Išče se predsednik

James Patterson je eden najbolj priljubljenih piscev kriminalk na svetu, Bill Clinton pa eden najbolj priljubljenih ameriških predsednikov.

Združila sta moči in napisala presenetljivo veličasten triler, v katerem se akcije polno branje prepleta s podrobnostmi iz zakulisja delovanja Washingtona, ki jih lahko pozna le predsednik ZDA.

Ljubitelji kriminalk in bralci Pattersonovih knjig dobro poznajo njegov svojevrstni slog pisanja, ki je do danes – po več kot štiridesetih letih – že postal njegov zaščitni znak. Tipičen roman ima približno 150 poglavij, pri čemer je vsako dolgo največ tri strani. Odstavki so kratki, pogosto sestavljeni iz ene oz. dveh povedi. Za Pattersona je divji ritem dogajanja pač pomembnejši od sloga. A množice bralcev to očitno ne moti; njegovo pisanje res ni visoka umetnost, je pa odlična zabava.

O tem namreč pričajo enormne količine prodanih knjig: Patterson naj bi po vsem svetu prodal več kot 380 milijonov knjig. A ne le to, njegove knjige se redno uvrščajo na vrhove knjižnih lestvic, čeprav jih kritiki vztrajno ignorirajo. Prav to pa naj bi bila njegova največja bolečina. »Naredil sem nekaj pomembnega, česar ni lahko narediti. Če bi bilo tako lahko, bi to počela množica ljudi.«

Znano je, da Patterson pogosto sodeluje z različnimi avtorji: z Maxine Paetro je, denimo, napisal Zasebnost, z Lizo Marklund roman Morilca z razglednicami in s Christopherjem Tebbettsom serijo knjig za otroke Strašna šola. Pred časom pa sta – na pobudo skupnega prijatelja — James Patterson in Bill Clinton, ki je tudi sam ljubitelj tega žanra, združila moči in spisala triler, kakršnega še ni bilo. Tudi zato, ker zgodbo sestavljajo podrobnosti iz zakulisja delovanja Washingtona, ki jih lahko pozna le predsednik oz. njegovi tesni sodelavci. V enem od številnih intervjujev, ki sta jih avtorja dala ob izidu knjige, je Patterson dejal: »Če vas zanima, kako je biti predsednik ZDA, preberite knjigo!«

Če si je Patterson zamislil zgodbo in njen zaplet, je Clinton dodal avtentičnost. Ko je Pattersona zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi predsednik izginil, mu je Clinton povedal. Ko je Patterson iskal odgovor na vprašanje, kako deluje tajna služba, mu je to povedal predsednik Clinton.

Čeprav sta se avtorja ves čas trudila, da zgodba ostaja v okvirih verjetnega, vam bo ob branju nehote zastajal dih, kajti: Združenim državam Amerike grozi teroristični napad neslutenih razsežnosti. V Washingtonu zavladata negotovost in strah. Šepeta se o kibernetskem napadu in izdajalcu v predsednikovem kabinetu. Osumljen je tudi sam predsednik Duncan, karizmatični vojni junak, ki je preživel ujetništvo in mučenje v Iraku. Čaka ga bitka s časom, zato mu ne preostane drugega, kot da se reševanja krize loti na lastno pest … s peščico ljudi, ki jim lahko zaupa.

 

Kje je predsednik?
James Patterson, Bill Clinton

Združenim državam Amerike grozi teroristični napad neslutenih razsežnosti.

Menu