Ciciban

Januar 2020

Ciciban - že v 75. letniku

Tinka Bačič: Rada bi Cicibana brala še vnučkom!

Ciciban se je vselil k nam, ko sem bila stara eno leto, sestrica pa nekaj manj kot tri. V tistih najmlajših letih sta nama ga največ brali mama in babica. Stare revije imamo še vedno spravljene in ravno pred kratkim sem spet listala po njih.

Vse naj, najboljše, Ciciban!

V spominih zgodnjega otroštva so mi ostali Cicibani, letnik 1967/68, z naslovnicami Milana Bizovičarja. Živo mi je pred očmi deček na kozličku.

Jelka Pogačnik - O mojem Cicibanu

Samo malo mlajša sem od tega večno otroškega spremljevalca. Skušam se spomniti, kako sem ga prvič srečala. Pa se ne spomnim. Ker je bil z menoj že takrat, ko spominska skrinjica še ostaja zaklenjena.

Mira Voglar, pesnica, skladateljica, pravljičarka …

Mira Voglar, pesnica in skladateljica številnih priljubljenih otroških pesmi, nežnih, veselih, igrivih, skrivnostnih …, glasbena pedagoginja, brez katere si sodobne slovenske metodike predšolske glasbene vzgoje ni mogoče misliti. Avtorica imenitnih ugank in pravljic … Miška in krt, Moj rdeči avto, Leze, leze polžek počasi, Biba buba baja, Palček, pomagaj … Kdo ne pozna vsaj nekaj njenih malih umetnin?

Ciciban in Cicido – pogled prof. dr. Ljubice Marjanovič Umek, strokovnjakinje za razvojno psihologijo

Cicibana spremljam že več desetletij. V osemdesetih, ko je urejal revijo Božo Kos, sem pripravljala igrive didaktične naloge, kakršnih je v učbenikih in v mali šoli takrat primanjkovalo. Kot članica Cicibanovega časopisnega sveta sem s strokovnimi nasveti pomagala pri rojstvu Cicidoja – da bi nova revija v čim večji meri zadovoljila potrebe predšolskega otroka. Mnenje o obeh revijah tudi danes, ko revijo »proučujem« s svojo leto in pol staro vnukinjo v naročju, izhaja iz moje stroke, to je razvojne psihologije.

Časovni stroj, ki se imenuje Ciciban

Moji najdragocenejši spomini na prijateljevanje s Cicibanom so zagotovo povezani z ilustracijami. Še danes se stopim ob tistih, ki prikazujejo dogodivščine junakov Žabje šole Tereze Žerdin. Učitelja Zelenka, žabčka Regca, žabico Regico in njune sošolce je ilustrirala Jelka Reichman. Pripoveduje Tjaša Jazbinšek, nekdanja in sedanja bralka Cicibana.

Ciciban – izbrano in odgovorno za naše najmlajše

V sedemdesetih letih izhajanja je Cicibana ustvarjala vrsta piscev, ilustratorjev in ilustratork, strokovnjakov in strokovnjakinj in tudi kar dolga vrsta urednikov … Pravzaprav je bilo urednic več. Kako Cicibana doživlja Nataša Bucik, ki je bila njegova odgovorna urednica v obdobju med letoma 1992 in 2000?

Dolgoletna bralka in občasna sodelavka Mojca Luštrek

Če obrnete Cicibanovo rojstno letnico 45, dobite mojo: 54. Torej je ob mojem rojstvu leta 1954 štel že devet let. Kot učiteljski otrok sem se srečala z njim zelo zgodaj, ko še nisem znala brati. Starši mi niso utegnili prebirati, kar in kolikor bi si bila želela, zato sem se te imenitne veščine naučila že pred vstopom v šolo. Prvi šolski dan davnega leta 1961 je bil eden najsrečnejših v mojem življenju in tedaj sem postala tudi naročnica Cicibana.

slika

Novosti

 

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.