V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Anja Štefan, Milko Matičetov: Tristo zajcev - najlepše slovenske ljudske pravljice iz zapuščine Milka Matičetovega

Naj pravljice olepšajo skupne trenutke

Urednica Irena Matko Lukan svetuje, kaj brati, ko smo doma skupaj z družino.

Šele nekaj dni je minilo, odkar smo se morali sprijazniti s tem, da smo veliko doma in potrebujemo ure, ko lahko vstopimo tudi v svet miru, lepote in radosti. Še posebej je to pomembno, če ta čas preživljamo z otroki.

Res je, da se zunaj razliva sonce in da lahko vsak od nas vsaj nekaj časa preživi na samotnih travnikih in v gozdovih, a ta čas je omejen. Kot urednica otroškega leposlovja razmišljam, kaj bi lahko vzeli v roke. Seveda, knjige! Najprej mi pridejo na misel tri.

Bogata zapuščina ljudskih pripovedi

Knjiga Tristo zajcev prinaša 44 ilustriranih slovenskih ljudskih pripovedi iz bogate zapuščine akademika dr. Milka Matičetovega. Izšla je lani ob 100. obletnici njegovega rojstva. Priljubljena pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan jih je poiskala in preoblekla, tako da bodo zagotovo sočno zazvenele tako vašim otrokom kot tudi vam. Ko listam knjigo, občudujem podobe Ančke Gošnik Godec, Zvonka Čoha, Jelke Godec Schmidt in Ane Zavadlav.

Tristo zajcev: najlepše slovenske ljudske pravljice iz zapuščine Milka Matičetovega
Tristo zajcev: najlepše slovenske ljudske pravljice iz zapuščine Milka Matičetovega
Anja Štefan, Milko Matičetov

Nekatere pravljice so zaznamovale že nas. Samo pomislite na tri botre lisičice, ali pa na skaklja pevca. Morda pa na piskerček, ki kuha kašo. Je pa v knjigi polovica novih. Verjamem, da jih bodo otroci želeli poslušati znova in znova. O, da bi lahko rekla, da ena pravljica na dan odžene bolezen stran. To ne, zagotovo pa nam lahko olepša skupne trenutke in nas spravi v veselje in pogovor.

S pesmimi in slikami je lahko tudi navaden dan prazničen

Antologijo pesmi priljubljenih slovenskih pesnikov in pesnic za otroke s podobami naše najbolj priljubljene ilustratorke Jelke Reichman Rasla je Jelka lahko odpiramo poljubno. Kjerkoli se bo knjiga odprla, bomo vstopili v svet domišljije in igre.

Rasla je Jelka: Najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman
Rasla je Jelka: Najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman
Jelka Reichman

Knjiga je nastala ob praznovanju Jelkinega 80. rojstnega dne. In s pesmimi in slikami je lahko tudi čisto navaden dan prazničen. Lahko bomo tudi prepevali, se igrali z rimami, poustvarjali, se menili o tem, kaj vse smo morda že brali v vrtcu ali šoli, se marsikatero novo pesem naučili in jo povedali sošolki, sošolcu, učiteljici, babici ali dedku za dobro jutro ali pa lahko noč.

 

Majhna, čisto majhna pesem je šla

o prvem mraku

po ozki stezici

in se zgubila v polju zelenem.

Tone Pavček (odlomek pesmi Še ena o vonju, Rasla je Jelka)

 

Kaj sanja naš mucek, ko spi?

Kdo ve? Veš ti?

Vojan T. Arhar (odlomek pesmi Mucek, Rasla je Jelka)

 

Pravljica, ki nas popelje v pomlad

Ko pomislim, kdo od avtorjev me s svojimi pesmimi in pravljicami spravi v smeh, mi pride na misel kdo? Andrej Rozman Roza! Že poznate njegovo pravljico o začaranem žabcu? Ne?! Kaj pa tisto o princeski in žabi, ki ni bila navadna žaba, ampak v žabo začaran princ? O, to pa ja.

O začaranem žabcu
O začaranem žabcu
Andrej - Roza Rozman

No, to pravljico je poslušal tudi žabec Žan. Prepričan je bil, da tudi on ni žaba, ampak princ … V njegovem ribniku je živela tudi žabica Ženja, ki je bila prav taka kot princeska na zrnu graha. Zdaj pa ugibajte, kaj se je v Rozovi pravljici zgodilo. Ilustracije Zvonka Čoha nas bodo popeljale v pomlad.

Morda pa le zaključim s koncem:

Tako pa sta živela in še živita in bosta živela kot začarana princ in princeska vse do konca svojih žabjih dni.

Iz knjige Andreja Rozmana Roze in Zvonka Čoha O začaranem žabcu

Menu