S knjigo greš, kamor želiš

S knjigo greš, kamor želiš

Dobra zgodba te enako nasmeje, gane, navdihne ali sprosti, kjerkoli si. S knjigami vse doživiš. Z njimi lahko v enem poletju obiščeš ves svet.

Preverite, s katerimi knjigami bomo letos potovali … Tudi če v resnici ne bomo šli (skoraj) nikamor.

Epidemiološka slika gor ali dol, letošnje poletje bo nekoliko drugačno. Nekoliko manj bomo frčali na različne konce sveta. Kakšna jadrnica več bo ostala zasidrana v marini. Na morju bomo še bolj zagnano iskali kotičke, kjer nam sosed na plaži ne bo ravno tiščal stopal v plastičnih sandalah pod nos in nas motil … pri branju!

Poletje je čas za branje

Kakršnokoli bo že letošnje poletje, nekaj neomajno drži. Šolske počitnice bodo, kar pomeni, da ne bo treba z otroki pregledovati domačih nalog, jim pomagati pri pripravi govornih nastopov, jih voziti na popoldanske dejavnosti …, kaj šele šolati na daljavo. Večina televizijskih programov bo spet ponavljala stare oddaje in filme. Dnevi in večeri bodo prijetno dolgi. Tudi dopust bo – vsaj tisti v smislu prostih dni, ko nam ni treba v službo. Zaradi vsega naštetega bo časa nekoliko več. Pa tudi knjige bodo. Ker knjige vedno so. Zato bomo letos poleti brali, velja?

Zakaj pa bi ravno brali?

Zato ker te dobra zgodba – pa ne nujno leposlovna – nasmeji, sprosti, gane, razneži, ti razširi obzorje, odpre oči ali da misliti. Ker lahko s knjigami objadraš vse konce sveta v enem poletju, četudi si zasidran v ležalniku pod domačo jablano. Ker je poletje za igranje in smejanje v družbi pravih in knjižnih prijateljev. Ker lahko, tudi če je kakšna meja zaprta, ob knjigi premikaš meje v sebi in spoznavaš sebe, druge in svet.

Razlogov še ni dovolj? Poskusimo še s kakšnimi bolj »otipljivimi«. Ker ob knjigi shujšaš, saj te dobra zgodba tako posrka vase, da pozabiš na prigrizke. Ker dolge vožnje z avtomobilom s knjigo minejo kot blisk, pri čemer to seveda ne velja za voznika. Ker je branje najboljši pobeg pred resničnostjo, saj ta pač ni vedno v barvah poletnega sončnega zahoda. Ker je knjiga, ki jo držiš pred obrazom, boljša zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki kot krema za sončenje. Recimo.

Brali torej bomo. Ampak kaj?

Če si niste ravno zadali, da boste letos pod borovci predihali Vojno in mir (zavidamo vam očitno dolg dopust) ali se prebili čez Joyceovega Uliksesa (bravo, takšnih ni veliko), boste nemara prebrali kaj, kar ste dobili za božično ali novoletno darilo. Pravijo namreč, da si pozimi knjige podarjamo, poleti pa jih beremo. Če pa si seznam poletnega branja še sestavljate, je tukaj nekaj odličnih namigov.

Nov odmerek edinstvenega Paasilinnovega humorja

Ob Paasilinnovih knjigah se Slovenci na glas smejimo že več poletij, letos pa je z romanom Gromska strela! spet čas za nov odmerek edinstvenega humorja. Na kriznem sestanku finskih bogov vrhovni Bog Gromovnik odloči, da bo treba na Zemljo poslati sina, saj ljudje nimajo več vere.

Gromska strela!
Gromska strela!
Arto Paasilinna

Hitro se izkaže, da bo imelo božanstvo polne roke dela. Sekira mu pade v med, ko nazadnje odkrije številne hvaležne ovčice v finskih umobolnicah …

Ljubezen po meri današnjega časa

Ime jim je Paula, Judith, Brida, Malika in Jorinda. Njihova življenja, kot jih v romanu Ljubezen v stiski popisuje nemška pisateljica Daniela Krien, so zelo različna, pa vendar se vsa vrtijo okrog dilem žensk našega časa: materinstvo ali kariera? Partnerstvo ali svoboda? Kompromis ali negotova sreča

Ljubezen v stiski
Ljubezen v stiski
Daniela Krien

Ko v iskanju svoje poti naletijo na nerazumevanje in utesnjujoča pričakovanja, se razkrije stiska sodobne ženske, ki od življenja hoče nekaj več.

Nove lumparije izpod peresa enega najbolj priljubljenih avtorjev za otroke ta hip

Ob polnoči naj bi otroci že trdno spali, ampak v Bolnišnici grofa Funtka, polni malih bolnikov in neprijaznega osebja, to ne velja. Takrat se dogodivščine šele zares začnejo!

Polnočna tolpa
Polnočna tolpa
David Walliams

Polnočna tolpa se odpravi na pohod in bivanje v neprijazni ustanovi za nekaj ur postane znosnejše. Humorna zgodba Davida Walliamsa bo osvojila tudi tiste mlade bralce, ki se sicer knjigam raje izognejo. 

12 korakov osebnega razvoja

Zakaj je tako težko ljubiti? Kaj je hvaležnost? Kako pozitivno mislimo, ne da bi olepševali? Kako se otresemo strahov in pomirimo s preteklostjo? Kako sprejmemo odnos s starši, čeprav nam niso dajali vsega, po čemer smo hrepeneli?

Kako vzljubimo sebe: 12 ključnih korakov osebnega razvoja
Kako vzljubimo sebe: 12 ključnih korakov osebnega razvoja
Bruno Šimleša

Odgovori na takšna življenjska vprašanja so nastali kot del uspešne delavnice, ki jo je priljubljeni hrvaški avtor Bruno Šimleša zapisal v knjigo Kako vzljubimo sebe

Resnična zgodba

Alenka Planinc Rozman in Igor Rozman, danes srečna mama in oče dveh prisrčnih afriških dvojčkov, sta v knjigi Srce bije v dvojini popisala svojo nekajletno trnovo pot do starševstva.

Srce bije v dvojini
Srce bije v dvojini
Igor Rozman, Alenka Rozman Planinc

S svojo zgodbo želita pomagati vsem, ki razmišljajo o posvojitvi, in širiti vrednote sobivanja z drugačnostjo in drugačnimi. Resnična zgodba o pogumu, odločnosti in vztrajnosti mora predramiti vsakogar od nas. 

Srečni starši, zadovoljni otroci

Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši Philippe Perry ni knjiga s »popolnim« načrtom za vzgojo, temveč razgrinja širši pogled na starševstvo. Pomaga nam spoznati, kako smo bili sami vzgojeni in kako to vpliva na naš način vzgoje.

Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo)
Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo)
Philippa Perry

Knjiga pomaga tudi prekiniti negativne vzorce in navade; sprejeti svoje in otrokove občutke ter prepoznati, kaj sporočajo različna vedenja. Vse to pa s ciljem, da z otrokom vzpostavimo dober odnos, ki je bistvo starševstva.

Menu