V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Ljubljana, prizorišče romana Simone Semenič Skrivno društvo KRVZ

Napeta zgodba o skrivnih kotičkih Ljubljane

Spoznajte Skrivno društvo KRVZ, novo knjigo o otroških pustolovščinah.

Simona Semenič je ena najpomembnejših slovenskih sodobnih dramatičark in gledališka ustvarjalka z bogatim opusom.

Njena dela se pogosto uprizarjajo tako doma kot v tujini, prejela je številne nagrade in priznanja, med njimi nagrado Prešernovega sklada, tri Grumove nagrade, Šeligovo nagrado in nagrado občinstva na festivalu Teden slovenske drame.

Te dni je izšel njen prvi roman za otroke. Skrivno društvo KRVZ je bilo je nagrajeno z modro ptico, nagrado, ki jo založba Mladinska knjiga podeljuje za še ne objavljene rokopise.

Nova knjiga o otroških pustolovščinah

Nekega večera Črt na nebu zagleda skrivnostno senco. Zdi se mu, da vidi zmaja. O nenavadnem doživetju bi rad povedal prijatelju Vidu, a kaj, ko sploh ni priložnosti, saj mu tudi Vid želi sporočiti novico o vznemirljivem odkritju. V rokah njegovih novih prijateljev, Kaja in Ize, se je namreč znašel skrivnostni zemljevid. Otroci se skupaj lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine ...

Roman Skrivno društvo KRVZ je bil nagrajen z modro ptico 2020

Po poteh skrivnostnega zemljevida

»Delo Skrivno društvo KRVZ je nastajalo kar nekaj časa,« pripoveduje Simona Semenič. »Ko sem rodila drugega sina, se mi je zdelo, da je prvi precej zapostavljen. Obljubila sem mu, da mu bom napisala knjigo. Pred enajstimi leti si je Črtomir zaželel, da mu napišem knjigo o vitezih. Tako je maja 2009 začel nastajati roman z naslovom Ljubljanski vitezi.«

»Že takoj na začetku sem zašla z začrtane smeri,« nadaljuje Simona Semenič. »Črtomir, takrat osemletnik, je bil po branju prvih strani globoko razočaran. Tako globoko, da se je kar zjokal. 'Tu ni nobenih vitezov!' Ko je leto in pol pozneje za darilo dobil v roke praizdajo Skrivnega društva KRVZ, za solzami ni bilo več nobenega sledu. S svojo knjigo je bil zadovoljen. Vitomil je bil pri nastajanju Skrivnega društva KRVZ moj najtesnejši sodelavec. Skupaj sva raziskovala Ljubljano in poti skrivnostnega zemljevida. Takrat je bil še v vozičku in se je šele učil govoriti. Devet let pozneje mi je s poznavalskimi nasveti pomagal pri popravljanju in bil prvi bralec in prvi kritik romana.«

Živ jezik in napeta zgodba

Osnutki za roman so nastali v prvi polovici leta 2009, prvo verzijo pa je avtorica končala ob koncu leta 2010. Potem je rokopis vsake toliko vzela v roke in ga predelovala. Ustvarjalni proces pri nastajanju besedila je bil po njenih besedah zelo podoben kot pri pisanju dramskih besedil. Zelo pa si je prizadevala za to, da bi bil jezik živ in dostopen.

Nastala je napeta in večplastna zgodba, ki bo mlade bralce osvojila z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc in še posebej z jezikovno sočnostjo in zvočnostjo.

Znani in manj znani kotički Ljubljane

Dogajanje romana je postavljeno v Ljubljano in ko sledimo zgodbi, se lahko tudi sami odpravimo po poteh druščine. Roman je svojevrstna motivacija za odkrivanje znanih in manj znanih kotičkov prestolnice, obenem pa tako univerzalna, da bo nagovorila slehernega bralca in bralko, ob njej se bodo zabavali tako otroci, kot njihovi odrasli.

Ilustratorki Tanji Komadina je z naslovnico in ilustracijami v notranjosti uspelo imenitno ujeti duha te literarne poslastice za prednajstnike, v kateri se mojstrsko meša fantazijsko z realističnim. Pridružite se pustolovščini!

Skrivno društvo KRVZ
Skrivno društvo KRVZ
Simona Semenič

Menu