V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

In živela sta srečno do konca svojih dni

In živela sta srečno do konca svojih dni

Na svetu sta dve vrsti ljudi – tisti, ki obožujejo ljubezenske romane, in tisti, ki nanje gledajo zviška.

A bralk tovrstne literature to ne odvrača od branja. Še več, če se je ljubezenske romane nekdaj bralo le na plaži, danes ni več tako. To je najbolj priljubljen in prodajan žanr, trdno in visoko zasidran na svetovnih lestvicah najbolj branih knjig.

Bralke ljubezenskih romanov so velika in zelo raznolika skupina. Nekatere jih berejo zato, ker imajo rade srečne konce, saj so prepričane, da ljubezen poganja svet. Druge uživajo v iskricah, ki se krešejo med junakoma, tretje navijajo za »dobre« fante, slabim pa privoščijo vzgojno »kazen«. Četrtim so všeč zgodbe, ob katerih pozabijo na svoje težave, saj je svet junakov bolj zanimiv, dramatičen in zabaven kot njihov.

Ljubezenske zgodbe ne govorijo zgolj o zapeljevanju, prvih iskricah in prvih poljubih, pač pa tudi o družini, družinskih vrednotah in o ljubezni v najširšem pomenu besede. Zgodovinske romance, kakršne denimo piše Sarah MacLean, ki je mimogrede glasna zagovornica tega žanra, saj ima po njenem mnenju pomembno mesto v ženskih in kulturnih študijah, temeljijo na zgodovinskih dejstvih (pravice žensk, zakon dedovanja in plemiških nazivov) in so kot take še posebej zanimive.

Ameriška psihologinja Nancy Harris, ki je tudi redna bralka ljubezenskih romanov, meni, da ljubezenske zgodbe ponujajo veliko več kot le pobeg iz vsakdanjika in zabavo. Bralkam sporočajo, da niso same in da je ljubeč odnos med partnerjema ključen za osebno rast.

Pomembni pa so tudi zato, ker prebujajo najboljše, kar je v nas, po drugi strani pa tudi tolažijo. Branje o tem, kako zaljubljence preplavijo nerazumna čustva, ki jih pripravijo do nenavadnega vedenja, pomirjajoče vpliva na bralke, saj vedno znova ugotovijo, da se to dogaja tudi drugim.

Seveda ne gre vseh ljubezenskih romanov metati v isti koš. Obstaja namreč velika razlika med t. i. »chick-lit« (»literatura za kokoši«) in romantičnimi romani. Takole je pred leti v intervjuju za knjižni klub Svet knjige povedala ena najbolj uspešnih pisateljic Susan E. Phillips: »Brala sem že kar nekaj dobrih chik-lit romanov, niso pa mi všeč liki poneumljenih junakinj, ki mislijo le nase in z nikomer ne razvijejo globljega odnosa. V romantičnih romanih se zgodba razvija, junaki pa rastejo in zorijo.«

Za vse, ki ne morete brez dobrih ljubezenskih naslovov – tu so knjige, ki jih morate uvrstiti na svoj seznam »ljubičev«.

Najbolj zabavna ljubezenska zgodba leta

Se mi lahko upreš?
Susan Elizabeth Phillips

Roman iz serije o teksaških golfistih, med katerimi že lahko beremo Razvajenko, Trmoglavko in Prvo damo.

Meg Koranda, glavna junakinja romana Se mi lahko upreš, dobro ve, da mora preprečiti poroko najboljše prijateljice. Ko to tudi stori, v hipu postane najbolj osovražena ženska v mestu. S prazno denarnico, pokvarjenim avtom in zelo jeznim ženinom na grbi sklene, da se bo postavila na noge sama, brez pomoči staršev. Sploh pa, se ji lahko zgodi še kaj hujšega?

Za dolge, vroče zimske večere

Junak njenega srca
Susan Elizabeth Phillips

Je ta moški še vedno takšna baraba, kot se ga spominja? Glava pravi da, srce pa gre po svoje.

Annie iz romana Junak njenega srca v hudem snežnem metežu prispe v hiško na odmaknjenem otoku, ki jo je pravkar podedovala. Nesrečna in brez denarja ni niti v sanjah pripravljena na družbo, kaj šele na družbo moškega, ki jo je kot najstnico izdal. Je ta moški še vedno takšna baraba, kot se ga spominja? Glava pravi da, srce pa gre po svoje.

Tako čudovita, kot so mnogi upali

Izbira srca
Lisa Kleypas

4. knjiga sage o Travisovih

Glavna junakinja romana Izbira srca, poročna svetovalka Avery Crossling, ne verjame v ljubezen. Vsaj zase ne. Ponosna je, da se je sama postavila na noge, in neodvisnost namerava ohraniti. Ko spozna bogatega in samskega Joeja Travisa, zato nima niti najmanjšega namena, da bi se mu pustila omrežiti. Toda Joe je moški, ki je vajen dobiti, kar si zaželi, in Avery se ne more upreti očarljivemu lepotcu.

Prepričljiva ljubezenska zgodba v viktorijanskem Londonu

Neznanca v noči
Lisa Kleypas

4. del serije Ravenelovi

Dr. Garrett Gibson je edina zdravnica v Angliji. S srcem in dušo je predana svojemu poklicu in za ljubezen nima časa. Potem pa spozna Ethana Ransoma, nekdanjega detektiva pri Scotland Yardu, in skupaj preživita nepozabno noč. Čeprav se strasti ne nameravata več predati, pa ju politična zarota, v kateri se znajde Ethan, znova združi … Več v romanu Neznanca v noči.

Zapeljivo, seksi in vedno romantično

Vojvodinja se ločuje
Sarah MacLean

Tretja knjiga iz serije Škandali in barabe

Seraphina Bevingstoke, vojvodinja Havnska, se v romanu Vojvodinja se ločuje po slabih treh letih vrne v London, da bi se ločila od prešuštnega moža. Malcolm Bevingstoke, ki sklene, da bo ženo znova osvojil, svoji dragi predlaga kupčijo: svobodna bo, brž ko mu najde svojo zamenjavo. Seraphina mora tako celo poletje prebiti v bližini moža, ki ga ne mara več, a se mu vseeno ne more upreti …

Menu