V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Boris Pahor ob 107. rojstnem dnevu

Častitljivih 107 let Borisa Pahorja

Tržaški pisatelj Boris Pahor je 107. rojstni dan proslavlja v krogu prijateljev in z modrimi mislimi za naš čas.

Boris Pahor tokrat zaradi epidemije praznuje svoj 107. rojstni dan v varnem zavetju doma, v krogu svojih najbližjih in prijateljev. Še vedno sledi svojemu poslanstvu pričevalca 20. stoletja, kritično pa se odziva tudi na aktualno dogajanje. 

Vrsto let je tržaški pisatelj svoj rojstni dan praznoval med bralci, navadno z novo knjigo. Letošnje leto je zaradi epidemije koronavirusa drugačno, a za Borisa Pahorja vendarle posebno.

Kot edini še živeči očividec požiga Narodnega doma v Trstu je po 100 letih dočakal njegovo vrnitev slovenski narodni manjšini v Italiji, ob obletnici pa sta mu predsednika obeh držav, Slovenije in Italije, izročila najvišji državni odlikovanji.

Pričevalec 20. stoletja

Pahorjevo življenje so zaznamovale vojne in totalitarni režimi, zato na osnovi lastnih izkušenj vztrajno opozarja na njihove pasti. Njegova življenjska zgodba je predstavljena v obsežni monografiji Tako sem živel: stoletje Borisa Pahorja avtorice Tatjane Rojc, ki je pri Mladinski knjigi izšla ob pisateljevem 100. rojstnem dnevu.

Življenjska pot Borisa Pahorja izrisuje tudi celotno dvajseto stoletje. Kritično pa se odziva tudi na dogajanja 21. stoletja, kar dokazuje knjižica Tako mislim, ki je pri Mladinski knjigi izšla lani, ob njegovem 106. rojstnem dnevu.

Trdno verjame v človeka

Pred svojim 107. rojstnim dnem je v pogovoru z novinarko Nevo Zajc razkril »recept« za svoj življenjski vitalizem. Delno ga pripisuje genom, a tudi svoji odločitvi, da bo pričevalec resnice. Pri tem »trmasto« vztraja, vse odkar se je rešil taborišča.

V pogovoru se je ozrl na svojo življenjsko pot in med mejniki še posebej izpostavil izid svoje knjige Nekropola v Franciji, ki ga je izstrelila v pisateljsko orbito. Seveda ni zaobšel niti aktualnega obdobja korone. Epidemija je v njegovih očeh še ena preizkušnja za človeštvo, ki mora dati prednost dobroti, medsebojni pomoči in solidarnosti. Le tako lahko ta svet postane boljši.

Čestitke ob 107. rojstnem dnevu

Mnogi bralci so mu v preteklih letih želeli osebno voščiti ob njegovem rojstnem dnevu. Navadno so srečanja potekala v povsem polnih knjigarnah. Letos Boris Pahor praznuje doma. Obiski se sicer vrstijo že več dni. V imenu Mladinske knjige in Cankarjeve založbe mu bo čestital Peter Tomšič, predsednik uprave Mladinske knjige.

Zvesti bralci pa mu bodo dobre misli poslali tudi z njegovo knjigo v rokah.

Tako mislim
Tako mislim
Boris Pahor

Menu