avtorji so šolski otroci.

Pošljite nam tudi vi  – od doma ali iz šole – zapise izvirnih otroških pesmic in pravljic, poročila o uspelih projektih, najlepše likovne izdelke … Izbrano umetnijo meseca nagradimo z lepo knjigo.

Naš naslov: Mladinska knjiga Založba, d. d., Ciciban, 1536 Ljubljana; za Cici nabiralnik ali ciciban@mkz.si

Umetnija meseca

slika
Buča, Ian Lavrenčič, 2. r, likovna tehnika: mešana, OŠ Vipava, podružnica Vrhpolje, mentorica: Kristina Lavrenčič

Zgornja umetnija je prav  nenavadna. Drugošolec Ian je v tehniki kolaža upodobil debelo bučo. Tisto, kar gledalca posebej pritegne, je ozadje slike. Ian je ozadje na gosto prekril s črkami, kar prinaša na sliko zanimivo teksturo. Hkrati ima besedilo tudi pomen: zapis je tako ritmičen, da bi lahko ob njem zarepali o bajsasti buči …

Čestitamo Ianu Lavrenčiču, ki obiskuje podružnično šolo v Vrhpolju, za sveže in prisrčno likovno izražanje. Za spodbudo čestitamo tudi njegovi mentorici Kristini Lavrenčič.

Ian dobi knjigo Andreja E. Skubica Trio Golaznikus 1 - Ne bi smel odpreti tistih vrat z ilustracijami Tanje Komadina (MKZ 2018).

Iz Cici nabiralnika

Moja igrača

Moj medvedek mi sega do pasu. Je iz pliša. Polnjen je  z umetno snovjo. Barva njegovega kožuha je rjavkasto bež. Ima veliko glavo,dolg trup in štiri tace. Na glavi sta dve plastični očesi, gobček,ki je bele barve. Ima rjav smrček in dva zavita kosmata uhlja. Podplati so beli.
Všeč mi je, ker sem ga dobila za tretji rojstni dan.

Amina Hajdarević 3. r. 
OŠ Rodica                                                                                 
mentorica Mateja Jakoš Vasle

 

Naša učilnica

Na levi strani učilnice je pet oken. Na okenski polici pa so rože. Stene so turkizne barve. Nad belo in zeleno tablo je abeceda. V desnem kotu zgoraj je stenska ura. Imamo dva katedra. Na desni strani so lesena vrata, zraven vrat pa sta umivalnika. Imamo veliko miz in stolov.               

Lana Brugger, 3. r. 
OŠ Rodica                                                                                                   
mentorica Mateja Jakoš Vasle

 

Kulturni dan v Ljubljani 

Učenci 3. c  s  POŠ Tabor  so imeli 14. 11. 2018 KULTURNI  DAN. V spremstvu  razredničarke Darje Savinek  so se odpeljali v Ljubljano. V  Lutkovnem gledališču  so doživeli  zanimivo predstavo Martin Krpan, nato pa so si ogledali še center Ljubljane.

Vtisi učencev  so:
Ožbej Lesjak: Peljali smo  se v Ljubljano. Najbolj mi je bilo všeč, ko je Martin Krpan prenašal sol. Všeč mi je tudi bilo, ko je dvignil svojo kobilo in  ko je pokončal Brdavsa. Bilo je super.

Lidija Zaberložnik: Všeč mi je bilo, ko sta se točno ob 12. uri pojavila Martin Krpan in kobilica iz okna stolpa  Gledališke hiše. Všeč mi je bila vožnja skozi predore. Tudi sprehod po Ljubljani mi je bil všeč, pa še deževalo ni.

Diana Konovalova: Bilo mi je lepo, ko je Martin Krpan dvignil svojo kobilo in ko je premagal velikana. Lepa mi je bila tudi dvorana. Zapomnila si bom most v Ljubljani, ker so na njem ključavnice. Ljubljana  je lepa.

Aljaž Cestnik: Najbolj všeč mi je bilo, ko je Martin Krpan ubil Brdavsa in ko je jahal kobilico. Ko smo se vozili proti Ljubljani, sem si želel, da bi srečal svojo sestro, ki je študentka. Ljubljana mi je bila všeč.

Mark Miklavžič: Všeč mi je bila predstava, ker so se v njej tepli. Motilo me je, ker so me med predstavo punce brcale v stol. Zanimivo mi je bilo, ko je na odru padla stena. Všeč mi je bil glasbenik, ki je na odru igral na bobne. Všeč so mi bile ključavnice na ograji mosta čez Ljubljanico.

