Samorogi – simboli upanja

Samorogi – simboli upanja

Ljudje se že od nekdaj navdušujemo nad mitološkimi bitji.

Seveda so nam mnogo bolj pri srcu samorogi in morske deklice kot pa jetiji ali ogri. A tolikšne pozornosti, kot jo imajo danes samorogi, ni bilo deležno še nobeno bajno bitje.

Samorogi so povsod: na pižamah in oblekicah, na tortah in torbah, na plažah in v šolah, v knjigah in risankah. Nekateri trdijo, da je za razcvet samorogov kriva neverjetno uspešna TV-serija Moj mali poni: prijateljstvo je čarobno, ki je s filmom leta 2017 skočila v novo dimenzijo. Tako kot ponije, samoroge in pegaze v čarobni deželi povezuje prijateljstvo, je nostalgija povezala starše (ki so rasli ob različnih TV-serijah) in otroke, ki se danes igrajo z malimi konjički.

Naj bi na planetu Zemlja živel poraščen orjak, veliki nosorog, ki je meril dva metra v višino in šest metrov v dolžino. Po mnenju znanstvenikov naj bi ta žival živela dovolj dolgo, da ga je v ustnem izročilu ohranilo severno rusko ljudstvo Evenki. V njihovih legendah namreč nastopa velik poraščen bik z rogom na čelu. V mitološkem izročilu se je samorog ohranil kot konj z rogom na čelu in številnimi zdravilnimi močmi ter čudodelnimi lastnostmi. Te lastnosti so se ohranile do danes.

V zvezi z divjimi in neukrotljivimi samorogi je znana tudi legenda o devici, ki je ujela samoroga. Ko je deklica gola sedela pod drevesom, se ji je približal samorog in legel poleg nje. Privlačila ga je njena čistost in nedolžnost.

  • Samorogi živijo v skupini po štiri ali pet. Na čelu družine je najstarejši samorog, ki ima po navadi najmanj sto let. Drugi člani družine so: ljubeča starša in njuni potomci.
  • Kadar se srečata dve družini samorogov, so drug drugega tako veseli, da nekaj tednov preživijo skupaj, preden se odpravijo vsak svojo pot.
  • Samorogi lahko jejo travo ali seno, vendar jim tega ni treba. Energijo dobivajo od sonca – najverjetneje skozi rog.
  • Samorogi so različnih barv, od vranje črnih in rjavih do bleščeče rdečih in čisto belih. Njihove oči so nebesno modre ali vijolične.
  • Kdor se dotakne belega samoroga, bo srečen in radosten do konca svojih dni.
  • Samorogi ne letijo in nimajo kril. Če pa imata mladičke samorog in pegaz (konj s krili) pa njuni otroci letijo.

Vse deklice, ki obožujejo samoroge in njihove dogodivščine, bodo zagotovo vesele nove knjižne serije: Akademija samorogov.

Akademija samorogov: Sofija in Svit
Julie Sykes

V prvi knjigi iz serije spoznamo Sofijo in druge desetletnike, ki na prvi šolski dan prispejo na Akademijo Samorogov, kjer vsak dobi svojega samoroga. A časa za počitek ni, Sofijo in Svita že čaka prva pustolovščina, v kateri bosta potrebovala veliko poguma.

Akademija samorogov: Karin in Iskra
Julie Sykes

Karin in Iskra na Akademiji zelo uživata, a čudežno Mavrično jezero je popolnoma zaledenelo in šoli grozi, da jo bodo morali zapreti, kar pa se nikakor ne sme zgoditi.

Akademija samorogov: Ava in Zvezda
Julie Sykes

Ava in Zvezda radi vrtnarita, zato na šolskem vrtu gojita koristne rastline. Ko na Otoku samorogov začne primanjkovati nebesnic, najljubše hrane samorogov, se Ava in Zvezda znajdeta pred težko nalogo.

Akademija samorogov: Izabela in Zarja
Julie Sykes

Izabela rada dirka s svojo čudovito samoroginjo in kar ne more dočakati, kdaj bo Zarja odkrila svojo čarovno moč!

Tako kot želijo fantiči nenehno posodabljati svoj »vozni park«, tako deklice rade skrbijo za svojo čredo konjičev, samorogov in ponijev. Ljubki plišasti samorogi so deklicam partnerji pri igri, zvesti spremljevalci na dnevnih dogodivščinah in tihi prinašalci sanj.

Menu