Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Robert Volčanšek: »Emka.si, knjigarna za vsako dlan«

Robert Volčanšek: »Emka.si, knjigarna za vsako dlan«

Slovenci radi in veliko beremo.

To ne dokazuje le število knjig, ki izidejo vsako leto (to se giblje od 3000 do 4000 naslovov), pač pa tudi spletna knjigarna Emka.si, ki uspešno deluje že dvajset let in v tem času beleži nenehno rast.

Ob obletnici je naša največja spletna knjigarna še hitrejša, brskanje po njej še prijetnejše, nakup pa preprost in varen. O prodaji knjig na spletu in bralnih navadah Slovencev smo se pogovarjali z Robertom Volčanškom, vodjo spletne knjigarne Emka.si.

Emka.si je ob dvajsetem rojstnem dnevu dobila novo, svežo podobo in kup rešitev, prijaznih do uporabnikov. Nam lahko naštejete tri ključne prednosti prenovljene spletne knjigarne?

Glavna prednost je, da je Emka.si zdaj na voljo na sodobni platformi, ki omogoča sodoben način prodaje na vseh napravah – tako na namiznem računalniku in prenosniku kot na tablicah in seveda na mobilnih telefonih, ki so vedno pogosteje prva izbira naših kupcev. Svetovni trendi pa tudi naši podatki kažejo, da bo letos število obiskov in nakupov z mobilnih preseglo obiske in nakupe z drugih naprav.

Pri nas je mobilnih nakupov prek telefona ali tablice ta hip 40 odstotkov. Za primerjavo – lani v istem obdobju je bilo takih nakupov le 20 odstotkov. Tega velikega premika ne opažamo le pri spletni prodaji knjig, pač pa tudi v drugih panogah.

Kar niti ni presenetljivo, saj so nam mobilne naprave vedno pri roki. Zato tudi pravimo, da je naša knjigarna v vsakem žepu – v žepu vsakega Slovenca. Prilagojeni smo vsem zaslonom, tudi majhnim. In to je bil naš cilj.

Ena od prednosti je tudi ta, da so na enem mestu na voljo vse slovenske knjige, vsi učbeniki in šolske potrebščine ter vsi aktualni angleški naslovi. Vse to lahko kupec dobi na dom z enim samim naročilom.

Tretja velika prednost je plačilo po povzetju. Ta praktična prednost kupcem veliko pomeni. Slovenci se namreč še vedno najraje odločamo za tak način plačevanja. Plačil po povzetju je kar 70 odstotkov. S tem ko omogočamo plačilo po povzetju, ustvarjamo s kupcem odnos zaupanja. Tuji ponudniki pač omogočajo plačila le prek plačilnih kartic – šele ko je izdelek plačan, je naročilo izvedeno. Mi pa delujemo v domačem okolju in govorimo isti jezik kot naši kupci, zato se nam tak način poslovanja obrestuje. Neprevzetih naročil je izjemno malo.

Spletna trgovina je zelo živa stvar. Kako sploh deluje ta ustroj?

V spletni trgovini je vedno živahno – nove knjige prihajajo, razprodane se umikajo. Hkrati skrbimo, da je naša ponudba ažurna – vsak teden dodamo približno 50 slovenskih in povprečno 3000 angleških knjig.

Še ena od prednosti Emka.si je ta, da kažemo zalogo v vseh naših knjigarnah. Za vsako knjigo lahko dobite informacijo, ali je na voljo v določeni knjigarni. Ob vsakem prodajnem mestu je na voljo tudi podatek, do kdaj v tistem dnevu je knjigarna odprta. Zdaj takoj veste ne samo to, kje lahko knjigo kupite, ampak tudi, do katere ure v tistem dnevu.

Emka.si se napaja iz zalog Konzorcija, zato imamo zelo hitre dobavne roke. Vsako knjigo iz zaloge, tudi tujo, lahko kupec dobi na dom že v dveh ali treh dneh. Ti kratki dobavni roki, tudi za tuje knjige, so za naše kupce velika prednost.

