Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Edward St Aubyn: Patrick Melrose

Poskusno branje: spregledana literarna klasika Patrick Melrose

Preberite odlomek iz romana britanskega pisatelja in novinarja Edwarda St Aubyna.

Eden najboljših sodobnih prozaistov Edward St Aubyn je za romane o Patricku Melrosu prejel več literarnih priznanj in bil nominiran za Bookerjevo in Guardianovo književno nagrado.

Cikel romanov o Patricku Merlosu, ki ga je St Aubyn pisal dvajset let (romani so v izvirniku izšli med letoma 1992 in 2012), se v veliki meri naslanja na avtorjeve resnične izkušnje. Knjige se berejo kot poglavja iz življenja glavnega junaka, ki se na svoji poti v odraslost bojuje z demoni težkega otroštva in pri tem redno zapada v brezno odvisnosti.

Stilistično izbrušena pripoved, prežeta z ironijo, raziskuje globočine človeške stiske in skuša odgovoriti na ključno vprašanje: Kdo sem in kako lahko to spremenim? V Melrosovi postopni detoksikaciji in osvobajanju iz primeža uničujoče preteklosti se St Aubyn sprašuje, kako lahko človek kljub hudi otroški travmi zgradi čustveno zrelo osebnost.

V slovenščini bo cikel o Patricku Merlosu izšel v dveh delih:

  • izdaja Patrick Merlose, 1 del vsebuje trilogijo Saj je vseeno, Slabe novice in Kanček upanja,
  • prihodnje leto bosta izšla še romana Materino mleko in Končno, v katerih se z začetkom junakovega zrelejšega življenjskega obdobja prejšnjim temam pridružita zakon in starševstvo.

Preberite odlomek

Sofinancira program Evropske unije
Menu