Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Top izbor za otroke

Se pogosto znajdete pred vprašanjem, kaj brati otrokom?

Bi pravljice, pesmice ali morda kaj drugega? Prava odločitev so bogato ilustrirane antologije, ki razpirajo široko in pisano pahljačo pravljic, zgodb, ugank, pesmi in rim. Izbrali smo najbolj kakovostno branje za otroke in mladino pri nas.

Rasla je Jelka
Jelka Reichman

Najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman.

Sladkosnedi medvedki, deček s sončnico, Mižekmiž, rakunčki na rolkah … To je le nekaj prelepih podob v novi antologiji Jelke Reichman Rasla je Jelka. Pesmi, rime in uganke je napisalo 40 najboljših klasičnih in sodobnih slovenskih avtorjev od Frana Levstika do Srečka Kosovela, od Kajetana Koviča in Toneta Pavčka do Anje Štefan.

Poleg avtorskih pesmi so v novi jubilejni knjigi Jelke Reichman tudi številne slovenske ljudske pesmi in ljudske pesmi drugih narodov. Pri pesmih, ki so uglasbene, so vključene tudi note. Razkošni knjigi so dodani še foto album o ilustratorkinem življenju in delu, bibliografija pesniških zbirk ter seznam izdanih knjižnih izdaj z njenimi ilustracijami. 

Svet je kakor ringaraja
Anja Štefan

Pravljice, pesmi in uganke.

»Anja Štefan je znana po tem, da zna otrokom tenkočutno prisluhniti in kar najbolj spretno zapisati prenekatero pravljico, pesmico in uganko,« pravi urednica otroškega leposlovja Irena Matko Lukan. In ker je Anja skozi leta zapisala toliko dobrega, je izbor v knjigi Svet je kakor ringaraja zelo bogat in obsežen.

V njej najdete več kot 140 najboljših pesmic, pravljic in ugank z ilustracijami najboljših slovenskih ilustratorjev vseh generacij, kot so Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman, Polona Lovšin, Zvonko Čoh …

Kaj se komu sanja
Polonca Kovač

Pisan izbor pravljičnofantastičnih in realističnih pripovedi ter leposlovno-poučnih del.

»Polonca Kovač je rojena pripovedovalka,« je prepričana literarna zgodovinarka in odlična poznavalka mladinske literature Marjana Kobe. Dodaja, da ena naših najpomembnejših pisateljic za otroke in mladino zgodbe pripoveduje tako živo, da pri priči vzpostavi stik z bralci vseh starosti.

To velja tudi za antologijo Kaj se komu sanja, v kateri je dobitnica Levstikove nagrade za življenjsko delo zbrala svoje pravljično fantastične in realistične pripovedi ter leposlovno-poučna dela, skupaj okrog 30 izvirnih besedil. V smiselno celoto jo zaokrožujejo literarni liki iz knjig: Zverinice z Večne poti, Pet kužkov išče pravega, Težave in sporočila psička Pafija, Urške so brez napake, Andrejev ni nikoli preveč …

Sončnica na rami

Pesmi za otroke od Frana Levstika do danes.

Antologija, ki je pred kratkim doživela že četrto izdajo, se začenja s Franom Levstikom, konča pa s poezijo sodobnih ustvarjalcev, kot so Peter Svetina, Miklavž Komelj in Jure Jakob. V široki pahljači razpira knjiga Sončnica na rami fantazijske, poudarjeno igrive in šaljive, socialno obarvane, urejene in razvezane oblike.

Na koncu knjige je objavljena bibliografija vključenih pesnikov in pesnic, skupaj kar 64. Spremno besedo je napisal Niko Grafenauer, predgovor k četrti izdaji Darka Tancer Kajnih. Knjigo je ilustriral Damijan Stepančič.

Pravljice za punce, fante in vse ostale
Slavko Pregl

Antologija kratkih zgodb enega najbolj priljubljenih pisateljev za otroke in mladino.

To je za Slavka Pregla, ki je doslej objavil približno 50 knjig in spada med klasike sodobne slovenske mladinske in otroške književnosti, dejal pisatelj in legendarni televizijski komentator Jože Hudeček. Njegova prva knjiga Odprava zelenega zmaja (1976) je skoraj ponarodela.

Preglova dela, večinoma za otroke in mladino, so bila prevedene v številne jezike in zanje je prejel več nagrad doma in v tujini. Antologija Pravljice za punce, fante in vse ostale zajema iz 9 njegovih knjig, bogatijo jo ilustracije Kostje Gatnika, Marjana Mančka, Arjana Pregla in Damijana Stepančiča, zaključuje pa zabavna spremna beseda dr. Petra Svetine.

Oblike duha
Boris A. Novak

Zakladnica pesniških oblik.

Oblike duha so tretja, razširjena izdaja knjig Oblike sveta in Oblike srca, namenjena tako ljubiteljem poezije kot srednješolski mladini in študentom. Vsebuje 220 oblik – od otroških izštevank, haikuja in balade do soneta, madrigala in konkretne poezije. Med njimi je 60 v slovenščini prvič upesnjenih form in 16 oblik, ki jih je avtor knjige ustvaril sam.

»Kar se bere in najde v tej knjigi, je z eno besedo sijajno!« je zapisal literarni zgodovinar Matjaž Kmecl. »Vsaj jaz česa podobnega ne poznam: da bi se v isti osebi znašla tako odličen pesnik, takšna mehka in obenem duhovita lirična duša ter tako natančno misleč poznavalec literarne teorije.« Knjigo je ilustriral Marjan Manček.

Menu