V času, ko so trgovine zaprte, lahko našo ponudbo varno in udobno nakupujete prek spleta, telefona ali elektronske pošte. Preverite.

Prihod novega družinskega člana

Prihod novega družinskega člana

Z malo priprave bodo ob prihodu dojenčka zadovoljni vsi, tudi hišni ljubljenčki.

Sprejem novega družinskega člana je vznemirljiv čas, ki prinaša velike spremembe za vse, ki živijo v gospodinjstvu, tudi za ljubljence, ki morda ne bodo dobivali toliko pozornosti, kot so je vajeni.

A z malo previdnosti in dodatne skrbi se lahko ljubljenci dobro prilagodijo na novega člana. Bistveno je, da imate dober načrt in da ukrepate premišljeno.
 

Spremembe začnite uvajati, preden pripeljete mladička domov

Vaš ljubljenec ne sme dobiti vtisa, da je dojenček kriv za spremembe ali da je negativno vplival na njegov način življenja. Kakršne koli spremembe v njegove vsakdanjiku začnite uvajati dovolj časa pred prihodom dojenčka. Če ljubljenca ne boste več hranili v kuhinji ali mu dovolili vstopa v spalnico, otroško sobo, na kavč ali v hišo, te spremembe uvedite več mesecev prej.
 

Rešite vedenjske težave

Neprimerno pasje vedenje, kot je skakanje, vlečenje za povodec ali lajanje, morate odpraviti pred načrtovanim prihodom novega člana gospodinjstva. Če je potrebno, poiščite pomoč strokovnjaka, da zagotovite, da vas bo pes ubogal vsaj, ko mu boste ukazali sedi ali vstani.
 

Navadite psa na nove prizore, zvoke in vonje

Mnogi ljubljenci še nikoli niso slišali otroškega joka in zvok je lahko zelo glasen in jih v začetku preplaši. Pomagajte psu, da se bo postopoma navadil na hrup: s spleta si naložite aplikacijo otroškega joka in jo predvajajte potihem, dokler psa zvok ne bo več zanimal.

Vadite sprehajanje psa, medtem ko potiskate prazen voziček. Obvladati psa in voziček je lahko zahtevna naloga – in najvarneje je, da s procesom privajanja psa in sebe začnete takrat, ko vam še ni treba skrbeti za dojenčka.

  Idealno bi bilo, če bi vaš ljubljenec dojenčka povezoval s pozitivnimi občutki.

  Ko boste opremili otroško sobo, dovolite psu, da se razgleda in da ovoha vse predmete, povezane z dojenčkom, kot so otroški puder in robčki, plenice itd. Tik preden pripeljete dojenčka domov, iz porodnišnice prinesite odejico ali oblačilo, ki diši po dojenčku, da se bo pes lahko spoznal z vonjem.
   

  Prvo srečanje

  Ko boste dojenčka prvič pokazali psu, naj ga nekdo drug drži v naročju. Ne zganjajte cirkusa in glejte, da boste psa nagradili za mirno vedenje. V redu je, če so ljubljenci radovedni, pa tudi če se odločijo, da bodo dojenčka ignorirali, ni nič narobe.

  Idealno bi bilo, če bi vaš ljubljenec dojenčka povezoval s pozitivnimi občutki, zato poskrbite, da ga v dojenčkovi prisotnosti pogosto pohvalite, pobožate ali mu daste priboljšek.
   

  Nasveti za dobro sožitje mačk in dojenčkov

  • Zagradite dostop do otroške sobe 
  • Mačke obožujejo toplo in dvignjeno ležišče, zato je dojenčkova zibka ali posteljica zanje zelo mikavna. Razmislite o postavitvi začasnih mrežastih vrat: tako boste mački preprečili dostop, malčka pa boste še vedno videli in slišali.
  • Mački vedno pustite možnost izhoda 
  • Mačke ne prenašajo dobro, kadar so prisiljene v okoliščine, v katerih se ne počutijo prijetno.
  • Postrizite kremplje 
  • Mački skrajšajte kremplje tik pred prihodom dojenčka iz porodnišnice, pozneje pa v rednih presledkih.

   

  Članek je bil objavljen v reviji Reader's Digest

  Reader's Digest je najbolj brana revija v Evropi in se ponaša s 100-letno tradicijo. Svoje bralce vsak mesec razveseli z raznolikimi članki z vsega sveta in navdihujočimi zgodbami, ki predstavljajo pozitivno plat življenja. Več o reviji > 

  Reader's Digest, oktober 2020
  Reader's Digest Slovenija

  Izkoristite 15% popust in številne dodatne ugodnosti ob naročilu revije!

  Menu