Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Detektiv Strike znova v akciji

Detektiv Strike znova v akciji

Imate radi klasične krimiče s prepričljivim likom detektiva v glavni vlogi?

Potem ste prve tri romane iz serije o zasebnemu detektivu Cormoranu Striku, ki ga je pod psevdonimom ustvarila slovita J. K. Rowling, zagotovo prebrali. Po Klicu kukavice, Sviloprejki in Po poti zla zdaj nove dogodivščine vojnega veterana iz Londona prinaša roman Smrtonosna belina.

Detektiva Cormorana Strika je avtorice uspešne serije o Harryju Potterju in romana Nadomestne volitve prvič predstavila leta 2013. Po objavi sprva prav posebnega navdušenja ni bilo, vse dokler se ni tri mesece po izidu razvedelo, kdo je pravzaprav Robert Galbraith, avtor romana Klic kukavice. Pisateljica se je namreč odločila za pisanje pod psevdonimom, saj je želela dokazati sama sebi, da lahko izda knjigo, zato ker je zgodba dobra in ne zato ker je ona slavna.

Čeprav je prava identiteta Roberta Galbraitha zdaj že dolgo znana, pa J. K. Rowling serijo še vedno piše pod psevdonimom – najprej zato, da se ločujejo od njenih drugih del, pa tudi zaradi bralcev, da točno vedo, kaj lahko pričakujejo od romana.

Slava priljubljene pisateljice gor ali dol, za uspeh se ima serija zahvaliti večplastni zgodbi in seveda izjemnima glavnima junakoma, detektivu Strike in njegovi pomočnici Robin. Lik detektiva, ki ima še iz časov svoje vojaške kariere izjemne zmožnosti opazovanja, je sicer izmišljen, so pa resnične njegove izkušnje. Informacije o vojaškem življenju je J. K. Rowling črpala iz pogovorov s številnimi udeleženci vojaških spopadov.

Nenavaden par, ki rešuje nadvse zapletene zločine, je navdušil tudi kritike, bralcem pa tako zlezel pod kožo, da so komaj dočakali, kdaj bodo lahko prebrali novo knjigo. »Strike in Robin sta spet neustavljivo privlačna,« so zapisali pri New York Timesu.

Tako je že naslednje leto izšla Sviloprejka, druga knjiga iz serije, v kateri Striku po uspešno razrešenem primeru umorjene manekenke posel zacveti. Med drugim se nanj obrne tudi žena uspešnega pisatelja Owena Quina, ki je izginil neznano kam. Gospa je prepričana, da gre le še za eno v vrsti moževih ekscentričnih odsotnosti, in detektiva prosi, naj ga poišče. Toda pisatelja kmalu najdejo pošastno umorjenega v nenavadnih okoliščinah.

Cormoran Strike in njegova prikupna asistentka imata znova polne roke dela v tretjem delu z naslovom Po poti zla, saj Robin prejme paket z odrezano žensko nogo. Strike se takoj domisli štirih ljudi iz svoje preteklosti, ki bi bili po njegovem zmožni takšne skrajne brutalnosti. Ker se policija zapiči v osumljenca, ki ga Strike prvega črta s seznama, morata z Robin stvari vzeti v svoje roke. A medtem ko proučujeta temni in izprijeni svet preostalih treh moških, se okrutna dejanja vse bolj množijo in preiskava se sprevrže v vratolomno tekmo s časom …

Smrtonosna belina, četrti del uspešne serije, je po besedah avtorice njen najljubši, saj je bilo pisanje te zgodbe zanjo še posebej zahtevno. Tokrat namreč ne gre le za zapleten zločin, pač pa se je J. K. Rowling poglobila tudi v razmerje med Cormoranom in Robin, ki je od pomočnice napredovala v družabnico. Odnos med glavnima likoma se namreč zaplete kot še nikoli prej.

Sicer pa se zgodba romana vrti okoli mladega Billyja, ki Strika prosi za pomoč pri razvozlanju zločin, ki ga je videl v otroštvu. Čeprav ima Billy duševne težave in se spomni bolj malo podrobnosti, detektiv verjame njegovi pripovedi. Toda še preden mu zastavi dodatna vprašanja, fant zbeži. Strike in Robin se odpravita raziskovat po londonskih ulicah, v parlament in na podeželsko posestvo.

Na vprašanje, koliko delov bo imela ta kriminalna serija, Rowlingova diplomatsko odgovarja: »Kolikor bom imela zgodb.« Pred časom je tudi napovedala, da bo število kriminalk zagotovo preseglo število knjig o priljubljenem Harryju Potterju.

Zgodb je očitno dovolj tudi za sedemdelno televizijsko serijo, v kateri sta zaigrali angleška igralca Tom Burke, ki smo ga lahko opazili v BBC-jevi seriji Ana Karenina, in Holliday Grainger, ki je do zdaj dobivala manjše vloge v sicer pomembnih britanskih produkcijah, kot so Veliko pričakovanje, Pepelka in Jane Eyre.

Čas je torej za veliko napete akcije.

Menu