»Vsak teden dodamo približno 50 slovenskih in povprečno 3000 angleških knjig.«

Kaj je pri delovanju spletne knjigarne najpomembnejše?

Zame kot vodjo spletne knjigarne je najpomembnejše, da je knjigarna hitra, učinkovita in dostopna na vseh napravah.

Emka.si je stara dve desetletji. Kakšna je bila njena zgodovina?

Celoten projekt je štartal leta 1999 z idejo, da kupcem na spletu ponudimo knjige Mladinske knjige in Cankarjeve založbe. Sprva so kupci lahko izbirali med 3000 knjigami – tako je bilo še februarja leta 2008.

Najpomembnejši premik so je zgodil s spremembo prodajnih programov, ko smo dodali knjige vseh slovenskih založb – tako smo z enim samim korakom ponudbo povečali na 20.000 slovenskih knjig. Takrat smo postali največja splošna knjigarna. Toliko slovenskih knjig imamo v ponudbi tudi zdaj. Gre za t. i. »žive« knjige, knjige, ki se prodajajo.

Drugi velik korak v širitvi ponudbe in prodaje se je zgodil leta 2009, ko smo na splet dodali celotno šolsko ponudbo – tako učbenikov za osnovne in srednje šole kot šolskih potrebščin, skupaj približno 3000 izdelkov.

Leta 2010 smo ponudili tudi sodoben način naročanja šolskih paketov. Za svoj razred lahko na Emka.si izberete šolske potrebščine iz predpripravljenega seznama. Ko vpišete ime izbrane osnovne šole v glavni iskalnik, že dobite seznam vsega, kar potrebujete. In to tudi kupite z nekaj kliki.

Leta 2012 smo naš nabor najbolj razširili, ko smo dodali angleške knjige. Trenutno jih imamo na voljo 500.000. Prodaja tujih knjig je pri nas ves čas naraščala. Slovenci smo namreč znani po tem, da nam je angleški jezik blizu. To kaže tudi ponudba Konzorcija, ki je glede na ponudbo tujih knjig ena izmed najboljših knjigarn v širši regiji.

Leta 2012 smo začeli zaznavati, da so na Emka.si vse pogostejši obiski z mobilnih naprav. Vsako leto se je število obiskovalcev, ki so na Emka.si prihajali s tablic in mobilnih telefonov, povečevalo. Mobilni telefoni so pri tem prednjačili. Med letoma 2014 in 2016 se je ta odstotek zelo hitro povečeval. Če jih je bilo leta 2014 še 5 odstotkov, je številka leta 2016 poskočila na 20 odstotkov. Takrat smo se začeli tudi zavedati, da moramo našo ponudbo na spletu prilagoditi sodobnemu kupcu in novim nakupovalnim smernicam. In danes je rezultat tu.

»Za svoj razred lahko na Emka.si izberete šolske potrebščine iz predpripravljenega seznama.«

Kako hitro lahko danes najdemo knjigo, če ne poznamo točnega naslova knjige ali imena avtorja?

Naš iskalnik ima vgrajene vse najsodobnejše pripomočke in predvidi vse možne različice iskanja. Dejansko ugane, kaj bi radi našli. Tudi če ne veste točnega imena avtorja, ima iskalnik vgrajene inteligentne rešitve, ki olajšajo iskanje, ter po algoritmu približevanja predvidi, kaj iščete.

Iščete lahko po naslovu knjige, avtorju, kategoriji ali ključni besedi. Novost na Emka.si so bližnjice v iskalniku. Če na primer iščete ljubezenske romane, vas stran sama preusmeri na oddelke ljubezenskih romanov. In na oddelku lahko najdete nove romane, uspešnice, vse dodatne filtre, ki vam pomagajo pri iskanju. Iskalne rezultate lahko filtrirate po jeziku, po letu izida in tudi po vezavi (mehke ali trdo vezane knjige).

