Ciciban

Julij, avgust 2019

Majski Cici nabiralnik in Umetnija meseca

V majskem Cici nabiralniku si lahko med drugim ogledate umetnijo meseca – otroški likovni izdelek po izboru Cicibanove strokovne sodelavke – likovne pedagoginje Silve Karim. Mogoče najdete v Cici nabiralniku kako znano ime? Zagotovo pa boste našli veliko lepih risb, slik, grafik … katerih avtorji so šolski otroci.

Pošljite nam tudi vi  – od doma ali iz šole – zapise izvirnih otroških pesmic in pravljic, poročila o uspelih projektih, najlepše likovne izdelke … Izbrano umetnijo meseca nagradimo z lepo knjigo.

Naš naslov: Mladinska knjiga Založba, d. d., Ciciban, 1536 Ljubljana; za Cici nabiralnik ali ciciban@mkz.si

Umetnija meseca

SLIKA
Materinstvo, keramika, Marta Gavagna, 3. razred, mentor: Silvan Bevčar, OŠ Ludvika Zorzuta, Bračan – občina Krmin (Brazzano – Cormòns / Italija)

Ta prelepi kipec nosi naslov Materinstvo. Sestavljajo ga tri figure: mama, ki pestuje dojenčka, drugi, večji otrok pa stoji zraven in se prislanja k mami. Skupinico je v glini oblikovala tretješolka Marta. Uporabila je tudi barve in glazure, zaradi česar ima površina kipca steklast sijaj. Učitelj je kipec žgal na zelo visoki temperaturi, v peči za keramiko. 
Ko opazujemo Martin kipec, se nam zdi, da male figure izražajo močna občutenja topline in ljubezni.

Za umetnijo meseca čestitamo Marti Gavagna, ki obiskuje Osnovno šolo Ludvika Zorzuta v Bračanu, v občini Krmin (Cormòns) v Italiji. Za strokovno mentorstvo čestitamo tudi učitelju Silvanu Bevčarju.

Marta dobi knjigo Andreja E. Skubica z ilustracijami Tanje Komadina Trio golaznikus 2, Babi nima več telefona (MKZ 2018).

Iz Cici nabiralnika

Pomlad

Pomlad je kot cvet,
ki ima tisoč let.
Vse se spremeni, 
ko narava se zbudi.

Zlatica zlati,
sinica leti.
Zvonček se zbudi in zacinglja,
ker pomlad je prišla.

Trobentica trobi trarara
in tudi ona je vesela, 
ker je pomlad prišla.

Amina Redžić, 8 let, OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana

 

Pepelke  z drugačnim koncem

Kralj in kraljica sta imela otroka po imenu Pepelka. Pozimi je kraljica umrla. Pepelka je odrasla. Mamico je imela zelo rada. Pomladi se je kralj na novo poročil. Nova žena je bila zelo avšasta. Imela je hčerki, ki sta bili tudi zelo nesramni. Nista marali Pepelke. Kraljica je imela rajši polsestri kot Pepelko. Postala je njihova služabnica. Zelo je pogrešala mater. Pepelka je bila ves dan ob grobu. Ptiček na grobu pa je ves dan milo prepeval. Nekega pomladnega dne je kraljevič iskal dekle, ki bi se poročila z njim. Pepelka je hotela tudi na ples, vendar ji mačeha ni dovolila. Pepelka je milo prosila, dokler ji mačeha ni privolila. Ampak s pogojem, da se preobleče v lepo obleko. Problem je bil, da je Pepelka ni imela. Ptiček ji je prinesel obleko iz čistega zlata. Polsestri sta bili tudi zaljubljeni v kraljeviča. Ko je kraljevič videl Pepelko, se je takoj zaljubil vanjo. Takoj je hotel plesati z njo. Še tisto noč se je hotel z njo poročiti. Ona je privolila. Ko sta kralj in kraljica izvedela, da se je Pepelka poročila z njim, sta se zelo razjezila. Pepelka je povedala princu vse, kar so delali z njo. Ko je princ to slišal, je ukazal, naj očeta, mater in polsestri zelo kaznujejo. Odpeljejo naj jih v gozd. Tam je bila majhna hišica. Pustili so jih brez denarja, brez stvari. V gozdu so bile zveri. Naučili so se lepega vedenja. Vsi so bili srečni.

