V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Ana Žontar Kristanc

Ana Žontar: Pomembno je imeti zvezek z gepardom

Ana Žontar Kristanc je tista Ana, ki jo poznamo s televizijskih ekranov in družabnih omrežij, kjer z nami deli odlične recepte.

Njene jedi gredo slast še tako izbirčnim družinskim članom. In ker gre njen sin letos v prvi razred, nas je zanimalo, kako so potekale priprave na šolo,

Ano smo vprašali tudi, kaj bo postregla svojemu prvošolčku, da bo v šolo odhajal zdrav in zadovoljen.

Letos je vsaj za enega člana vaše družine zelo pomembno leto. Sin Timon gre letos v prvi razred, kajne? Kako ste se pripravljali na ta veliki dan?

Res je. Letošnje leto je za nas nekaj posebnega, saj naš Timon vstopa v šolo. Že mesec pred tem smo morali narisati koledar, v katerem je vsak dan pobarval en kvadratek in se tako približeval velikemu, končnemu kvadratku, ki je predstavljal prvi dan šole. Tako je vsak dan navdušeno spremljal, koliko kvadratkov oziroma dnevov mu še manjka. 

Šole se je torej veselil? 

Izjemno. Že mesece pred šolo smo vsak dan pred spanjem trenirali matematiko in poštevanko. Se mi zdi, da je zadnje pol leta prišel v obdobje, ko ga vse izjemno zanima: od vesolja, kuhanja do matematike. Kot gobica je, ki črpa znanje. Upam, da bo njegovo navdušenje trajalo dolgo časa.

Kako je bilo nakupovati šolske potrebščine? Ima Timon že svoj najljubši zvezek ali kakšen drug šolski pripomoček? 

Šolske potrebščine smo nakupili že junija, tako je bil to zanj prvi obisk trgovine po pol leta zaradi karantene in takratne situacije s koronavirusom. Že samo to in da je lahko sam izbral vse zvezke, svinčnike, radirko in šolske copate, je bilo zanj res nekaj posebnega. Prav zabavno ga je bilo gledati, kako zbrano je izbiral in, seveda, kako je vsem potem še tedne razlagal, da ima prav poseben zvezek, na katerem je cel gepard. (smeh)

Ana Žontar s sinovoma

Kateri pa je bil vam najbolj všeč? 

Mislim, da imava zelo podoben okus. Ta trdi zvezek z gepardom je zares lep. 

Je bil Timon zadovoljen z nakupom tudi potem, ko se je prvo navdušenje poleglo? 

Spomnim se, da je v začetku avgusta preverjal, ali gredo zvezki v torbo. Vseh deset zvezkov je naložil vanjo in bil zelo zadovoljen. Potem je dal torbo lepo na rame in dejal: »Mami, daj mi kolo, jaz grem v šolo.« Prav navdušena sem bila nad tolikšno samostojnostjo! (smeh)

Ste Timonu prvi dan šole skuhali kaj posebnega? 

Obljubili smo mu, da bomo prvi šolski dan proslavili z njegovo najljubšo jedjo – s palačinkami. 

Kaj pa kakšna prav posebna malica, zajtrk ali kosilo, ki bi mu lahko dišala v prvih šolskih tednih?

Uf, tukaj je pa po navadi tako, da si sama kaj zamislim, potem pa mu paše čisto kaj drugega. Običajno ga kar malo vprašam, kaj si želi, in mu potem ustrežem. Zadnje čase si za zajtrk najraje pripravi svoj znameniti sendvič z maslom in salamo ter v pripravi zelo uživa. 

Kaj si v prihajajočih letih osnovne šole želite za svojega šolarja?

Želim si, da bi obdržal svojo vedoželjnost in da bi stkal dolgoletna in lepa prijateljstva. 

Kakšni pa so vaši spomini na šolo?

Na šolo imam lepe spomine. Tudi sama sem bila zelo navdušena, ko sem šla v prvi razred. Sem sicer vedno imela predmete, ki sem se jih izjemno rada učila in so mi bili zanimivi, pa tudi predmete, ki so mi delali težave. Kljub temu pa sem bila od vedno marljiva, šola me je naučila koncentracije in vztrajnosti.

Živo se spomnim, kako sem se v šoli pri gospodinjstvu naučila peči palačinke.

Se spominjate prvega šolskega dne?

Če me spomin ne vara, sem bila oblečena v nov, rdeč kompletek in sem navdušeno čakala, da me starša odpeljeta v šolo. 

Se spomnite svoje šolske torbice ali drugih potrebščin? 

Priznam, da se torbe ne spominjam najbolje. Vsaj ne tiste za prvi razred. Bolj se spomnim torb iz višjih osnovnošolskih in srednješolskih let. Dobro pa mi je v spominu ostalo moje najljubše pisalo. To je bil svinčnik, v katerega si lahko vstavljal različne pisane konice in je potem pisal z različnimi barvami. Ta je bil dolgo moj najljubši. 

Ste bili bolj pridna ali bolj navihana učenka? 

Pri nas doma je bila šola vedno izjemno pomembna in pretirana navihanost ni bila sprejemljiva. Mislim, da sem bila kar med bolj pridnimi. 

Timon, sin Ane Žontar Kristanc

Vaš najljubši predmet in najljubša učiteljica?

Moj najljubši predmet je bila zgodovina. Najljubša učiteljica pa je bila moja srednješolska učiteljica za angleščino. V osnovni šoli pa učiteljica za gospodinjstvo, ki sem ga tudi vedno oboževala, seveda, saj smo tam kuhali. Živo se spomnim, kako sem se tam naučila pripravljati palačinke. 

Ste v osnovni šoli radi brali? Se spomnite kakšnega dobrega čtiva?

Obožujem branje že odkar pomnim. Pri nas doma smo vsi radi brali in na morje smo po navadi peljali kup knjig in jih prebirali na plaži. V otroštvu so mi bile najljubše knjige Dese Muck, Pika Nogavička in vse od Roalda Dahla. 

Kaj pa vaše šolske malice in kosila? Ste imeli tudi vi pločevinaste skodelice, ste hodili v šolo še v času ribjega namaza, zaseke, paštete in kislih kumar ter podobnih dobrot?

Seveda se spomnim vsega tega. Najboljša je bila tista mala okrogla pica, ki je prišla na vrsto vsak drug teden. Pa viki krema in kruh in mlečni riž s kakavom. (smeh)

Če bi bili šolska kuharica, kaj bi malim šolarjem pripravili za malico ali kosilo? 

Nad malicami v šoli se nisem nikoli pritoževala, saj sem mnenja, da mora biti v prehrani vsega po malem. Kaj bolj za dušo in kaj bolj zdravega. Znam pa zdaj tudi sama pripraviti zelo okusen domač ribji namaz. Glede na to, da je september, ko na vrata trka jesen in prehladi, pa bi šolarjem z veseljem pripravila oranžni napitek za imunski sistem, da se malo napolnijo z vitamini.

Otroka izbirata barvice

Vse za šolo in odmore v Mladinski knjigi

-30 % na izbrane potrebščine in -20 % na šolske torbe in copate

Od 1. 8. do 15. 9. 2020 velja 30-odstotni popust na pester izbor šolskih potrebščin20-odstotni popust na šolske torbe in nahrbtnike in 20-odstotni popust na šolske copate. Velja do prodaje zalog. Popusti se ne seštevajo.

Preberite tudi, kako izbrati šolsko torbo >

Menu