V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Jasna Vale

Jasna Vale: Nakupovanje šolskih potrebščin je za naju obred

Modna vplivnica Jasna Vale obožuje lepe stvari, modne trende in dobre knjige.

Jasna Vale je svojo strast do knjig uspešno prenesla tudi na hčer, ki prav tako rada bere. Zato smo Jasno povprašali, kako združuje svet družabnih omrežij s knjigami, vzgojo in še čem.

Prihajate iz družine, v kateri je imela knjiga pomembno mesto. Vaš oče je bil poznavalec slovenskega jezika in književnosti. Je kdaj komentiral ali skušal vplivati na vaš bralni okus? Vam je kaj gledal pod prste pri lepopisu? »Težil« s slovnico?

Ja, zelo dobro se še spomnim, kako me je oče že kot majhno deklico popravljal predvsem pri sklanjanju in uporabi dvojine. To mi je potem pomagalo pri slovnici v srednji šoli, kjer mi ni bilo treba toliko razmišljati o ustrezni rabi samostalnikov. Glede bralnega okusa je predvsem želel, da beremo več slovenskih piscev in ne le trendovske tuje literature. 

Kaj ste kot otrok radi brali?

Kot majhna punčka sem vsaj tridesetkrat prebrala Veverička posebne sorte, ne vem, zakaj, ampak kot majhno punčko me je knjiga zelo pritegnila. Kasneje vse Disneyjeve knjige, v najstniških letih pa sem oboževala knjige Dese Muck in enciklopedije. 

Tudi vaša hči je strastna bralka. Nam zaupate kakšen recept, kako vzgojiti bralca?

Ubrala sem enako taktiko kot moji starši. Knjige nisem vsiljevala. Brati se je Julija naučila samostojno in pravilno šele v šoli in mislim, da je bila to prava odločitev. Tako se je hitro naučila tekoče brati in že nekaj let bere povsem enako kot jaz. Znano je, da nas otroci oponašajo in delajo to, kar vidijo pri nas. Knjiga je del mojega vsakdana in tako je postala tudi del Julijinega.

»Poznam veliko ljudi, ki ogromno objavljajo na družabnih omrežjih, še več pa berejo.«

Hči se je udeležila tekmovanja iz Vesele šole. Kot nam je znano, se je uvrstila na državno tekmovanje. Kaj menite o takšnih tekmovanjih?

Za udejstvovanje v Veseli šoli se je odločila sama, krožek ji je zelo všeč. Rada ima celoten koncept in učenje stvari, ki niso nujno povezane s šolo. Meni je všeč, da ni tekmovanje usmerjeno v neko borbo za prvo mesto, ampak bolj k spoznavanju novih vsebin in širjenju otrokovega obzorja.

Ste znana in uspešna spletna vplivnica. Obstaja predsodek, da ljudje, ki veliko objavljajo na družabnih omrežjih, manj berejo. Da jih bolj zanimajo platnice kot vsebina. Kaj bi jim odgovorili?

Tako kot vsepovsod obstajajo takšni in drugačni. Veliko ljudi poznam, ki ogromno objavljajo in še več berejo. Tu ni pravila. Beremo predvsem zaradi sebe in širjenja lastnega znanja in ne zaradi drugih. Si pa sama prizadevam spodbujati ljudi, da bi v roke vzeli knjigo in ugotovili, koliko lepega nam knjiga lahko da. 

»Prizadevam si spodbujati ljudi, da bi v roke vzeli knjigo in ugotovili, koliko lepega nam knjiga lahko da.«

Kaj pa družabna omrežja, splet in otroci? Ste pri hčerki zelo previdni, da ne »visi« preveč na spletu, ali ste mnenja, da je to pač del okolja, tehnologije in napredka?

Moram priznati, da sem glede tega zelo striktna in ne popuščam. Hči je ta mesec dopolnila 11 let in nima nobene socialne aplikacije in kar nekaj časa bo še ostalo tako. Mislim, da mora uživati v svojem otroštvu, ki naj bo čim bolj preprosto in neobremenjeno. Za družabna omrežja bo še dovolj časa. Lahko si pogleda kaj na YouTubu ali igra kakšne igrice, to pa je tudi vse. 

S hčerko sta bili že pridni in sta opravili vse nakupe potrebščin za naslednji razred. Kako so videti vajini nakupi? Hči izbira, vi pa se z izbranim vedno strinjate? Se kdaj tudi spreta? Imata podoben okus?

Nakup šolskih potrebščin vedno opraviva že ob koncu tekočega šolskega leta, tako da gremo brezskrbno v poletne počitnice. Skupaj se odpraviva v poslovalnico Mladinske knjige in tam poiščeva vse, kar potrebuje. Julija sploh ne komplicira pri izbiri zvezkov, tako da nimava nobenih težav. Nakupovanje šolskih potrebščin je za naju obred - po končanih nakupih greva obvezno na kosilo in sladoled.

»Mislim, da mora uživati v svojem otroštvu, ki naj bo čim bolj preprosto in neobremenjeno.«

Počitnice so tu. Imate kakšno »počitniško popotnico«, nasvet ali komentar za naše male šolarje?

Že sama beseda počitnice nam pove, da je čas za počitek! Otroci, odpočijte si, naspite se in uživajte brez skrbi v toplih poletnih dnevih. Pa vzemite v roke tudi kakšno zabavno knjigo in za trenutek pozabite na telefone. Želim vam nepozabno poletje!

Menu