Vesna Bečan Šuštar, 2. r., OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica: Renata Sanou Mlakar

Nekega dne je kralj povabil vse lepe princese na grad. Pepelka je tudi hotela na ples, ki je bil na gradu. Nekega dne je oče prinesel dvema sestrama in Pepelki, kar so si želele. Prvi sestri je prinesel veliko lepih oblek, drugi veliko različnih draguljev. Oče je Pepelko vprašal, kaj hoče. Pepelka je rekla, da na poti najde leskovo šibo. Ko se je oče vrnil, je prvi sestri dal obleke, drugi pa dragulje, Pepelki pa leskovo šibo.

Ana Damjanić, 2. r., OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica: Renata Sanou Mlakar

Nekoč je imel oče enega otroka, ampak mu je žena umrla. Nekega dne je nekdo potrkal na vrata. To je bil gospod poštar. Pepelka je odprla vrata in prebrala pismo. V pismu je pisalo, da je bila povabljena na ples. Ko sta zlobni sestri slišali za zabavo, sta še oni šli na ples. Pepelka ni imela obleke, ampak je prišel čaroben žužek, ki ji je dal obleko in je šla na ples. Ko je plesala, je izgubila čeveljček. Princ pa ga je našel. Naslednji dan je princ prišel do hiše in potrkal. Mačeha je odprla vrata in princ ji je rekel, da je prišel pomerit čevelj. Ker pa je imela sestra enako število noge in ji je bil čevelj prav, se je princ poročil z zlobno sestro. Ampak si je Pepelka že drugi dan našla princa.

Sofija Damjanić, 2. a, OŠ Martina Krpana Ljubljana, mentorica: Renata Sanou Mlakar

 

V gozdu                                 

Šli sva v gozd po kostanj. Prišli sva domov in ga pekli.
Čez okno sva videli ptico, skočili nanjo in odleteli nazaj v gozd. Priletela je sova. Močno je zaskovikala. Ustrašili sva se in se skrili za smreko. Tam sva videli še prijatelja. Izgubil se je tudi on. Skupaj smo zagledali medveda in vsi skupaj skočili na luno! 
Luna nas je odpeljala k nam domov, kjer smo pili topel čaj.
Tisti, ki je to zgodbo poslušal, je lahko vesel kot mi. Lahko noč vsem

Ajda Musek in Daria Nirova, 1. r., OŠ Danile Kumar, Ljubljana, mentorici: Jasmina Frol in Jožica Rupar 

Šli smo v gozd in jaz sem videla metulja. Prikazal se je medved in pobegnila sem na drevo. 
Videla sem veverico in  medvedovega mladička. Priletel je še čuden metuljček v obliki medveda, moja očala so hodila po drevesu, prileteli so še ljudje iz papirja. 
Medved je pobegnil, ker se je ustrašil.
Srečala sem sovico, ki je priletela. Imela je čudne oči. Videla sem glavo, ki je hodila sama in so ji roke rastle iz ušes!

Tamara Radilj, 1. r., OŠ Danile Kumar, Ljubljana, mentorici: Jasmina Frol in Jožica Rupar 

Šla sem v gozd nabirat plodove. Znočilo se je in izgubila sem se.  Srečala sem prijaznega volka, bil je lačen. S seboj sem imela kos mesa. Takoj sem mu ga dala. Ker je bila že tema, si nisem upala domov. Iz najdenega blaga sem postavila šotor. Z volkom sva v njem prenočila. Sredi noči sva se zbudila, slišala sva kopita, šla sva ven in videla stopinje konjev. Prišel je divji konj, podrla sva šotor, volk mi je pomagal vse znesti na drevo. Tam sva znova postavila šotor. Končno sva prespala noč. Gozd je postajal vse večji, zato sva tam ostala za vedno.

