V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Gregor Medved, vodja knjižnega kluba Svet knjige

Gregor Medved: »S knjigo pobegnemo od ekranov«

Vodja knjižnega kluba Svet knjige o bralnih navadah Slovencev in poslanstvu našega najstarejšega knjižnega kluba.

Gregor Medved je eden tistih ljudi, ki zelo dobro vedo, kaj Slovenci radi in z navdušenjem beremo. Naš najstarejši in največji knjižni klub Svet knjige, ki deluje že več kot 45 let, vodi od leta 2015. Klub, ki združuje tako največje bralske zanesenjake kot najmlajše bralce (v okviru Sveta knjige namreč deluje tudi Ciciklub za otroke od 0 do 9 let), več kot 50.000 članom vsako četrtletje ponudi zanimiv in pester izbor knjižnih naslovov.

Gregor o knjigah govori z velikim zanosom, saj je prepričan, da so v današnjem času, polnem hitrosti in kaosa, postale zatočišče pred nevihto in svetilnik na razburkanem morju.

Gregor, kaj ste nazadnje prebrali?

Kot očka male Zarje sem pred kratkim po dolgih letih znova prebral veliko slovensko uspešnico Moj prijatelj Piki Jakob. Moram priznati, da kar z nostalgijo, predvsem pa me je znova navdušil mali pliško iz Pariza, ki z navdušenjem je francosko solato in med igranjem šaha dobesedno – »požira šahovske figure« ...

Če odštejem otroške knjige, je med naslovi, ki so me v zadnjem času najbolj navdušili, tudi Predanost, delo Angele Duckworth. Profesorica psihologije na osnovi najnovejših znanstvenih dognanj in lastnih izkušenj opisuje dve paradigmi, ki »obremenjujeta« sodobnost in sodobne starše: mit o pomembnosti inteligenčnega količnika in prirojenega talenta. Knjiga pa opisuje posameznike, ki niso izstopali niti po inteligenci niti niso imeli prirojenega talenta za šport, znanost ali umetnost, so pa z izjemno predanostjo, nepopustljivo vztrajnostjo in strastnim prizadevanjem prišli do vrhunskih rezultatov na različnih področjih. Podobne dosežke Slovencev predstavlja knjiga (Ne)znani Slovenci. Takšne in podobne knjige bralce silijo k razmisleku o lastni predanosti, motivaciji in vztrajnosti. In prav to je tudi eno od poslanstev knjig.

Temu poslanstvu že 45 let sledi tudi Svet knjige. To je res dolga doba. Kako se je pravzaprav začelo?

Da, za nami je že več kot 45 let zanimivih izkušenj, več kot 23 milijonov prodanih knjig in sto tisoče članov in bralcev, ki so rasli s knjigo. Kajti – če povzamem slogan kluba ob njegovi 20-letnici – se nam z vsako knjigo odpre nov svet.
Začetki knjižnega kluba segajo v čas, ki je bil izjemno naklonjen knjigi in branju. V čas, v katerem smo knjige in druge dobrine kupovali drugače kot danes. Ni bilo interneta in mobilnih naprav, preko katerih kjerkoli in kadarkoli pridemo do želenih informacij o knjigah in izdelkih, ki jih lahko s pomočjo sodobne tehnologije tudi kupimo z le nekaj kliki na računalniku ali telefonu. Leta 1974 v poštnih nabiralnikih nismo vsak dan našli gore promocijskih tiskovin. 
Je pa na naslove tisoče in tisoče članov vsake tri mesece prispel katalog z izborom najboljših in najkakovostnejših knjig. To je bilo za tisti čas izjemno in edinstveno! S pomočjo knjižnega kluba se je bralo tudi v najbolj odročnih krajih v Sloveniji. Po desetih letih delovanja je Svet knjige združeval že več kot 150.000 ljubiteljev knjig.
Knjigo je klub približal ljudem in jo naredil bolj dostopno. Člani so knjige lahko naročili po pošti, telefonu ali jih kupili v klubskih centrih. Najbolje prodajane knjige so se takrat prodale v 50.000 izvodov ali celo več. To so bili časi (smeh).

Kdo so današnji člani?

Struktura članov Sveta knjige je sicer na las podobna siceršnjemu profilu slovenskih bralk in bralcev. Tipična predstavnica našega kluba je ženska, stara od 30 do 50 let. Kot zanimivost povejmo, da nam je 1.500 članov zvestih že vseh 45 let. Z velikim veseljem opažamo močan trend prihoda novih, mlajših članov in članic. To so mladi, ki se osamosvajajo, odhajajo na svoje in se ob tem zavedajo pomena knjig – za njih same, še bolj pa za njihove otroke. 
Praviloma so bili v svoji primarni družini obkroženi s knjigami in jih v svojem novem okolju pogrešajo. Velika večina se že tudi zaveda pasti pretirane uporabe »ekranov« pri mlajših otrocih.

Kako pa je na splošno s knjigo danes?

V Svetu knjige verjamemo, da je knjiga – in z njo poglobljeno branje – v današnjem hitrem in pogosto kaotičnem času še pridobila na pomenu. Znova prevzema svoj prvotni pomen: je zatočišče pred nevihto, otok sredi morja ali svetilnik na razburkanem morju vsakodnevnega življenja. 
Vsem nam namreč, starim in mladim, primanjkuje zbranega in pozornega branja. Morda res beremo celo več, vendar povečini z ekranov, hitro, nezbrano, površinsko. In če se lotimo knjige ali daljšega teksta iz revij, hitro ugotovimo, da naša bralna »kondicija« ni najboljša.