Rezultate lahko razvrstite po datumu izida, tako da se vam na vrhu pojavijo najnovejši naslovi. Filtrirate lahko tudi po ceni.

Novi pametni iskalnik je tudi zelo odziven. Zdaj zelo hitro najdete tisto, kar iščete.

Kdo so tipični kupci Emka.si? In kakšne knjige se najbolje prodajajo?

70 odstotkov naših kupcev so ženske, stare od 25 do 45 let. Pri nas začnejo najprej kupovati otroške knjige, pozneje učbenike, vmes kupijo še kakšne ljubezenske romane (smeh).

Če pogledamo lestvico najbolje prodajanih naslovov, vidimo, da so na vrhu knjige za osebno rast ter s področja popularne psihologije in zdravja. Lani je vodila knjiga Dvanajst pravil za življenje, ki še vztraja na prvem mestu. K dobri prodaji je zagotovo pripomogel tudi obisk avtorja Jordana Petersona v Sloveniji.

Uspešne so tudi kuharske knjige – odličen primer je uspešnica 200 stopinj poševno avtorice Urške Fartelj, ki ima zelo dobro obiskan blog. Med uspešnicami je tudi žanrska literatura – na primer obe kriminalki Tadeja Goloba, pa romani Joja Nesbøja, večne uspešnice so knjige Agathe Christie

Če povzamem, najbolje se prodajajo različni priročniki za boljše življenje, dobro počutje in trdno zdravje. Na lestvici top 10 so redno tudi priljubljene slikanice, kot sta Piki Jakob in Maček Muri, ki imata prav tako ves čas svoj krog bralcev.

Kako pa je z uspešnicami pri tujih knjigah?

Ker imamo zelo širok razpon ponudbe, skupaj kar pol milijona naslovov, lahko tudi med angleškimi naslovi vsak najde kaj zase. Izbor je res širok in razpršen. To vidim kot našo prednost.

Sicer pa prevladujejo nakupi ljubezenskih in kriminalnih romanov, praviloma v mehki vezavi. Torej podobno kot na slovenski lestvici.

Emka.si v številkah

  • Izbirate lahko med 500.000 naslovi.
  • Knjige so razvrščene med 2600 vsebinskih kategorij.
  • Emka.si so obiskali kupci že iz vseh 195 držav sveta, naše knjige pa so romale v 88 držav.
  • Za 450 osnovnih šol lahko najdete seznam šolskih potrebščin za vse razrede prek hitrega iskalnika. 

Kaj pa nakupi iz tujine?

Vsem našim kupcem po svetu je na voljo vmesnik, ki skozi nakup vodi v angleščini. Takšnih kupcev je približno 1 odstotek. Te kupce zelo dobro poznamo. Večinoma gre za tujce, ki se učijo slovensko, ali pa za naše izseljence. Na Švedskem imamo babico, ki kupuje slovenske knjige za svoje vnuke. Tudi v Avstraliji potomci Slovencev prek knjig skrbijo, da njihovi otroci ohranjajo stik z jezikom.

Kakšna je prihodnost Emka.si?

Predvsem bomo skrbeli za širitev našega prodajne ponudbe in iskali zanimive programe. Razmišljamo o obogatitvi z darilnim programom, kupcem bomo ponudili tudi revije – tako tiste, ki nastajajo pod okriljem Mladinske knjige Založbe, kot tuje revije, ki so zanimive za slovenski trg. Gre za približno 100 revij, od The Economista naprej.

Še naprej bomo iskali sinergije med spletno in zidano knjigarno. V času šolske sezone denimo omogočamo naročilo paketov na spletu, prevzem pa v izbrani knjigarni. Pri tem odpadejo stroški poštnine, kar so kupci sprejeli z dobrodošlico. To bomo razvijali tudi v prihodnje.

Menu