Erika Semolič, 1. r., OŠ Danile Kumar, Ljubljana, mentorici: Jasmina Frol in Jožica Rupar 

S prijatelji smo se izgubili v gozdu. Razmišljali smo, da bi naredili hiško na drevesu. Našli smo kamenje za brusit. Lotili smo se izdelovanja hiške.  Ko nam je uspelo, smo bili veseli. Poiskali smo listje za posteljo. Tam smo prespali noč. Naslednji dan smo ugotovili, da moramo izdelati še lestev. Pod drevesom smo izdelovali lestev in se igrali. Kar naenkrat je nekaj zašumelo, vsi smo se skrili za drevo. Videli smo, da je medved. Medved ni bil zloben in skupaj z njim smo se zabavali. Našli smo lovsko pištolo in jo imeli za spomin. Ogledali smo si jo in potem je že bilo jutro. Našli smo pot za domov. Med potjo smo nabirali maline in jagode. Prišli smo domov, mamica nas je poujčkala. 

Senri Saito, 1. r., OŠ Danile Kumar, Ljubljana, mentorici: Jasmina Frol in Jožica Rupar 

 

Dva medvedka

Nekoč je živel medvedek
In imel je lepo prijateljico deklamacijo.
Si je sam izmišljal imena, ker ga še ni imela.

Drug drugega sta povabila v gostilno na med,
ampak mama je zakričala: 
ni časa za med, je treba sanje imet!

Drugi dan se je zgodilo,
da za med se je izgubilo povabilo;
oba sta zakričala, zatulila
in se igrala, da imata med.

Potem je mama zakričala:
v redu, ga bom šla iskat!
Še malo časa imamo, kmalu bo kosilo.

Zdaj pa je bil lep, lep dan 
in kmalu bo tudi zaspan …

Ajda Musek, 1. r., OŠ Danile Kumar, Ljubljana, mentorici: Jasmina Frol in Jožica Rupar 

 

Jaz med dimniki

Zbudil sem se v lepo sončno jutro. Kot po navadi sem pogledal, če so dimniki čisti. Pred nakupovalnim centrom Mercator sem splezal na dimnik. Ta dimnik je bil v slamnikarski tovarni. Iz dimnika je prišlo čudno ropotanje. Skočil sem v dimnik in pokazal se je predor. Malo prestrašen in radoveden sem vstopil vanj. Takoj ko sem stopil v predor, sem se znašel v galeriji. Na sliki z lutko sem se znašel v Slamnikarskem muzeju in se naučil delati klobuke. Ko je bilo vsega tega konec, sem se znašel na vrhu dimnika, od koder sem opazoval okolico.

Ian Krizmanić, 3. r., OŠ Rodica, mentorica: Mateja Jakoš Vasle

 

Orkester

V deželi Glasbe sta živeli mama Viola in hčerka Violina. Nekega dne je mala Violina vprašala mamo: »Zakaj se ne smem družiti z bobnom?« »Zato, ker smo mi uglajena glasbila, oni pa le dajejo ritem,« je razložila mama.
Naslednji dan je mala Violina šla v šolo. Učiteljica Flavta je rekla, da bodo sestavili orkester. 
Ko je Violina prišla domov, je od vsega navdušenja zaklicala: »Mami, mami! Sestavili bomo orkester!« 
»Kaj? Kako? Kakšno učiteljico pa imate!« se je razburila mama. »Jutri grem na govorilne ure!«
In res. Mama Viola je odhitela na govorilno uro. Tam je učiteljici Flavti rekla, da njena hčerka že ne bo nastopala skupaj z drugimi glasbili. Učiteljica Flavta se je razjezila in mami predvajala posnetek skladbe, v kateri igrajo vsa glasbila. Pokazala je mami Violi, da lahko skupaj zaigrajo neverjetno dobre skladbe.
Ko je mama Viola prišla domov, je rekla svoji hčerki: »Super, da imate takšno učiteljico. Koncert je res dobra ideja. Upravičujem sem, da sem se razjezila.«
Pridno so vadili in čez  mesec dni so vsi sošolci  nastopili kot en orkester. Ko je bilo nastopa konec, je mama Viola ugotovila, da se skupnimi močmi daleč pride.