»V Svetu knjige verjamemo, da je knjiga – in z njo poglobljeno branje – v današnjem hitrem in pogosto kaotičnem času še pridobila na pomenu.«

Kaj je torej poslanstvo Sveta knjige? Promovirati branje?

Zagotovo. Tudi v prihodnje bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bodo naše članice in člani obveščeni o najboljših, najbolj priljubljenih domačih in tujih izdajah. Od knjig za naše najmlajše in otroke do zgodb za mladostnike, ki že obravnavajo težave, ki jih tarejo. Od ljubezenskih in kriminalnih zgodb do zgodovinskih knjig in največjih klasikov literature. Med najbolj zaželenimi in branimi v klubu so tudi kuharski in poljudno-znanstveni priročniki ter popotniške knjige, knjige za samopomoč in pomoč pri vzgoji.
Naše poslanstvo vidimo v tem, da člane obveščamo o novostih in novih zgodbah, ki bi jih utegnile zanimati. Pripravimo jim pester izbor najboljšega. Knjiga je lepo darilo, zato nas ne preseneča več, ko kakšen član kupi kar sedem Mehurčkov ali pet Muc copataric! 

Pa bodo mlajše generacije še brale?

Bodo, če se bomo dovolj potrudili – kot starši in družba! Za program Sveta knjige in otroškega kluba Ciciklub zato še posebej pazljivo izbiramo knjige, ki vzgajajo, učijo in zabavajo hkrati. Zavedamo se, kako pomembna je knjiga že v najnežnejšem otrokovem obdobju. 
Prvim barvitim kartonkam sledijo potipanke in zvočne knjigice. Kako lepa je zgodbica o malem medvedku, ki ne potrebuje več dude, ali pa zgodbica o Roku in čarobnih besedah hvala in oprosti. Da ne omenjam zgodbic o kahlici ali pa zgodbice Čigav kakec pa je to! 
Ko pa pridejo na vrsto slikanice z legendarnimi junaki, se otrokom odpre popolnoma nov svet. Ko naše najmlajše člane v klubskih centrih obišče npr. maskota Muce copatarice, Mačka Murija ali Pikija Jakoba, nam njihovi nasmehi in iskrive oči sporočajo, da delamo lepe in prave stvari. In verjamemo, da so otroci poslej »začarani« s knjigami, učenjem in spoznavanjem sveta, kar je za naše male junake tako zelo pomembno.

Zakaj vse je torej pomembno branje?

Branje je tako za otroke kot nas starejše res zelo pomembno. Z branjem se lahko zabavamo, se umirimo in za trenutek pozabimo na vsakdanji stres. Z branjem negujemo in razvijamo empatijo in sposobnost razumevanja drugih, njihovih čustev, stališč, mnenj. 
Z branjem knjige pobegnemo (naši otroci pa prav tako) od ekranov. Z branjem ohranjamo ostrino misli vse do poznih let. Če beremo pravljice skupaj z otrokom, ustvarjamo močno čustveno vez, ki nas poveže za vedno …
 

»Knjiga je lepo darilo, zato nas ne preseneča več, ko kakšen član kupi kar sedem Mehurčkov ali pet Muc copataric!«

Lahko člani Sveta knjige kupujejo tudi prek spleta?

Seveda. Na spletnih straneh Sveta knjige in Cicikluba je možno kupovati noč in dan. Veliko naših članov ceni možnost nakupa iz naslonjača. Je pa oseben stik s kupcem pri prodaji knjig izredno pomemben, zato smo posebej ponosni na naše klubske centre, ki ponujajo priložnost za pristen stik nas z našimi člani, kupci, bralci. 
Naše sodelavke in sodelavci poslušajo, svetujejo, usmerjajo in pomagajo … Velikokrat so oni prvi, ki slišijo tako kritiko kot pohvalo ali predlog. To je pravzaprav bistvo naše storitve. Člani imajo le tako priložnost, da knjigo odprejo, prelistajo, povonjajo … Član pa lahko knjigo naroči tudi preko telefona in pošte.

Članom še vedno pošiljate katalog?

Da, še vedno. Vsake tri mesece prejme član bogat katalog z izborom najboljšega, kar ponuja slovenski knjižni trg. V njem najde 500 izbranih naslovov, v klubskih centrih in na spletu pa lahko izbira med kar 2.000 knjigami in drugimi izdelki. Vsako četrtletje je na voljo med 120 in 150 novosti.

Kaj pa članarina?

Članarine v klubu ni. Vse, kar pričakujemo od člana, je, da v obdobju dveh let vsako četrtletje kupi en izdelek iz rednega programa. Najnižji znesek nakupa ni določen.

Lahko povzamete vse prednosti in ugodnosti članstva v Svetu knjige?

•    Izbor najboljšega s celotnega slovenskega trga: največje svetovne in domače uspešnice, večni klasiki, knjige za vso družino!
•    Vedno najmanj 20 % popust na knjige, pri posebnih ponudbah in akcijah pa tudi do 70 % popust!
•    Preglednost ponudbe, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne bralke in bralce!
•    Posebne ugodnosti za člane Sveta knjige: popusti pri nakupu vstopnic za kulturne in druge prireditve.
•    Brezplačen katalog 4-krat na leto.
•    21 klubskih centrov po Sloveniji.
•    Udobno in preprosto naročanje preko interneta 24/7 na www.svetknjige.si.

Menu