Prikupen kuža, idealen za malčke

Prikupen kuža, idealen za malčke

Spoznajte prikupnega Pikija, ki že 40 let živi v knjigah britanskega pisatelja Erica Hilla.

Njegov kožušček je rumene barve, na trupu pa ima veliko rjavo piko. Tudi konico repa ima rjavo. Po naravi je prijazen, zabaven in radoveden. Rad hodi na sprehode in se igra s prijatelji. To je naš Piki.

Piki živi v knjigah britanskega pisatelja Erica Hilla (1927–2014), ki si je prvo zgodbico o tem prikupnem kužku izmislil leta 1978, da bi naredil veselje sinu Christopherju. Dve leti zatem je zgodba izšla v knjigi in se samo v nekaj tednih povzpela na vrh lestvice najbolje prodajanih knjig v Veliki Britaniji.

Že prve knjige o Pikiju so imele priljubljene zavihke, ki jih otroški prstki še danes tako radi odpirajo in privzdigujejo. Tudi za to idejo je zaslužen Hillov sin Christopher. Deček se je neznansko rad igral z reklamnim letakom, ki se je odpiral z zavihkom. Hill je to opazil in zelo spretno »prenesel« v svoje knjige. Tako so se »rodile« prve knjige z zavihki, ki so med malčki še vedno tako zelo priljubljene. V Pikijevih zgodbah lahko otroci pod papirnatimi zavihki najrazličnejših oblik odkrivajo, kje se skriva Piki, kje so njegovi prijatelji, kaj je v skrinji z igračami, kdo stoji za ograjo.

S tem je Hill želel otroke spodbuditi k samostojnemu raziskovanju. Bil je namreč prepričan, da so »otroci dosti bolj bistri, kot si mislimo odrasli«, je povedal v enem od intervjujev.

Hill je sicer risal že od malih nog. Sprva je delal kot kurir, nato je bil grafični oblikovalec, kasneje kreativni direktor v oglaševalski agenciji. Ves ta čas pa je, že od rane mladosti, risal predvsem za lastno veselje. Kmalu je pričel risati tudi stripe, ki jih je objavljal v časopisih.

Ko je napisal in narisal prvo Pikijevo zgodbico, ki je doživela izjemen uspeh, se je v celoti posvetil prav pisanju in risanju zgodb za najmlajše.

Ob Pikiju smo v številnih zgodbicah prav kmalu spoznali še druge člane Pikijeve družine, njegove pasje starše, babico in dedka ter seveda še Pikijeve najboljše prijatelje. Hill je sprva razmišljal, da bi bili Pikijevi prijatelji tudi kužki, celo iste pasme kot on sam, a se mu je to zazdelo preveč dolgočasno. Zakaj se kuža ne bi mogel igrati z drugimi živalmi? Tako so se rodili Pikijevi prijatelji, ki jih poznamo še danes. Med njimi na primer povodni konj (Helena), krokodil (Tomaž), opica (Štefan) in drugi.

Pikijevega »pisateljskega očka« danes žal ni več med nami. Umrl je po kratki bolezni leta 2014 na svojem domu v Ameriki. Za svoje knjige je še za življenja prejel številne nagrade. Za zasluge na področju knjig za otroke mu je angleška kraljica podelila celo odlikovanje red britanskega imperija.

Piki v svojih knjigah živi naprej in vedno znova navdušuje nove in nove generacije malih bralcev in poslušalcev. Po svetu je bilo prodanih več kot 60 milijonov knjig s Pikijem. Preveden je bil v več kot 60 različnih jezikov. Piki – v angleškem izvirniku mu je ime Spot – se recimo na Nizozemskem imenuje Dribbel, na Švedskem Tippens, na Portugalskem Bolinha, na Norveškem je Tassen, hrvaški otroci pa mu pravijo Piko.

A ne glede na to, kako ga otroci imenujejo, prav povsod ga imajo zelo zelo radi. Tako kot Eric Hill, ki si ga je izmislil. »Zelo ga imam rad, on je moj prijatelj in zelo lepo mi je z njim,« je še povedal o svojem najljubšem štirinožnem prijatelju.

Menu