V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Učbeniška serija Headway 5

Headway – metoda, ki preverjeno deluje 

Zakaj seriji učbenikov Headway za učenje angleščine zaupa ves svet?

V dobrih treh desetletjih in petih izdajah serije Headway ima skoraj vsak od nas, ki smo se v tem času učili angleščino ali jo poučevali, izkušnjo z njo, mnenje o njej in pričakovanja, ki bi jih naj izpolnila. Izoblikovala se je skupaj z nami, naše znanje angleščine pa se je razvijalo na njeni podlagi.

Vsem izrednim dosežkom je skupno to, da – poleg izboljšav in razvoja, ki so ga prinesli – vsakemu od nas pomenijo nekaj posebnega, celo osebnega.

Okno v svet

Ko sem se sama kot gimnazijka proti koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja prvič srečala s serijo Headway, je bila zame okno v povsem nov svet. Z vidika učenja jezika me je navdušilo to, da smo dobili učbenik, ki se je trudil pritegniti z zanimivimi besedili, za njih pa so bili na voljo tudi avtentični posnetki. Besedila, ki dijaka niso asociirala, da se jih nauči na pamet, ampak so navdihnila razpravo o temi sami. 
Večina se nas je tako tudi prvič srečala z zametki angleškega humorja in spoznavala anglosaksonsko kulturo. Danes je to samoumevno, v času prve izdaje Headwaya pa je bila to ena izmed novosti v učenju tujega jezika.

Pomočnik, ki učiteljem olajša delo

Kot učiteljica sem v njem našla še veliko drugega, kar me je navdušilo. Rdeča nit učiteljske perspektive skozi različne izdaje serije Headway je predvsem zaupanje v to, da deluje – da pripelje do ciljev, ki jih želimo doseči, da nam pomaga vzbuditi zanimanje dijakov/slušateljev in jih motivirati za učenje. Da učiteljem olajša delo s tem, ko poskrbi, da so vse štiri jezikovne spretnosti dodelane, ključne teme obravnavane in znanje reciklirano.

Zato se učitelji vedno znova vračamo k Headwayu. Ker je kot udobne balerinke, ki jih zamenjaš šele, ko so povsem ponošene in si zaželiš drugačnega modela čevljev. Zelo verjetno je, da boš nove nekajkrat obul in se ti bo začelo tožiti po udobju starih balerink. Ko končno najdeš nov model, ki spominja na prvi par, ga ne izpustiš več. To je pot, ki smo jo številni učitelji angleščine prehodili ... v balerinkah seveda! Pa naj moški kolegi oprostijo tej povsem ženski metafori.

Peta izdaja – vse v enem

Ko pomislim na vse učbeniške komponente, ki so prirasle k seriji Headway skozi pet izdaj, ne morem mimo fraze »all in one«. Nekoč je namreč učenje jezika pomenilo imeti učbenik in delovni zvezek, za pomoč ob njima pa kak slovar in slovnico ter morda dodatno branje. Za učitelja seveda še priročnik in nosilec zvoka/videa.

Danes od učbeniške serije pričakujemo, da ponuja prednosti vsega tega v enem zaokroženem naboru učbeniških komponent, obenem pa sledi tehnološkemu razvoju in paleto dopolnjuje v skladu z njim. Najnovejše seveda pomeni dodatne »online« komponente z avtomatsko povratno informacijo, ki aktivnosti popravi in odgovore ovrednoti. E-redovalnico torej, ki zapisuje rezultate in učitelju omogoča, da od koder koli in kadar koli dijaku/slušatelju pokuka »čez ramo« in vidi, kako se je odrezal. 
Lahko mu dodeli domačo nalogo, z razredom razpravlja o obravnavanih temah ali jim pošlje e-sporočilo. Udeležencem jezikovnih tečajev pa je na voljo tudi povsem e-oblika učbenika in delovnega zvezka za delo na daljavo.

Preprosto in pregledno

Pred desetletjem, ko so se pojavili prvi digitalni učbeniki, brez katerih si učitelji danes dela v razredu ne bi mogli predstavljati (ledino je oral prav Headway z iTools), smo si na eni od srednjih šol ogledali funkcionalnost tovrstne različice in se nasmejali spontani izjavi enega od anglistov ... nastopila je tišina in potem vzdih: »S tem bo pa angleščino lahko učil tudi naš hišnik.« 
Čeprav je funkcionalnost današnjih različic prav tako enostavna, a z veliko več možnostmi, angleščino še vedno učijo učitelji. Ta simpatična misel pa povzame vtis, ki ga sodoben učbeniški komplet vzbudi – čeprav ogromno ponuja, je preprost za rabo in učitelju omogoča, da se posveti svojemu osnovnemu poslanstvu – delu z dijaki/slušatelji, pri čemer ostaja nezamenljiv ... kot Headway.

Oglejte si interaktivno brošuro, ki predstavlja vse, kar ponuja 5. izdaja Headwaya

 

Več o Centru Oxford

Center Oxford je največji slovenski ponudnik in distributer tujejezične literature za učenje tujih jezikov.

Preverite ponudbo učbenikov Centra Oxford > 

Več o Centru Oxford >

 

Menu