Cicido

Julij, avgust 2019

Tralala, hopsasa, tu je Cicido doma!

Cicido v 21. letu

Takole je o svojih spominih na začetna leta pri Cicidoju povedala ena od ustanoviteljic in prva oblikovalka Cicidoja, Jana Peršolja:

 Ko smo na uredništvu začeli razmišljati o novi reviji za najmlajše, sama še nisem imela otrok in sem se o vsebini, ilustracijah ali igrarijah večkrat posvetovala z nečaki. Radi so mi »pomagali« in spomnim se, da smo jih povabili tudi na fotografiranje za promocijski letak. Dolga leta je zgibanka za Cicido visela v njihovi otroški sobi… 
Spodaj prva promocijska akcija za Cicido; otroci s fotografije so zdaj že veliki … odrasli …

slika

 

Takole je povedal Zvonko Čoh, ilustrator in avtor animiranih filmov:

Spomnim se, da je revijica Cicido nastala na pobudo Cicibank, urednic Cicibana, ki so pogruntale, da bi bilo fino narediti eno revijo za najmlajše. Kot ilustrator sem za Cicido malo prilagodil sliko, z malo manj detajli in pazim, da ni kaj preveč okrutnega, npr. zmaj, ki koga poje pa mu iz gobca ven visi ena nogica, to bi bilo že malo preveč (smeh).

 

Takole  je o svojih spominih na Cicido povedala urednica mladinskega leposlovja Alenka Veler, ki je skoraj desetletje urejala tudi reviji Cicido in Ciciban:

Cicibanov mlajši bratec je ravno v letu, ko sem se pridružila uredniški ekipi, naredil svoje prve korake. Z njim sem se potepala po svetu umetnosti, literature in didaktike za najmlajše ter se tudi sama učila. Prirasel mi je k srcu, in tudi če ga ne soustvarjam več, se ga vedno znova neizmerno razveselim – čisto tako kot moj petletni sin. 

 

Njegovo ustanoviteljico in prvo urednico Natašo Bucik smo vprašali, kakšni so njeni najlepši spomini na Cicido.

Najlepše je bilo delo z avtorji, tisto veselje ob tem, ko sem od kakšnega avtorja dobila pesem ali besedilo za katerega sem takoj vedela, da bo trajnejše, da ne bo objavljeno le v Cicidoju, ampak bo nekoč izšlo v knjigi. Lepi so bili tudi trenutki, ko so ilustratorji prinašali svoja dela in sem nestrpno pričakovala, kaj bodo pokazali. Vedno znova sem bila presenečena nad njihovo ustvarjalnostjo. 

 

O spominih na začetna leta Cicidoja smo povprašali ilustratorko Jelko Reichman, ki je narisala prvo Cicidojevo naslovnico in kasneje tudi največ Cicidojevih naslovnic. 

Spominja se Cicidojevih začetkov. Počutim se kot babica pri porodnih krčih Cicidoja, saj sem bila zraven od samega začetka. Ko je prišla ideja za nastanek revije za male, predšolske otroke, smo premišljevali o mnogih imenih, Mali Ciciban in podobno, na koncu pa je revija dobila ime Cicido. Spomnim se, da sem za tisto čisto prvo naslovnico Cicidoja narisala miško, ki meša kašo. Zelo rada rišem za Cicido in Ciciban, saj nasploh najraje ustvarjam za majhne otroke.

 

Takole  je o svojih spominih na Cicido povedala priznana pisateljica, pesnica in pripovedovalka Anja Štefan:

Cicido je otrok naše takratne urednice Nataše Bucik. Zelo živo se spomnim, kako se je pred nastankom z nami avtorji posvetovala o njegovem imenu in nam razlagala, kakšen bo: večji format, z velikimi ilustracijami in kratkimi, preprostimi besedili, revija za čisto majhne. Kot avtorica, ki se nagiba v kratko in preprosto stran, sem torej takoj postala Cicidojeva. Radovedno sem pričakovala vsako novo številko in se veselila ilustracij k svojim besedilom. Takrat so bili moji otroci še majhni, kar naprej smo ga imeli po rokah in nam je bil eno izmed odličnih skupnih zatočišč.

 

O spominih na začetna leta Cicidoja smo povprašali tudi Cicidojevo avtorico Marjanco Jemec Božič. Takole je povedala naša ilustratorka o svojih spominih:

Ko razmišljam o Cicidoju, ki je letos star 20 let se mi zdi, da je bila zamisel o dveh revijah genialna. Pri svojem delu za revijo sem vedno z velikim veseljem prijela za svinčnik in barvice in prelila besedilo v sliko. Cicidoju želim še dolgo in srečno življenje med nami.

slika

Novosti

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.