Cicido

Julij, avgust 2019

Tralala, hopsasa, tu je Cicido doma!

Novosti

Cicido v vrtcu in doma

slika

Kakovostna leposlovna in poljudna revija je tudi motivacija za obisk večje knjižnice v vrtcu in velike splošnoizobraževalne knjižnice. Ob gledanju in prebiranju Cicidoja otrokovi odrasli mimogrede opazimo, katera pisateljica, kateri ilustrator bolj pritegneta zanimanje našega otroka, katero pesmico rad zapoje z nami, katero področje vsrka vso njegovo pozornost, kje pa je, nasprotno, negotov. V knjižnici bomo poiskali dela teh avtorjev, dela s teh področij, pobrskali bomo za primernimi glasbenimi zgoščenkami, filmi ... 

Mlajši bratec Cicibana bo spremljal predšolske otroke že 21. leto!

Leposlovje, umetniška ilustracija in glasba na Cicidojevih straneh – vse to je izbrano z nič manjšo skrbjo kot v Cicibanu in s prepričanjem, da umetniška dela pomembno sooblikujejo ne samo otrokov estetski čut, ampak celotno osebnost. »Za otroka izbiramo s pinceto, ne z lopato,« nekako tako je rada rekla naša uredniška vzornica Kristina Brenkova. Cicido zajema iz zakladnice ljudskega slovstva, iz domače in svetovne literature, tudi zanj kot za Cicibana pišejo glasbo sodobni slovenski skladatelji, na njegovih straneh lahko otrok prvič stopi v galerijo odlične slovenske ilustracije. Tu bo srečal raznolike likovne svetove Jelke Reichman, Jelke Godec Schmidt, Lile Prap, Marjana Mančka, Zvonka Čoha, Petra Škerla, Ane Zavadlav, Tanje Komadina, Silvana Omerzuja, Polone Lovšin, Maje Kastelic … in še mnogih drugih. Spoznaval bo tudi žlahtne pravljičarke Marlenko Stupica, Ančko Gošnik Godec, Marjanco Jemec Božič. Z naslovnice ga bodo pozdravljali motivi iz kratkih pesmic, ugank in dopolnjevank Jelene Isak Kres. Slikala jih bo Maša Kozjek.

V Cicidoju je vsega po malem

V Cicidoju najdete pesmice za petje in igro, ljudske pravljice, prirejene tako, da so prijetne za branje ali za pripovedovanje, tu so avtorske črtice klasikov in sodobnikov za večerno branje, za spodbujanje pogovora. V reviji je vedno objavljena ena dolga zgodba s številnimi ilustracijami, ki se bere, gleda, premleva počasi in večkrat, kot slikanica. V Cicidoju bo otrok lahko prisluhnil umetelni besedi Kosovela in Župančiča, Pavčka in Grafenauerja, Zajca in Svetlane Makarovič, Anje Štefan … Poslušal bo, kako živijo in se igrajo drugi otroci. Reševal bo uganke. Pel nove pesmi. Letošnji Cicidojevi skladatelji so Tadeja Vulc, Dušan Bavdek, Uršula Jašovec, Boris Vremšak, Jani Golob, Anže Rozman,  Damijan Močnik, Vitja Avsec, Ambrož Čopi in Marko Mihevc. 

Se igram. Mnogo znam!

Najobsežnejša poučna rubrika v Cicidoju nosi vabljiv naslov Rišem, barvam in čečkam. Se igram. Mnogo znam. Prinaša preproste, a učinkovite igrive naloge, ki jih otrok večinoma lahko reši sam, saj ga vodi slika. Ob tem se uri v pozornem opazovanju, logičnem sklepanju, natančnem jezikovnem izražanju, grafomotoriki,  glasovni analizi, pridobiva številske predstave –  predvsem pa samostojnost in samozavest. V Cicidoju bodo še rubrika Moja čustva medijske psihologinje Martine Peštaj, priljubljeni Kuku psihologinje Nataše Bucik, Opazujemo naravo biologinje Jelke Pogačnik, Žabica Žana z vsebinami za malčke, rubrika Bilo je nekoč, v kateri bomo spoznavali stare predmete naše kulturne dediščine z likovno pedagoginjo Silvo Karim (s klikom na aplikacijo HP Reveal ali na spletni strani si lahko ogledamo tudi video film s prikazom stare obrti); likovna pedagoginja Petra Primc Marko pa pripravlja likovno-tehnične delavnice Gremo delat! Vsebina je zelo raznolika – pripravljamo jo z mislijo na različne otroke z različnimi interesi in zmožnostmi. Z zvočnim posnetkom (aplikacija HP Reveal ali pa www.cicido.si) bo v vsaki številki povezan prevod angleške ljudske otroške pesmice, objavljen z izvirnikom in slovarčkom ter nalepkami.

Cici Vesela šola 

slika

Je stalna poljudna rubrika revij Ciciban in Cicido in obenem največja slovenska šola. V njej se tudi letos uči in igra več kot 70.000 otrok iz skoraj 1000 vrtcev in šol – vsi sodelujoči lahko na ciciveselošolskem dnevu dobijo Cici pohvalo. Cici Vesele šole so zasnovane tako, da nas iz igralnice ali otroške sobe peljejo na vrt, v gozd, na izlet, v knjižnico, gledališče, muzej, skratka v živo dejavnost in v širni svet. 

Vzgojiteljicam in staršem je namenjena spletna stran www.cicido.si. Poleg kontaktnih rubrik Cici nabiralnik in Umetnija meseca na teh straneh odrasli najdejo vsak mesec vodnik po reviji, sezname dobrih knjig, razpise natečajev in druge aktualnosti. V letošnji pomladi bomo  gledali najboljše otroške izdelke 14. bienalni likovnega natečaja Cici umetnije najprej v Ljubljani, nato v Ajdovščini; proti koncu leta pa še v Slovenski Bistrici.
Bolj kot otrokom pa je spletna stran www.cicido.si namenjena učiteljicam, učiteljem in staršem. Poleg kontaktnih rubrik Cici nabiralnik in Umetnija meseca na teh straneh odrasli najdejo vsak mesec vodnik po reviji, sezname dobrih knjig, razpise natečajev in druge aktualnosti.
 
Naj vam mesec ne mine brez Cicidoja! 
 
Odgovorna urednica Maja Žugič, urednica Slavica Remškar,  sodelavka za projekte Urška Skvarča in oblikovalka Ksenija Marc

 

slika

Novosti

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.