Uredite prostor šolarju

Kako urediti prostor tako, da se bo otrok lažje učil

Mizo, stol, osvetlitev in pripomočke uredite tako, da se bo vaš otrok lažje in bolj z veseljem učil.

Otrok naj bi imel za pisanje domačih nalog in učenje stalen delovni prostor, kjer je pri roki vse, kar potrebuje: zvezki, delovni zvezki, pisala, ravnila ...

Najbolje je, da je ta prostor v njegovi sobi, čeprav bo veliko staršev znalo povedati, da otrok domačo nalogo še vedno najraje piše pri kuhinjski mizi.

Po meri otroka

Dobro je, da je delovno mesto kar se da minimalistično opremljeno, brez pretiranih okraskov, ki motijo zbranost (idealno je, če na pisalni mizi ni igrač), a seveda prijetno in udobno. Delovno mesto mora predvsem ustrezati potrebam otroka – ne okusu in slogu staršev, saj je najpomembnejše, kako se tam počuti otrok. Otroku seveda lahko predlagamo, kako naj si zadeve na pisalni mizi in v prostoru pospravi in organizira, toda končna beseda o organizaciji je vendarle njegova.

Prilagodljiva miza in stol

Popolna pisalna miza naj bi rasla z otrokom, torej naj bi bila višinsko nastavljiva. Delovna površina mora biti dovolj velika. Pri nekaterih izvedbah jo je mogoče preprosto povečati, če na primer po določenem času kupimo računalnik. Včasih so bile pisalne mize masivne in težke, danes so oblikovane po načelu lahkotnosti in večfunkcionalnosti. Tudi stol naj bi bil višinsko nastavljiv. Otrokove noge naj bi bile vedno v stiku s tlemi. Najboljši so ergonomsko zasnovani modeli, ki so primerni tudi za daljše sedenje in preprečujejo napačno držo.

Vse pri roki

Pomembni delovni pripomočki – papir, zvezki, pisala, barvice, šilček, sponke … – naj bodo vedno pri roki. Koš za smeti, dovolj prostora v predalih in police za knjige prispevajo k temu, da na delovni površini ni stvari, ki jih otrok ne potrebuje, in takšnih, ki odvračajo njegovo pozornost od dela.

Dobra osvetlitev

Najboljša je dnevna svetloba. Kljub temu potrebujemo tudi ustrezno svetilo. Najboljši vpadni kot svetlobe za desničarje je čez levo ramo, za levičarje čez desno. Pisalna miza naj bo dobro osvetljena.

Red in dober pregled

  • Na steno v vidnem polju pritrdimo tablo za sporočila. Koristna je za zapiske, urnik, pregled učne snovi in vse, kar otroka še zanima.
  • Da preprečimo zmešnjavo, naj bodo na mizi vedno samo tisti pripomočki, ki jih otrok trenutno potrebuje. Stalno premeščanje po nepotrebnem vzame preveč časa.
  • Pomagajte, če opazite, da otrok pogosto več minut išče ravnilo ali zvezek in tako izgublja predvideni čas za domačo nalogo ali za učenje.
  • Poskrbite za dovolj prostora za spravljanje, skupaj z otrokom preuredite delovno mesto.

 

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.
Spoznajte revijo >

Pogled, marec 2020
Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Menu