Lucija Topovšek, 3. r., POŠ Tabor, mentorica Darja Savinek

 

Nogomet

Rad se ukvarjam s športom. Najrajši  igram nogomet. Najprej sem ga igral v Taboru, 
nato sem začel trenirati na Vranskem. Ko sem na treningu,  sem golman. 
Uživam tudi v gledanju tekem na televiziji. 
Upam, da bom kdaj videl  kakšno v živo. Zelo si želim dres Luka Modriča. 
Doma rad vsak prosti čas izkoristim za nogomet. Igram z bratom, očijem ali mamico. 
Tako pridobivam energijo za boljše učenje.

Ožbej Lesjak, 3. c, POŠ Tabor, mentorica Darja Savinek

 

Luknja

Ali veste za kakšno luknjo? No, jaz že. In to čisto najino –  mojo in od sosedovega fanta.
Takole je bilo. Bil je oblačen dan. S sosedom sva se spraševala, kaj  bi le počela. Odločila sva se, da nekaj v gozdu. Nato sva razmišljala, kaj bi lahko naredila. Sosed se  je spomnil!  Predlagal je: Kaj če bi naredila bunker. Lotila sva se dela. Izdelovala sva ga dan za dnevom, dokler ga nisva ustvarila. Naredila sva tudi blatno sankališče. Ugotovila sva, da potrebujeva  vodo. Sosed je šel po lopati. Kopala sva kar štiri dni. Četrti dan sva obupala, ker vodnega vira ni in ni bilo. Za nama pa je v gozdu ostala velika luknja, ki sva jo zasula kar z  listjem.

Jure Maček, 3. r., POŠ Tabor, mentorica Darja Savinek

 

SLIKA

Sonce vedno vzide, Nejc Kastelec

 

SLIKA
List, praskanka, Tara Farazin, 2. r., mentorica: Nevenka Pušnik, OŠ Janka Padežnika Maribor

SLIKA
Sestavljena zver z imenom PTI-ME-ZE-ŽE-MET-ŽI-SLON, barvni svinčniki, Rebeka Deželak, 7 let, Nova Gorica

SLIKA
Traktor, mešana tehnika, Julija Lenar, 7 let, mentorica: Renata Blagovič, OŠ Ljudski vrt Ptuj

SLIKA
Muce, voščenke, David Stergar, 6 let, mentorice: Arlena Bosnar Krajnc, Susane Berden in Nataša Cerović, OŠ Ljudski vrt Ptuj

SLIKA
Rdeča kapica, mešana tehnika, Elisa Dugonjić, 1. b, mentorici: Darinka Vrlinič in Vlatka Maček, OŠ Metlika

SLIKA
Pradedkova hiša, barvni svinčniki, Žiga Vraničar, 6 let, mentorica: Mojca Kobe, OŠ Metlika

SLIKA
Repa za kosilo, mešana tehnika, Hana Režek, 6 let, mentorica: Mojca Kobe, OŠ Metlika

SLIKA
Moj dom, barvni svinčniki, Iza Križe, 7 let, Ptuj

SLIKA
Vozimo se s šolskim avtobusom, mešana tehnika, Aurika  Srebrnič, 2. razred, mentorica: Nadia Beuciar, OŠ Alojza Gradnika, Števerjan (Italija)

SLIKA 
Sanjska ptica, kartonski tisk, Tomi Stegovec, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, mentorica: Anita Gaberšček

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

slika

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.