Tevž Gosak: Z avtobusom smo se peljali v Lutkovno gledališče  Ljubljana. Najbolj mi je bilo všeč, ko je Martin Krpan premagal Brdavsa. Na sprehodu sem videl Tromostovje in Prešernov spomenik. V Ljubljani mi je bilo všeč.

Bor Pečovnik: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo šli v gledališče. Bila mi je zelo lepa predstava in zelo zanimiva. Nisem mogel verjeti, da vse to delajo z lutkami.  Zelo mi je bil všeč tudi sprehod po Ljubljani. 

Martin Pihlar: Najbolj fajn je bilo, ko sta se napadala Martin Krpan in velikan. Gledališče mi je bilo zelo všeč. Na avtobusu sem sedel s Tevžem in sva se pogovarjala. Ko smo se sprehajali po Ljubljani, smo videli lučke za veseli december. V Ljubljano bi še šel.

Ella Vecej: V Ljubljani mi je bila zelo všeč lutkovna predstava. Bil je Slovenec Martin Krpan, ki je rešil Dunaj. Všeč mi je bilo tudi, ko smo se sprehodili po Ljubljani. Videli smo uro na gledališču, kjer je Martin Krpan pogledal iz okna. Ta dan bi z veseljem ponovila.

Lucija Topovšek: V Ljubljano smo šli na lutkovno predstavo Martin Krpan. Najbolj mi je bilo všeč, ko je Martin Krpan tepel policiste. Na koncu predstave smo si ogledali tržnico.  Ko smo prišli nazaj do lutkovnega gledališča, smo videli uro, kjer je Martin Krpan prišel ven. Domov smo se peljali z avtobusom, sedela sem z Ello.

Zala Stojčević: Všeč mi je bilo, ko smo gledali predstavo Martin Krpan. Bilo mi je všeč, ker je bila tako smešna predstava, da smo se zelo smejali. Ko je bilo konec predstave, smo si šli ogledati Ljubljano. Najbolj si bom zapomnila, kako sta iz zvonika pogledala Martin Krpan in njegova kobila.

Ajda Drča: Všeč mi je bila cela predstava o Martinu Krpanu. Zelo zanimivo mi je bilo, ko sta Martin Krpan in njegova Kobilica pogledala iz zvonika. Všeč mi je bil sprehod po Ljubljani. Ta dan si bom zapomnila.

Maks Gregl: Všeč mi je bilo, ko je Martin Krpan premagal Brdavsa. Po končani predstavi smo se sprehodili po Ljubljani. Videli smo električno kolo in kolesa, ki si jih lahko izposodiš za vožnjo po ljubljanskih ulicah. Ko smo se vrnili s  sprehoda, smo se z avtobusom odpeljali nazaj v našo šolo.

Vtise zbrala Manja Majcen, Darja Savinek lektorirala in razposlala uredništvom.

 

slika
Repa, Lucija Premrl, 2. r, likovna tehnika: mešana, OŠ Vipava, podružnica Vrhpolje, mentorica: Kristina Lavrenčič

slika
Deklica, Erin Fabjan, 8 let, likovna tehnika: pasteli in tuš, OŠ Dutovlje, mentorica: Tanja Planinšek

slika
Ježek, Rina Mežnar, 7 let, likovna tehnika: kolaž, OŠ Janka Padežnika Maribor, mentorici: Lidija Šauperl in Tjaša Mlakar

slika
Viden v prometu, Kristina Dobrovoljc, 6 let, likovna tehnika: tempera, OŠ Prežihovega Voranca Maribor, mentorica: Irena Krajnc

slika
Zvonik, Jaka Medik, 8 let, likovna tehnika: mešana, OŠ Ljudski vrt Ptuj, mentorica: Edita Kmetec

slika
Kolesa in koleščki, skupinsko delo 1. razreda, likovna tehnika: kombinirana, OŠ Janka Padežnika Maribor, mentorici: Lidija Šauperl in Tjaša Mlakar

slika
Jesen trka na vrata, Mišel Kosi, 8 let, likovna tehnika: voščenke, OŠ Križevci, mentorica: Mateja Kozar

slika
Avtomobil, Aleksej, 7 let, likovna tehnika: flomaster, Podnanos

slika
Starinski lonec, Jona Gruden, 7 let, likovna tehnika: barvni svinčniki

slika
Stara posoda, Jernej Moravec, 7 let, likovna tehnika: barvni svinčniki, OŠ Leskovec pri Krškem, mentorica: Eva Kink Žerjav

slika
Sončnice, Maja Doblekar Frank, 3. r, likovna tehnika: kombinirana, OŠ Dravlje, mentorica: Vesna Farkaš

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.